Hyvän työasennon jäljillä

Työergonomialla on suuri merkitys hyvinvointiin ja töissä jaksamiseen. Työfysioterapeutti kävi Tehtaalla tarkastelemassa, miten asia on täällä huomioitu, ja antoi samalla hyviä vinkkejä. Jaamme ne mielihyvin eteenpäin – olkaa hyvät!

Työergonomia-asiat tuppaavat usein unohtumaan arjen pyörteissä – ainakin me Tehtaan henkilökunta tunnustamme tämän auliisti. Asian tärkeydestä saimme hyvän muistutuksen, kun Mehiläisen työfysioterapeutti Susanna Ketonen vieraili Tehtaalla. Tässäpä teillekin muutama hyvä muistutus ja vinkki ahertamisen tueksi.

työfysioterapeutti Susanna Ketonen kävi Tehtaalla.

* Tehtaalla on lähes joka pisteellä sähköpöydät, jotka kannattaa ensimmäisenä säätää itselle sopivaksi. 90 asteen kyynärkulma pöytään nähden on oivallinen, näytön olisi hyvä olla hieman alaviistoon. Tärkeää on pitää hartialinja rentona.

* Pöydän äärellä oltaessa olisi hyvä säilyttää käsivarsissa 90 asteen kulma, riippumatta siitä työskenteleekö istuen vai seisten. Jos valitsee seisomisen, painon tulisi olla tasaisesti kummallakin jalalla, tai sitten toisen jalan alle voi asettaa jonkin pienen korokkeen. Toimistotuolilla istuessa jalkapohjat tukevasti maahan, ja tuolin korkeus niin, että polvissa on 90 asteen kulma. Tuolin käsinojat sopivalla korkeudella, jälleen niin että kyynärvarret 90 asteen kulmassa. Myös selkänoja kannattaa olla ryhdikkäästi, ei liian takakenossa. Jos mahdollista, istuinosa on suositeltavaa säätää niin, että polvitaipeen ja penkin reunan väliin mahtuu pari sormea.

* Näppäimistölle ranne mahdollisimman neutraaliin asentoon. Näppiksen ja hiiren ei kannata antaa karata kauaksi, vaan pitää tarpeeksi lähellä itseä. Tarkoitus ei ole kurotella, kannattaa muistaa rento hartialinja sekä kädet.

Työfysioterapeutti Susanna Ketonen kävi Tehtaalla

Susannan mukaan Tehtaalla ergonomia on otettu hienosti huomioon, ja saimme kommentin ”täällä on paljon hyvää!” Kiitosta saimme seisontamatoista, aktiivijakkaroista ja nojailujakkaroista, jotka ovat oivallisia apuja hyvään työergonomiaan. Itse asiassa Susannan vinkeistä innostuneena hankimme kaksi Gymba-aktivointilautaa, joihin osa käyttäjistä tykästyi heti. Ne ovat vapaasti kaikkien lainattavissa.

Erityiskehut saimme puolapuista, jotka tarjoavat monia mahdollisuuksia pieneen – tai miksi ei isompaankin – taukojumppaan. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä mahdollisuus, ja tsekata myös puolapuiden luota seinältä löytyvät vinkit.

Ja loppuun vielä se tärkein juttu: paras asento on se seuraava asento, eli älä unohda liikettä!

Työfysioterapeutti Susanna Ketonen kävi Tehtaalla

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta