Pasi Kivinen – Elämä muuttui vuonna 1983

Tietotekniikka, fysiikka ja vieraat kielet. Näistä kiinnostuksen kohteista on rakentunut Pasi Kivisen urapolku. Tarina alkaa vuodesta 1983, jolloin Pasi sai ensimmäisen tietokoneensa, VIC 20.

Pasi Kivinen on Jämsästä kotoisin (tarkasti tietysti Jämsänkoskelta) ja asuu tällä hetkellä perheensä kanssa Kirkkonummella. Siteet Jämsään on olemassa, kun omat vanhemmat asuvat edelleen paikkakunnalla.

Varsinkin koulujen loma-aikoina on nyt helpompi tulla, kun isovanhemmat ottavat jälkikasvun huolehdittavakseen ja itse voi päivisin tulla Jämsä Tehtaalle töihin.

Tehtaan päiväkahvilla Pasi Kivinen taustoitti hieman omaa polkuaan. Hän yritti vastata kysymykseen, kuinka hänestä on tullut hän.

Kiinnostuksen kohteet:

  • tietotekniikka
  • fysiikka
  • vieraat kielet
Jämsä Tehdas päiväkahvit 5.1.2023

Kaikki alkoi VIC 20 -tietokoneesta

1980 -luvun alussa kotikäyttöön tarkoitetut tietokoneet alkoivat tehdä tuloaan. Vuonna 1981 Commodore julkaisi Euroopassa VIC 20 -tietokoneen, jonka hinta oli noin 1 000 markkaa, nykyrahassa noin 300 euroa. Parin vuoden kuluttua vuonna 1983 myös Pasi sai omansa. Kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan oli herätetty.

Ohjelmoinnista kiinnostuneelle ei ollut tarjolla paljoa tietolähteitä. Microbitti-lehti oli alkuvaiheessa ehkä se monipuolisin tarjoten tietoa ja vinkkejä ohjelmoitiin. Tiedonnälkä oli kova. Vuonna 1986 Pasi osallistui ensimmäisen kerran Valkealuomessa järjestetylle tietokoneleirille. Sen jälkeen kertoja tuli lisää ja roolikin vaihtui osallistujasta ohjaajaksi.

Pelaamista enemmän kiinnosti kuinka koneet toimii

1990-luvun alkuun mennessä Pasilla oli ollut jo useita eri tietokoneita. Tietokoneiden kehitysloikat olivat valtavia. Pelaamista enemmän Pasia kiinnosti kuinka tietokoneet toimivat. Jämsän lukiossa vuosina 1990-1993 käydyt fysiikan kurssit ja Hartuksen Martin opetus herätti lopullisen kiinnostuksen fysiikkaa kohtaan.

Pasin fysiikan opiskelu jatkui lukion jälkeen Jyväskylän yliopistossa. Erityisesti materiaalifysiikka ja puolijohteet kiinnostivat. Vuonna 1999 valmistuivat maisteriopinnot ja vuonna 2005 Pasi sai päätökseen tohtoriopinnot. Loppuvaiheessa tutkimustyön aiheena oli raskaasti seostetun piin ominaisuudet.

Jämsä Tehdas päiväkahvit, Pasi Kivinen CV

Vieraita kieliä, jotta pystyy kommunikoimaan ihmisten kanssa

Pasin lähtökohtana on ollut, että sen verran pitää opiskella vieraita kieliä, että pystyy sujuvasti kommunikoimaan. Matkan varrella kielitaito on karttunut ja tällä hetkellä keskustelut sujuvat saksan, venäjän, ranskan ja ruotsin kielillä.

Saksan ja ruotsin kielen opinnot alkoivat jo peruskoulussa ja venäjän ja ranskan kielen opinnot sitten Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa.

Pasilla on ollut toimiva keino kielitaidon vahvistamiseksi. Pitää hakeutua sellaisiin paikkoihin, joissa kielitaito pakosti kehittyy. Tästä osoituksena on matkan varrella eri kielellä suoritetut lisäopinnot:

  • 1995 – 1996 Karl-Franzens Universität,  Graz, Itävalta
  • 2018 Murata Integrated Passives, Caen, Ranska
  • 2016-2021 Svenska handelshögskolan, kauppatieteen opinnot ruotsiksi

Työura tietotekniikan ja elektroniikan parissa

Tällä hetkellä Pasi työskentelee Microsoftilla supply chain managerina hololens-teknologian parissa. Tätä ennen hän työskenteli pitkään Murata Electronicsillä vuodesta 2007 vuoteen 2019.

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta