”Koodi ei harmita koskaan”

Luovuus on yhdistävä tekijä oikeastaan kaikessa, mitä Niku Hietanen tekee. Työssään koodarina hän pääsee käyttämään ongelmanratkaisutaitoja, ja keskittymään siihen missä on hyvä.

Jämsänkoskelainen Niku Hietanen voisi yhtä hyvin istahtaa yleisön eteen sohvalle kitaran kera. Mies tunnetaan Jämsän seudulla etenkin muusikkona, joka on tehnyt vuosien saatossa monenlaista keikkaa niin trubaduurina kuin eri bändien kanssa. Tällä kertaa kitara on kuitenkin jätetty kotiin, sillä nyt ollaan Jämsä Tehtaan Päiväkahvilla, ja Niku on luvannut kertoa muun muassa työstään.

Jämsä Tehtaalla etätöissä ahkeroiva Niku on töissä logistiikka-alan startup-yrityksessä nimeltään Shipit Oy. Kyseessä on pakettien lähetyspalvelu, jonka ideana on tehdä pakettien lähettämisestä mahdollisimman helppoa.

– Olen tuotekehittäjä, eli käytännössä toimin koodarina. Olen ollut Shipitillä puolitoista vuotta, ja viihtynyt erinomaisesti. Saan keskittyä siihen missä olen hyvä ja mistä tykkään, eli koodaamiseen ja ongelmien ratkaisuun.

Tehtaan päiväkahvit 30.3.2023 Kuvaaja Suominen Johanna

Asiakaspalvelusta koodariksi

Tätä ennen Niku teki useamman vuoden ajan WordPress-sivustoja, ja voidaankin sanoa, että osaaminen WordPress-maailmassa on melkoinen; kaikkea on tullut tehtyä. Työpaikka on ollut muun muassa Jyväskylässä digitoimisto Dudessa sekä jämsäläisessä verkkopalveluja toteuttavassa Artiossa. Verkkoviestinnän ammattitutkinto tuli tehtyä 2015, ja opetushommiakin alaan liittyen on takana.

Freelancerina Niku tekee yhä WordPress-projekteja, ja yhteistyötä Artio Oy:n kanssa.

– Koodariurani alkoi Artiosta. Sitä ennen tein kymmenen vuotta asiakaspalvelutyötä, ja vaikka sekin oli ihan mukavaa, oli siirtyminen entistä vahvemmin tietokoneiden pariin aivan oikea ratkaisu. Tein sen pitkälti hyvinvointini takia, ja nyt olenkin löytänyt oman paikan ja tavan olla parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi.

Osa saattaa muistaa Nikun myös Puhelinvarusteesta, jossa vierähti kahdeksan vuotta huoltomyyjänä, niin sanottuna jokapaikanhöylänä.

– Olen myös työskennellyt Soneralla teknisessä asiakaspalvelussa. Asiakaskontaktit opettivat itse asiassa paljon, usein ihminen otti yhteyttä kun jokin asia oli pielessä, ja harmitus suuri. Siinä piti ratkaista pulma ja kääntää se voitoksi. Musta tuli ihan hyvä siinä hommassa.

Ongelmiin on aina ratkaisu

Ongelmanratkaisu on Nikun vahvaa osaamista, ja tämä näkyy monessa asiassa. Omien sanojensa mukaan hän ”hakkaa päätä seinään niin kauan, kunnes se menee läpi”, eli töitä tehdään niin kauan, että ratkaisu tulee vastaan. Rutiinit sen sijaan eivät ole ominta aluetta.

– En ole hyvä rutiinien kanssa, en esimerkiksi tykkää kellottaa työaikaa. Teen työni hyvin, teen hyvää koodia, se on se mun rutiini itsessään. Nykyisessä työssäni tämä toimii loistavasti, saan homman ja teen sen, muusta mun ei tarvitse huolehtia. En jaksa mitään ylimääräistä sählinkiä.

Tietokonenörtti Niku on ollut aina. Ensimmäiset omat nettisivut tehtiin jo nuorena, 1990-luvulla. Ensin kaverilla oli tietokone, taisi olla Commodore 64, ja se oli menoa saman tien. Niku ahmi kirjastosta kaikenlaisia ohjelmistokirjoja, ja luki kaiken mitä käsiinsä sai. Lopulta nuorukainen sai oman koneen, ja se huikean hieno tunne on muistissa yhä. Myöhemmin internetin myötä maailma laajeni valtavasti.

– Tiesin kyllä, että haluan töihin tietokoneiden pariin. Opiskelin tietotekniikan perustutkinnon Jämsänkoskella ammattikoulussa sähköalan puolella, mutta lopulta ajauduin muihin hommiin. Tietokoneet olivat kuitenkin vahvasti mukana kaikessa. Ensimmäiset tyttöystävät, ja itse asiassa myös ensimmäinen vaimo, löytyivät internetin keskustelupalstalta.

Pyörittelen paljon mielessäni asioita, pohdin ongelmia ja niiden ratkaisuja.

Luova mieli

Tietokoneet liittyvät olennaisesti myös siihen, miten Nikusta tuli muusikko.

– Kiinnostuin musiikin tekemisestä tietokoneiden kautta, soittamaan opettelin vasta myöhemmin. Olen soittanut ja tehnyt kaikenlaista musiikkia, aina doom metallista poppiin ja teknoon. Olen kaikkiruokainen musiikin suhteen, tärkeintä on että se herättää tunteita.

Musiikki on vanha, jo kauan mukana kulkenut harrastus, mutta nyt rinnalle on tullut myös jotain uutta.

– Maalaan ihan vain omaksi huvikseni, ilman mitään tavoitteita. En ole koskaan ollut erityisen hyvä piirtämään, mutta nyt olen innostunut maalaamisesta, se on rentouttavaa.

Visuaalista silmää kyllä on, ja graafinen suunnittelu on hyvinkin tuttua, sitä Niku on tehnyt paljon. Itse asiassa Jämsän katukuvassa moni logo on miehen käsialaa.

Luovuus on piirre, mikä yhdistää oikeastaan kaikkea mitä Niku tekee. Myös koodaaminen on luovaa työtä, ongelmanratkaisua jossa luovuutta todella tarvitaan.

– Pyörittelen paljon mielessäni asioita, pohdin ongelmia ja niiden ratkaisuja. Paras keino esimerkiksi nukahtamiseen on miettiä koodia, koodi ei harmita koskaan.

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta