Satama täynnä kulttuuria ja kesätunnelmaa

Piippa Mutikaisen näyttely kutsuu Jämsän sataman kupeeseen Pikku Galleriaan, lisäksi tarjolla on Jokirannassa musiikkia ja monenlaista tapahtumaa. Entistä paremmat palvelut houkuttelevat kävijöitä Jämsänjoen äärelle.

Seppolan satamassa Jämsässä on todellista tekemisen meininkiä – laituria ja kahvilaa rakennetaan vauhdilla, ja työn äänet kertovat, että alue kehittyy ja suunnitelmat etenee. Kahvila Jokirannassa istuskelee ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta päivästä. Yrittäjä Tuomo Mäyrämäki pysähtyy hetkeksi kahvikupilliselle ja katselee tyytyväisenä ympärilleen.

– Tunnelmat ovat erittäin hyvät, töitä ollaan tehty paljon ja tehdään jatkossakin. Uskon että tästä tulee erinomainen kokonaisuus. Markkinapäivänä, eli perjantaina 28.6., on tarkoitus avata uusi kahvilarakennus, jonka avulla palvelut paranevat entisestään.

Kahvilatoiminta satamassa käynnistyi kesällä 2023, ja tänä kesänä ollaan otettu suuria harppauksia eteenpäin. Kaupungin toimesta järjestetty infra alkaa olla kunnossa, ja nyt saatavilla on suihkut, vesivessat ja vesipiste. Lisäksi toiminnassa on sähköpyörien ja -autojen latauspiste. Matkaparkki on avautunut kesäkuun puolivälissä ja se mahdollistaa kätevän yöpymisen karavaanareille. Paikka varataan ja maksetaan sovelluksen kautta.

– Matkaparkki on ollut avoinna vasta hetken, mutta heti kuulin positiivista palautetta ja kiitosta palvelusta, Tuomo kertoo.

Matkailijat, veneilijät ja ihan kaikki satamassa liikkujat halutaan huomioida mahdollisimman hyvin. Vierasveneilijöille on rakentumassa kemiallisen wc:n tyhjennyspaikka rantaan sekä uutta laituria 40 metriä. Laituri on valmis 13.7. järjestettävään regattaan mennessä.

– Uskon, että tämä kaikki houkuttelee veneilijöitä ja ylipäätään kävijöitä Jämsään, ja lisää koko kaupungin vetovoimaa, Tuomo pohtii.

Aluetta kehitetään tiiviissä yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Suuri kiitos kaupungille, yhteistyötä ollaan tehty erinomaisessa hengessä.

Tuomo kuuntelee asiakkaitaan herkin korvin, keskustelee ja haastattelee. Asiakkaita kuuntelemalla kehitytään ja mennään eteenpäin. Kiitosta saa myös henkilökunta.

– En tee tätä yksin, vaan ihan päinvastoin. Hyvä henkilökunta ja yhteistyökumppanit ovat todella tärkeitä. Mutta kaikista tärkeintä on totta kai asiakkaat.

Jokirannassa tapahtuu

Jokirannassa on luvassa monenlaisia tapahtumia kesän mittaan. Parhaiten pysyy ajan tasalla seuraamalla kahvilan Facebook-sivua tai Akuliinan nettisivua. Luvassa on muun muassa karaokea, yhteislauluiltaa ja tietenkin keikkoja. Heinäkuussa tiistai-illat sujuvat tietovisan parissa, kun Akuliinasta tutut tiistaivisat siirtyvät Jokirantaan.

Heinäkuussa lauantaina 13.7. vietetään Päijänteen laivureiden regattaa ja kuullaan Four up -bändiä sekä illalla A. Aallon rytmiorkesteria. Heti seuraavana päivänä, sunnuntaina 14.7. on tiedossa päivätanssit.

Aarne Tenkanen duo saapuu esiintymään Jokirantaan 23.8. ja Olli Halonen puolestaan 30.8. Ja tietenkin tuttuun tapaan ”kivenheiton päässä” Kahvila Akuliinan Keikkakesä tarjoaa monia huippuesiintyjiä iloksemme.

Akuliinaa Tuomo on pyörittänyt 29 vuotta, joten kokemus on vankka. Hän tietää, että on tärkeää ottaa huomioon kaikki kohderyhmät. Lapsia ei suinkaan ole unohdettu, ja esimerkiksi elokuussa, lauantaina 10.8. vietetään Jokirannassa sekä torilla perhepäivää.

– Ja ollaan tässä pohdittu Jokirannan joulutapahtumaakin, ehkäpä se tapahtuu jo tänä vuonna, Tuomo tuumailee.

Jo viime keväänä oli käytössä telttaratkaisu lämmittimineen, joka mahdollisti tapahtumien järjestämisen, vaikka keli olikin vielä kolea. Sama ratkaisu pidentää myös syksyllä kautta ennen pakkasten saapumista.

Jokirannan sekä Akuliinan vakioasiakkaiksi osoittautuvat jämsäläiset Marko Asunmaa, Anne Silván ja Sofia Asunmaa. 5-vuotias Sofia kertoo heti, että kahvila on kiva.

– Joo, smoothie ja jäätelö on erityisen hyvää.

Marko ja Anne kiittelevät Tuomoa kaikesta siitä työstä, mitä hän on kaupungissamme tehnyt. Myös satama-alueen kehittyminen ylipäätään on erittäin toivottu ja hyvä juttu.

– Täällä pääsee kesätunnelmaan. Ja on täällä ollut mielenkiintoisia kohtaamisia myös, esimerkiksi viime kesänä juttelimme vesijeteillä saapuneen porukan kanssa, joka kierteli viikon ajan Päijänteellä. He olivat päättäneet mennä Jämsänjokea niin pitkälle kuin mahdollista, Tampereelta ja Hämeenlinnasta taisivat olla kotoisin. Onhan se tosi hienoa, jos satama palveluineen houkuttelee tänne lisää kävijöitä, pariskunta juttelee.

Taidetta ja yrttejä

Myös kuvataiteesta pääsee kesällä nauttimaan sataman tuntumassa. Jämsäläinen kuvataiteilija Piippa Mutikainen avaa kolmen vuoden tauon jälkeen Pikku Galleriansa yleisölle.

– Tämä on Pikku Gallerian 20-vuotisjuhlavuosi, joten sen kunniaksi päätin pitää näyttelyn. Vähemmän on enemmän -näyttely on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–16.30 aina 8.8. saakka.

Valtaosa teoksista on syntynyt viime tai tänä vuonna. Näyttely peräänkuuluttaa nimensä mukaisesti kohtuullisuutta oikeastaan koko elämässä. Pysähtyminen, rajallisuuden ymmärtäminen ja luonnon ja ihmisen välisen tasapainon merkitys ovat tärkeitä teemoja. Ihminen on kiinnostanut Piippaa aina, sekä myös luonto ja eläimet, mikä näkyy myös Pikku Galleriassa.

Erilaiset tekniikat ja materiaalit innostavat Piippaa, joka tunnetaan uudistumishaluisena ja -kykyisenä pitkänlinjan taiteilijana.

– Kierrätysmateriaalit inspiroivat, installaatiota, erilaisia esinekoosteita on kiehtovaa tehdä. Myös hiilen ja akryylin yhdistäminen on viime vuosina innostanut kovasti.

Pikku Galleriassa onkin nähtävillä kattaus installaatioita, veistoksia sekä maalauksia. Luvassa on myös pop up -kirpputori gallerian edustalla näyttelyn yhteydessä.

Vielä on mainittava eräs kiinnostava kohde, johon on Jokirannasta parinsadan metrin kävelymatka. Apteekkarin yrttimaa on vuonna 2000 rakennettu toiminnallinen ympäristötaideteos, jonka on suunnitellut Pertti Karjalainen. Joen partaalla oleva viheralue vaalii yrttiperinnettä ja sitä hoidetaan talkoilla. Paikalla on myös lava, jossa voidaan järjestää pienimuotoisia tapahtumia.

Yrttejä saa maistella ja haistella, mutta toiveena on, ettei niitä kerättäisi kotiin vietäviksi. Apteekkarin yrttimaa tarjoaa lumoavia tuoksuja ja makuja, sekä ihanan hengähdyspaikan.

Kahvila Jokiranta

Satamatie 3, Jämsä
avoinna:
ma-to klo 11–20 (22)
pe-la klo 11–24 (02)
su klo 12–20 (22)

 

Pikku Galleria
Mottilantie 2, Jämsä

Vähemmän on enemmän
avoinna 8.8. saakka keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–16.30

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös