• alkutalvi1.jpg
 • alkutalvi2.jpg
 • alkutalvi3.jpg

Ajankohtaista

english
melontakarttaWanha Witonen on melontareitti Keski-Suomen kauneimmassa luonnossa. Reitin varrella vaihtelevat erämaaluonto ja rakennettu kulttuurimaisema. Reitti koostuu pienistä järvistä, joista ja koskista.

Wanha Witonen alkaa Petäjävedeltä ja kulkee koko Jämsän halki Koskenpään kylän, Jämsänkosken ja Jämsän keskustan kautta päättyen Päijänteelle. Reitin kokonaispituus on 75 km. Mukavia vaihtoehtoja löytyy myös lyhyille melontaretkille.

Monipuolisen melontareitin varrella voit halutessasi laskea vauhdikkaan kosken - tai ohittaa ne maitse lyhyttä ja helppoa kantoreittiä käyttäen. Koskien luonne vaihtelee paljon vedenkorkeuden mukaan. Tulva-aikana ne ovat vauhdikkaita, mutta kesäaikaan enemmänkin rauhallisia virtapaikkoja, joista kuitenkin löytyy laskureitti matalammankin veden aikaan.

Koski- ja virtaosuudet

 • Hankakoski
 • Ravunkoski
 • Lapinkoski
 • Kalliokoski - ohitettava maitse
 • Virtalankoski
 • Survosenkoski I
 • Survosenkoski II
 • Luomenkoski I
 • Luomenkoski II
 • Rekolankoski ja Patalankoski - ohitettava maitse

Wanha Witonen soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille melojille ja soutajille. Ennen reitille lähtöä melontaa kannattaa harjoitella rauhallisilla järviosuuksilla, esimerkiksi Himoksen edustalla olevalla Patalahdella, Kankarisvedellä tai Koskenpään Salosvedellä. Päijänne melonta vaatii kokemusta. Puuskittaisen tuulen takia melojien tulee pysytellä rannan tuntumassa, saaristojen suojissa.

Jämsänkoskella ja Koskenpäällä on erinomaisia tukikohtia melojalle: voit asua hirsisessä leirintämökissä, vaunussa, teltassa, huvilassa tai huonemajoituksessa. Seutumme melontaoppaat järjestävät myös Wanhan Witosen melontakarttamelontaretkiä ja vuokraavat melontakalustoa Wanhan Witosen reitille.

Voit tilata vedenkestävän Wanhan Witosen melontakartan postitse: tilauslomake.

Karttoja saa ostaa myös Jämsän ja Petäjäveden matkailuneuvonnasta, matkailuyrityksistä, Uimahalli Koskikarasta ja Jämsän kirjastoista.

arrow roundWanhan Witosen melontaesite

Mikä Wanha Witonen?

WanhaWitonen 1909 seteliWanha Witonen on saanut nimensä vuonna 1909 käyttöönotetusta, maailmankuulun arkkitehdin Eliel Saarisen suunnittelemasta viidenmarkan setelistä. Setelin keskellä kuvattu järvimaisema on maalattu Rasuanniemestä.

Majoitus, palvelut ja nähtävyydet

Wanhan Witosen melontareitin varrella on hienoja kulttuurinähtävyyksiä, luontokohteita, majoitusta ja ruokapaikkoja. Petäjävedellä on mm. Unescon maailmanperintökohde, vanha puukirkko ja reitiltä voi tehdä lisälenkin kraaterijärvelle. Jämsänkoskella reitiltä pääsee Aarresaaren kotiseutumuseoon ja Rasuanniemen luonnonsuojelualueelle. Vanhan Myllyn ravintola, Wanha Makasiini, Ilveslinna ja Linnasenvuori ovat myös aivan kävelymatkan päässä reitiltä. Jämsän keskusta on aivan Jämsänjoen varressa. Reitin läheltä löytyvät mm. Kivipankin galleria ja Pälämäen kotiseutumuseo.

Wanhan Witosen melontareitin varrella ja lähellä on runsaasti matkailupalveluja tarjoavia yrityksiä. Vedenkestävän melontakartan avulla voit suunnitella reittisi helposti ja varata majoitukset, varusteet ja kuljetukset jo etukäteen.

arrow roundWanhan Witosen melontareitin palveluhakemisto

Kanoottivuokraus- ja melontapalvelut

Eräopaspalvelu Talvi T:mi

Opastetut melontaretket, melontakurssit, kanoottivuokraus ja kuljetukset koko reitillä, Jämsänkosken ohituskuljetus, melontaretket Jämsänjoella, Isojärven kansallispuistossa ja muilla Jämsän vesistöillä.
Puh. 045 110 0145
Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
arrow roundwww.eraopaspalvelutalvi.fi

Kievari Rantapirtti

Melontaretket, melontakurssit, kanoottivuokraus, kuljetukset koko reitillä, majoitus ja ravitsemuspalvelut Koskenpäällä.
Osoite: Petäjävedentie 447, 42440 Koskenpää
Puh. 014 767 116
Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
arrow roundwww.kp-rantapirtti.fi

Himos Safarit / HimosLomat

Kanoottivuokraus Himoksen Patalahdelle ja Päijänteen Juokslahdelle. Mökki- ja hotellimajoitus Himoksella.
Osoite: Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
Puh. 020 711 9200
Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
arrow roundwww.himoslomat.fi/fi/aktiviteetit/

arrow roundMökkimajoitusta
arrow roundHuonemajoitusta
arrow roundRavintolapalvelut
arrow roundKulttuurinähtävyydet
arrow roundOhjelmapalvelut
arrow roundPetäjäveden palvelut

Voit tilata seudun esitteitä ja karttoja täältä: esitetilaus.

Vedenkestävästä kartasta saat retken suunnitteluun kaiken tarvitsemasi tiedon ja hyvät ohjeet turvallisen melontareitin valintaan. Vedenkestäviä karttoja saat alueen matkailuyrityksistä ja Jämsän kaupungin matkailuinfosta ja kirjastosta.

arrow roundJämsän matkailuneuvonta

 

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jämsässä tapahtuu

14.10.2019 - 10.12.2019 klo 8.00 - 17.00
Pieni syysnäyttely
17.11.2019 - 17.11.2019 klo 15.00 - 17.00
Vuokravaimo -farssi Teatteri Tenhon näyttämöllä
17.11.2019 - klo 15.00 -
Konsertti
17.11.2019 - klo 16.00 -
Täydelliset häät - hulvattoman hauska farssi J+J Teatterissa!
18.11.2019 - 18.11.2019 klo 18.00 - 19.15
Lukukoukku

Tourist Information

Keskuskatu 17, 42100 Jämsä
info@jamsa.fi, puh. 050 372 0069