Marin tavoitteena on avata mieltä uusille ulottuvuuksille

Mari palasi opintovapaan jälkeen vielä hetkeksi pankkiin, mutta jokin oli muuttunut. Enää suorittaminen ei ollut se ykkösjuttu, vaan tilalle oli tullut jotain muuta, tarve huolehtia myös omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Mari Sarajärvi

Mielen Majatalo mari@marisarajarvi.fi

Laki-Mari -lakipalvelut laki-mari@marisarajarvi.fi

Coaching Lab -yritysvalmennukset mari.sarajarvi@coachinglab.fi

WWW: marisarajarvi.fi

 

 

Viime torstaina Tehtaan päiväkahveilla oli viimeinen varsinainen henkilöesittely ennen kesätaukoa. Mari Sarajärvi kertoi tarinan polustaan yrittäjäksi.

Mari aloittaa puheensa toteamalla, ettei hänen tarinansa ole tavallinen yrittäjätarina. Se alkaa kotiympäristöstä, jossa kannustettiin hyvin perinteiseen elämään: hyviin arvosanoihin, koulutukseen, työpaikan hankkimiseen ja sen jälkeen perheen perustamiseen omistusasuntoineen. Mari on ollut omien sanojensa mukaan pieni kapinallinen. Hän ei halunnut lukioon, vaikka pärjäsi koulussa hyvin. Hän opiskeli kaupallista alaa ja teki sittemmin töitä tilitoimistossa. Elettiin 90-luvun alkupuolta ja tunne siitä, ettei työssä ollut asiakkaille tarpeeksi annettavaa, sai aikaan halun opiskella lisää.

”Oon ollut yliopistosta lähtien elämän suorittaja.”

Mari lähti opiskelemaan oikeustieteen maisteriksi Turkuun. Opintoja hän suoritti sahaten Porin ja Turun väliä. Kovasta suorittamisluonteesta kertoo se, että oikeustieteen maisteriksi arvioitu valmistumisaika on 5 vuotta, kun taas Marilla tähän meni aikaa vain kolme ja puoli. Suoritus hämmästyttää etenkin, kun ottaa huomioon kaupunkien välillä liikkumisen ja sen, että samaan aikaan taustalla rullasivat kokopäivätyöt. Opiskeluinto ja itse opiskelu ei loppunut valmistumisen jälkeen, vaan halu vei tekemään vielä mielenkiintoisia opintoja kauppakorkeaan, jonka jälkeen työelämä jatkui pankkimaailmassa. Suorittaminen vaivasi kuitenkin myös työelämässä, ja se alkoi pikkuhiljaa kuormittamaan.

Lapsen saamisen jälkeen Mari muutti takaisin Jämsään, jossa perhe ja tukiverkot asuivat. Kotipaikkakunnalta sai apua lasten hoitoon, jolloin töitäkin pystyi taas tekemään hyvin pitkää päivää. Jämsässä rakennettiin talo ja perheeseen tuli toinenkin lapsi. Näiden aikojen jälkeen elämä ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin itse oli kuvitellut, vaan vastoinkäymisiä tuli ensin avioeron ja terveyden osalta ja lopulta työuupumus kaatoi korttitalon.

Vuonna 2014 oli päivä Oulunjärven rannalla, kun Mari hoiti työjuttuja sähköpostin avulla. Alkoi itää ajatus työstä, jossa saa itse päättää, mitä tekee, milloin ja kenen kanssa. Tuli halu irtautua perinteisestä kahdeksasta neljään -työmallista. Siihen ei tulisi enää pysyvää paluuta. Alkoi toipuminen työuupumuksesta, ja pikkuhiljaa asiat alkoivat johtaa siihen pisteeseen, missä Mari nyt on. 2015 vastaan tuli vuoden life coach -koulutus Jyväskylässä. Yksi ja ensimmäinen viikonloppu koulutuksessa riitti siihen, että Marin päässä syttyi lamppu valtava innostus. ”Wau!” Syntyi päätös jäädä kahden vuoden opintovapaalle, ja life coach -koulutuksen lisäksi nämä vuodet sisälsivät opintojen osalta mm. psykologiaa ja työ- ja organisaatiopsykologiaa sekä myöhemmin lisää positiivista psykologiaa ja muuta aiheeseen liittyvää koulutusta.

”Meissä ihmisissä on mieletön potentiaali, kun se valjastetaan käyttöön.”

Mari palasi opintovapaan jälkeen vielä hetkeksi pankkiin, mutta jokin oli muuttunut. Oli tullut tunne siitä, ettei sopinut enää samaan vanhaan muottiin, jossa joku määrää, mitä pitää tehdä ja milloin voi pitää vapaata. Samoin myös arvomaailma oli vaihtunut hieman toisenlaiseksi, pehmeämmäksi. Enää suorittaminen ei ollut se ykkösjuttu, vaan tilalle oli tullut jotain muuta, tarve huolehtia myös omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Yrittäjyys näyttäytyi tapana, jossa voi itse määritellä, milloin ottaa kevyemmin, kun siltä tuntuu. Oli ihmisiä, jotka ihmettelivät, miksi lähteä yrittäjäksi, kun on taustaa työuupumuksen kanssa ja kysyivätkin:
”Ootko hullu?”
Epäilijöille Mari vastasi:
”Olen mää.”

Mari Sarajärvi Tehtaan päiväkahveilla

Viimeiset lähes kolme vuotta elämästään Mari on toiminut yrittäjänä, ja hänen sanojensa mukaan se on ollut ehdottomasti parasta aikaa elämässä. Mari on Mielen Majatalon emäntä: valmentaja ja kouluttaja, tavoitteena avata ihmismielen toimintaa uusille ulottuvuuksille. Mari tekee töitä myös lakimiehenä. Laki-Mari -lakipalvelut on ensisijaisesti sitä, että autetaan ihmisiä saamaan mielenrauhaa asioissa, joihin asiakas voi itse vaikuttaa. Valmentajana ja kouluttajana pystyy oivalluttamaan ihmisiä, jotta he löytävät oman merkityksellisen elämän ja samalla lisäämään merkitystä myös itselle. Mari on mukana myös yritysasiakkaille suunnatussa Coaching Labin toiminnassa, jonka avainsanoja ovat itsensä haastaminen kasvamaan työyhteisön jäsenenä samalla, kun voi olla paras mahdollinen versio itsestä.

Mari kertoi hauskan pätkän keskustelusta, jonka oli käynyt eräs päivä autossa tyttärensä kanssa.

”Mitä äiti kaikkee sää oot tehnyt työuran aikana?”

Mari oli alkanut luettelemaan monimuotoisen työuransa vaiheita, mutta pian kysyjä ei ollut oikein enää pysynyt perässä.

”Sää oot kuin oikeen elämän barbi. Barbillakin on niin paljon kaikkee, mitä se on tykännyt tehdä.”

 

Kuuntele myös Marin kanssa tehty Lounastauko-podcastin jakso:

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta