Katri Alatalo on aina halunnut olla kirjailija

Saakoskella asuva fantasiakirjailija Katri Alatalo istahti Tehtaan päiväkahvilla kertojan tuoliin. Nyt ei liikuta fantasiamaailmassa, vaan Katrin henkilökohtaisessa tarinassa.

Katri sanoo olevansa Korpilahdelta kotoisin, vaikka kävikin Uppsalassa syntymässä. Peruskoulun ja muutamien nopeiden kokeilujen, mm. hevosenhoitajaopinnot, jälkeen hän valmistui ylioppilaaksi Korpilahden lukiosta. Valkolakin saamista seurasi opinnot Jyväskylän yliopistossa aiheena suomen kieli ja kirjallisuus. Äikän opeksi ja filosofian maisteriksi Katri valmistui 2010. Tällä hetkellä hän asuu miehensä kanssa Saakoskella kasvihuoneiden keskellä.

Itsestään selvää jo pienestä saakka

Katri kuvaa olevansa sellainen tyypillinen tapaus kirjailijaksi eli on aina halunnut olla kirjailija. Asia on ollut itsestään selvä hänelle ihan pienestä tytöstä saakka. Jo viisivuotiaana hän piirteli sarjakuvia ja ala-asteen ensimmäisellä luokalla ainekirjoitus oli ihan lempijuttu. Kesti kuitenkin kauan, ennen kuin Katri kehtasi kenellekään sanoa harrastavansa kirjoittamista. Vielä reilu kaksikymppisenä hän toteaa olleensa arka oman kirjoittamisen suhteen. Ypäjällä hevosten kanssa vietetyn ajanjakson aikana kirjoittaminen jopa hetkeksi jäi. Kuulemma ainut vaihe koko elämän aikana.

Kirjoittamiseen on aina helppo palata

Yliopisto-opiskelujen alkuvaiheessa tuli myös tietynlainen päätös, panostaminen kirjoittamiseen. Hän suoritti Jyväskylän avoimessa yliopistossa kirjoittamisen perus- ja aineopinnot. Katri kuvaa itseään normaaliasioissa helposti kyllästyväksi. Hän on nopea innostumaan uusista asioista, mutta kyllästyy myös helposti toistamaan samoja juttuja uudelleen. Kirjoittaminen on kuitenkin ollut sellainen intohimon kohde, johon on ollut helppo palata aina uudelleen ja uudelleen.

Katri on kirjallisuuden suurkuluttaja myös itse. Hän kertoo fanittaneensa mm. Tolkienia. Pyrkimys on myös ehtiä lukea eri genreissä olevia kirjoja, koska niistä myös inspiroituu. Katri sanoo nauttivansa aivan älyttömästi lisäksi kuvataiteesta ja musiikista. Näissä kyse on erityisesti nautinnosta, ei niinkään ammatillisesta inspiroitumisesta.

Koko ajan pitää haastaa itseään ja kehittää uutta

Rakenne ja henkilöhahmot ovat tärkeitä

Kirjailijana Katri toteaa olevansa hyvin rakennekeskeinen.

Kirjailijan tärkein muistilista on istuta, muistuta ja lunasta.

Tarinan edetessä istutetaan lukijalle erilaisia odotuksia. Näistä odotuksista tai asioista on muistutettava tarinan edetessä, mistä muodostuu punainen lanka. Kirjan on pystyttävä lunastamaan istutetut odotukset, jotta lukijakokemus on hyvä.

Toinen rakenteeseen liittyvä jaottelu on seuraava:

 1. ALKUTILANNE – alkutilanteen kuvaaminen
 2. KÄÄNNE – ensimmäinen käänne, johon voi liittyä esimerkiksi jokin esine tai uutinen
 3. PLOTPOINT – ensimmäinen juonipiste
 4. PUOLIVÄLI
 5. PLOTPOINT – toinen juonipiste
 6. HUIPPU
 7. JÄÄHDYTTELY

Rakenteen lisäksi Katrille on aina ollut tärkeää henkilöhahmo. Niitä voi kirjassa olla yksi tai useampi ja niiden pitää olla sopivasti tasapainossa toistensa kanssa. Kirjoittamistyössä sitten näitä henkilöhahmoja kuljetetaan eri rakenteen vaiheiden läpi, mistä syntyy hyvä lukijakokemus.

Luovan työn ja itsensä johtaminen

Kirjailijan työ on hyvin itsenäistä. Itselleen pitää tehdä deadlinet ja määrittää selkeät ja tavoitteelliset aikataulut, jotta homma edistyy. Kustannustoimittajan rooli on kirjan kirjoittamisessa äärettömän tärkeä. Hän on samalla valmentaja ja yhteistyökumppani, mutta tarvittaessa myös tiivistäjä, jäsentäjä tai laajentaja. Vaikka kirjailijan työssä on kyse luovasta prosessista, on Katrille hyvin tyypillistä jäsentää sisältöä, rakennetta ja yksityiskohtia myös ihan excel-taulukon avulla.

Fantasiaa ja yhteiskunnallisia teemoja

Vaikka Katrin kirjat ovat fantasiaa, niihin on useasti sisällytetty mukaan myös yhteiskunnallisia teemoja. Esimerkiksi Käärmeiden kaupunki -kirjassa taustalla oli ajatus luottamuksesta, voiko keneenkään luottaa. Ikuisesti siskoni -kirjassa taas käsiteltiin kuolemattomuusteemaa.

Jämsä Tehdas Katri Alatalo

Uusi trilogia on työnalla

Katrin ensimmäinen trilogia oli nuorten fantasiaa. Tällä hetkellä työnalla on uusi aikuisten ja nuorten fantasian väliin sijoittuva trilogia, josta hänellä on jo kustannussopimus Gummeruksen kanssa. Seuraavaa kirjaa on siis luvassa kaupan hyllylle todennäköisesti vuoden 2024 alkupuoliskolla.

Katri Alatalon kirjoittamat kirjat:

 • Karnin Labyrintti
 • Laulu Kadonneesta Saaresta
 • Kevääntuoja
 • Älä Riko Pintaa
 • Käärmeiden Kaupunki
 • Ikuisesti Siskoni

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta