Moottoreina uteliaisuus ja seikkailunhalu

Atte Porkkala tarttuu mahdollisuuksiin avoimin mielin. Hänen yrityksensä IDEAL isännöinti kulkee vahvasti digitalisaation tiellä.

– Pidän haasteista, siitä että saan kehittää itseäni koko ajan. Tartun mielelläni uusiin mahdollisuuksiin, olen suhtautunut aina työelämään seikkailumielellä, Jämsä Tehtaan Päiväkahville istahtanut jämsäläinen Atte Porkkala aloittaa. Millaisesta seikkailusta on oikein ollut kyse, ja missä ollaan nyt, onkin kiinnostava tarina.

Atte on yrittäjä, jonka firma IDEAL isännöinti on toiminut yhdeksän vuotta. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on isännöintitoimisto, mutta ei suinkaan ihan perinteinen toimisto. Nimittäin digitaalisuus ja sähköiset palvelut ovat IDEAL:in avainjuttu.

Koskenpäältä kotoisin olevan Aten juuret ovat maaseudulla ja perheyrityksessä, tai oikeastaan sukuyrityksessä, jonka jo isovanhemmat käynnistivät.

– Lapsuudenkodissani Ylä-Porkkalan tilalla tehtiin joululaatikoita, erilaisia mehuja ja simaa. Siellä tuli oltua monenlaisessa mukana, mansikan poiminnassa, mehustamisessa, pakkaamisessa, myynnissä, klapien teossa, ja vaikka missä. Veljeni pyörittää nykyään paikkaa, minä sen sijaan tiesin jo nuorena haluavani toisenlaisiin töihin.

Tietotekniikka kiinnosti nuoresta asti, mikä osaltaan houkutteli pois maatilan töistä. Sähköalan ammattiopintojen päätyttyä Atte huomasi, että Patria järjestää komposiittikurssin, jonne hän päätti suunnata seuraavaksi. Siitä starttasi 10 vuotta kestänyt työura Patrialla Hallissa.

Nykyaikaista isännöintiä

Uteliaisuus ja muutoshalu ajoivat kuitenkin eteenpäin, ja yksi kohtaaminen käänsi suunnan.

– Eräs tuttu sattui kysymään, lähtisinkö meidän taloyhtiöön isännöitsijäksi, ja ajattelin heti että miksipä ei, sehän voisi olla kiinnostavaa hommaa. Siitä se pikkuhiljaa käynnistyi. Aloin kehittämään osaamistani, ja sitä teen kyllä edelleen. Olen käynyt isännöintiin, johtamiseen, talouteen, juridiikkaan ja yrittämiseen liittyviä opintoja ja koulutuksia. Nyt meneillään on isännöinnin erikoisammattitutkinto.

2014 syntyi IDEAL isännöinti, joka on miettinyt alan vakiintuneita käytäntöjä uusiksi. Sähköinen palvelu on yrityksen ydin, selkeänä visiona onkin tuoda perinteiset palvelut nykyaikaan, raikastaa koko alaa.

– Digitaalisuus on meidän polkumme. Siinä on valtavasti hyviä puolia, läpinäkyvyys lisääntyy, kuten myös joustavuus, haluamme tehdä tämän asiakkaille mahdollisimman helpoksi. Haluamme tarjota alustan avulla mahdollisuuden kattavaan tiedonsaantiin ja sen tutkimiseen.

Pääsääntöisesti kohteet keskittyvät Keski-Suomeen, mutta löytyy niitä Lapistakin. Kaikki asiat voidaan hoitaa nykyään sähköisesti, mikä puolestaan sopii Atelle mainiosti, sillä heillä panostetaan myös vahvasti etäisännöintiin. Häntä myös motivoi se, että alalla riittää haasteita, ja jatkuvasti uutta opittavaa.

Tällä hetkellä firmassa työskentelee kolme henkilöä tuottamassa isännöintiä, sekä yksi koodari. Lisäksi hommia paiskii Pirkko-robotti. Pirkko on tehokas toimistoapulainen, automatisointiratkaisu joka käsittelee päivässä satoja asioita.

Atte kertoo, että moni asia on saanut sysäyksen eteenpäin sattumien kautta. Mies ”höpöttää joka paikassa”, mikä on johtanut erilaisiin verkostoihin. Esimerkiksi koodari tuli eteen täysin sattumalta, ja jutellessa kirkastui, että tässähän on oiva mahdollisuus johon kannattaa tarttua.

Oman elämänsä Supermario

Eräs merkittävä kohtaaminen sattui Jämsä Tehtaan keittiönpöydän ääressä.

– Yhteisöllisyys täällä Tehtaalla on hieno asia, olen saanut olla mukana monissa mielenkiintoisissa keskusteluissa. Kerran tällaisen rupatteluhetken ansiosta sain toiselta Tehtaan käyttäjältä vinkin, joka on johtanut ohjelmistorobotiikan ratkaisujen tuottamiseen muille yrityksille yhteistyössä Jalo IT:n kanssa.

Muitakin uusia juttuja on meneillään, yksi niistä liittyy startup-yritykseen, jonka ideana on tuoda ulkomailta työvoimaa Suomeen.

– Tarkoitus on tehdä työperäinen maahanmuutto mahdollisimman helpoksi, eräänlaisella avaimet käteen -periaatteella. Autamme muun muassa paperitöissä, sekä tietenkin Suomeen sopeutumisessa. En toki tee tätä yksin, tässä on neljä muutakin ihmistä mukana. Kansainvälisen yritystoiminnan rakentaminen on pitkäaikainen haaveeni.

Yhteisöllisyys täällä Tehtaalla on hieno asia, olen saanut olla mukana monissa mielenkiintoisissa keskusteluissa.

Vaikka Atte onkin astunut melko kauaksi maatilalta, on lapsuuden ja nuoruuden opeista ollut valtavasti hyötyä.

– Kyllä mun periksiantamattomuus ja se, että asiakasta pitää palvella mahdollisimman hyvin, on peruja kotitilalta.

Ennen kaikkea uteliaisuus, ennakkoluulottomuus ja rohkeus tarttua tilaisuuksiin on ajanut Attea eteenpäin. Se, mihin kaikkeen tie vielä vie, on miehelle itselleenkin arvoitus.

– Kaverit kuvailevat mua Supermarioksi, ehkä mä olen vähän sellainen, utelias seikkailija.

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta