Monen polun kulkija

Suomen Yrittäjäopiston kouluttaja Riina Virkkunen on tehnyt kaikenlaista, muun muassa myynyt pölynimureita Italiassa. Nyt töitä tehdään etänä vaikkapa Jämsä Tehtaalta käsin.

Nuorena Riina Virkkunen halusi ulkomaille, tutustumaan aivan toisenlaiseen kulttuuriin ja kieleen. Italia houkutteli, joten niin vuonna 1996 nuori nainen lähti Bolognaan, jossa vierähti pari vuotta.

– Se oli upea kokemus, siitä jäi paljon hyviä jälkiä. Sain myös hyviä ystäviä, jotka ovat yhä elämässäni.

Italian jälkeen on tapahtunut valtavasti, ja tie on vienyt useisiin opiskelu- ja työpaikkoihin. Nyt Riina on Suomen Yrittäjäopistolla yritystoiminnan kouluttajana. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten kurssien suunnittelua ja ohjaamista aikuisopiskelijoille, aiheina muun muassa markkinointi, sisällöntuotanto ja kestävä kehitys. Kyseessä on täysin etänä tehtävä työ, asia mikä ensin askarrutti Riinaa.

– Loppujen lopuksi kohtaan ihmisiä paljon, vaikkakin etänä. Meillä on hieno työyhteisö, ja pidämme tiiviisti yhteyttä. Olen viihtynyt erinomaisesti, työ on mielenkiintoista ja tehtävät monipuolisia, ja mulle erityisen tärkeää on kehittyminen. Pidän opiskelusta, ja on hienoa että siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Musiikkitiedettä ja pölynimureita

Riinalla on filosofian maisterin paperit musiikkitieteestä, ja vaikka alan hommia ei olekaan tullut tehtyä, ei tutkinto suinkaan ole ollut turha – se on tarjonnut väylän monenlaiseen tekemiseen. Italian jälkeen hän päätyi töihin tekijänoikeusjärjestöihin muun muassa markkinointiin ja asiakkuuksien hoitamiseen.

– Opintoja olen tehnyt markkinoinnin, palvelumuotoilun ja asiakasjohtamisen saralla.

Keskustelussa käy nopeasti selväksi, että uteliaisuus ja avoin mieli ovat kuljettaneet moniaalle. Riina on toiminut siistijänä, vaatemyyjänä, messuesittelijänä, tulkkina, järjestötoimijana, opettajana, ohjaajana – muutaman mainitakseni.

– Ai niin, olen mä ollut myös pölynimurikauppias Italiassa. Se ei nouse lempparityökseni, Riina nauraa.

Muutoksen tuulet kuljettivat Jämsään

Riina asui pitkään Helsingissä, kunnes alkoi tuntua, että on muutoksen aika. Työ järjestökentällä ei enää tuntunut omalta jutulta.

– Muutin tyttäreni kanssa Jämsään 2016. Vanhemmat ovat täältä kotoisin, joten seutu oli tuttua ennestään, ja päädyin ostamaan täältä talon. Pohdiskelin mitä haluan tehdä, ja niin lähdin opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon opettajaksi. Itse asiassa pienenä haaveammattini oli opettaja.

Riina kouluttautui aikuisopettajaksi ja suoritti lisäksi draamapedagogiikan opinnot. Jämsässä tuli tehtyä monenlaisia töitä, esimerkiksi toimittajana ja lasten teatterin ohjaajana. Hän perusti myös uramuotoiluun keskittyvän yrityksen. Seuraava askel johti Gradia Jämsään ja liiketoiminnan opettajaksi vuosiksi 2019–2022.

– Oli mukava työpaikka, sain tehdä monenlaista. Opetin muun muassa palvelumuotoilua, myyntiä, yrittäjyyttä, markkinointia, viestintää. Olin mukana Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -hankkeessa, joka itse asiassa toi minut tänne Tehtaalle. Täällä teimme hanketyötä yhdessä Kristiina Lähteen kanssa.

Jämsä Tehdas nousee merkittävään osaan myös seuraavassa Riinan elämänvaiheessa, sillä kun nykyisen työpaikan hakuprosessi alkoi, haastattelut hän hoiti Tehtaalta käsin. Ja varsin menestyksekkäästi, sillä vuoden 2023 alussa Riina aloitti kouluttajana Suomen Yrittäjäopistolla.

Muutin tyttäreni kanssa Jämsään 2016. Vanhemmat ovat täältä kotoisin, joten seutu oli tuttua ennestään, ja päädyin ostamaan täältä talon.

Tärkeä draaman kaari

Riina toimii lisäksi kasvatustieteen opintoryhmän ohjaajana. Jämsän työväenopiston ja Jyväskylän avoimen yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettava opintokokonaisuus kokoontuu säännöllisesti Tehtaalla. Aiemmin suoritetusta Tiimimestarin tutkinnosta on ollut hyötyä; Tiimiakatemia Globalissa suoritetut opinnot keskittyivät muun muassa ryhmän dialogin ohjaamiseen.

Monialaiset opinnot ja kiinnostuksen kohteet ovat itse asiassa monesti hyödyttäneet toisiaan, vaikka niissä ei äkkiseltään ajateltuna olisikaan mitään yhteyttä.

– Markkinointi, draama ja palvelumuotoilu esimerkiksi linkittyvät hyvin toisiinsa. Draaman keinoja olen käyttänyt opetuksen tukena, ja löytyyhän draaman kaari ja tarinan merkitys oikeastaan kaikesta.

Riinasta ei tullut musiikkitieteilijää, mutta ei musiikki mihinkään ole kadonnut. Miljonääriäidit on kolmen ystävyksen kansanmusiikkiyhtye, jossa Riina soittaa koskettimia ja laulaa.

– Esiinnymme säästeliäästi ja laadukkaasti, nainen nauraa. Muita harrastuksia ovat puutarhahommat, käsityöt ja suosikkina lukeminen.

Nyt suunnitteilla on muutto Tampereelle, mutta Jämsää ei suinkaan unohdeta, sillä juuret pysyvät tietenkin täällä.

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta