Verkkokaupan virittelyä Jämsä Tehtaalla

Taikavakan yrittäjä Suvi Palas arvostaa ekologisuutta, ja puhuu kierrättämisen puolesta. Jämsään hän päätyi monen mutkan kautta, eikä ole joutunut muuttopäätöstään katumaan.

Suvi Palas on jämsäläisille tuttu etenkin Taikavakan yrittäjänä, mutta nykyään hänet voi tavata myös opintojen parista Jämsä Tehtaalta. Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen on viime aikoina tarkoittanut etenkin verkkokaupan rakentamista.

Mutta mistä kaikki on oikeastaan alkanut? Miten Lohjalta kotoisin oleva Suvi on päätynyt Jämsään?

Ensimmäinen muutto Jämsään oli edessä vuonna 1989, kun silloisessa musiikkikoulussa avautui viulunsoitonopettajan virka. Äiti on kotoisin Jämsänkoskelta, joten seutu oli tuttu ennestään. Pari vuotta vierähti täällä soitonopettajan hommissa.

– Sitten muutin Kuopioon tavattuani lasteni tulevan isän. Soitonopettajana ehdin toimia Savossa vielä pari vuotta, kunnes perheeseen tuli tiuhaan tahtiin kolme lasta. Lasten vauvavuosien aikana muutimme vielä Joensuuhun. Olin aiemmin harrastanut mm. puutöitä, ja paikallislehden pienen ilmoituksen innoittamana hakeuduin puusepän opintoihin ja suoritin konepuusepän tutkinnon.

Konepuusepän töitä ja paljon muuta

Tie vei Joensuusta Jyväskylään Tikkakoskelle. Oma soittaminen ja sitä myöten myös opettajan työ jäivät Savo-Karjalan kierrokselle.

– Olen sittemmin tehnyt monenlaista työtä. Konepuuseppänä aloitin GWS Pikvalilla Jyväskylässä CNC-ohjelmointi- ja koneistustehtävissä. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta, joten hakeuduin taas koulunpenkille, tällä kertaa opiskelemaan lisää CAD-tekniikkaa. Pienen mutkan kautta päädyin töihin Muurametaloille. Toimenkuvani siellä oli monipuolinen sisältäen urakka- ja määrälaskentaa sekä tarviketilauksia.

Muurametaloilla Suville tarjoutui myös mahdollisuus rakennustekniikan erikoisammattitutkinnon opintoihin työn ohessa, myöhemmin hän suoritti vielä isännöitsijän ammattitutkinnon. Hetken aikaa tuli tehtyä kiinteistönvälittäjänkin töitä Jyväskylässä.

Elämän kannalta erityisesti yksi kohtaaminen osoittautui käänteentekeväksi.

– Kohtasin nykyisen puolisoni, joka asui silloin Saarijärvellä. Jossain vaiheessa aloimme etsiä ensimmäistä yhteistä kotia, 30 kilometrin säteellä Jyväskylän keskustasta. Kävi kuitenkin niin, että juuri oikeanlainen paikka löytyi Jämsästä, joten meidän säde meni vähän pitkäksi, Suvi nauraa. Kaikki palaset loksahtivat paikoilleen, ja tänne oli hyvä tulla.

Suvi Palas Jämsä Tehtaalta

Hyvä olla Jämsässä

Vuonna 2015 Suvi muutti kumppaninsa Lennun kanssa Jämsään, eikä päätöstä ole jouduttu katumaan. Suvi on asunut monella eri paikkakunnalla, ja kehuu nykyistä asuinpaikkaansa monestakin syystä.

– Ympäristö on tosi siisti ja huoliteltu. Kun tulee Jämsään mistä suunnasta tahansa, huomio kiinnittyy asiaan. Ja tietenkin luonto ja maisemat itsessään ovat kauniit. Mutta ihan kaikista parasta täällä ovat ihmiset – on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin, ylipäätään lähestyä heitä. Olemme saaneet monta rakasta ystävää, esimerkiksi tanssiharrastuksen kautta.

Alkuun Suvi ajoi työmatkaa Jämsän ja Jyväskylän välillä, kunnes aivan toisenlainen idea alkoi kyteä.

– Päätin toteuttaa jo aiemmin silloin tällöin mieleen juolahtaneen ajatuksen yrittäjyydestä. Olin kuitenkin jo yli 50-vuotias, ja halusin luoda itse itselleni työpaikan nimenomaan tänne Jämsään. Niin minä sitten vuonna 2018 perustin Taikavakan.

Taikavakka on monelle jämsäläiselle tuttu kirpputorina, mutta myös värikkäänä ja monipuolisena uuden tavaran myymälänä. Etenkin luonnonkosmetiikka ja kotimaiset tuotteet ovat keskeinen osa tarjontaa.

– Ekologisuus on tärkein arvo yrityksessäni. Kaupan koko valikoima pyörii sen ympärillä.

Mutta ihan kaikista parasta täällä ovat ihmiset – on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin, ylipäätään lähestyä heitä.

Opintoja Tehtaalla

Suvi on viihtynyt yrittäjän kengissä mainiosti, vaikka monenlaista on mahtunut viiteen vuoteen. Kiitosta saa tukijoukot, ystävät ketkä ovat olleet apuna. Viime aikoina Suvi onkin siirtynyt hetkittäin myyntitiskin takaa opintojen pariin, sillä työn alla on yrittäjän ammattitutkinto.

– Tähän mennessä olen ollut täysin itseoppinut yrittäjä ilman minkäänlaista kaupallista taustaa. Halusin oppia uutta ja saada uudenlaista näkökulmaa esim. markkinointiin ja sen työkaluihin. Tämä opintokokonaisuus vaikutti niin kiinnostavalta, että lähdin mukaan. Tämän tiimoilta suunnitteilla on mm. perustaa Taikavakalle verkkokauppa. Sen parissa olen tässä nyt viime ajat puurtanut.

Opintoja Suvi on tehnyt Jämsä Tehtaalla. Tehdas oli tuttu ennestään, ensimmäinen kosketus paikkaan oli vuoden 2022 alkupuolella kestävän yrittäjyyden -työpajassa.

– Katselin jo silloin, että onpas toimivat tilat, joten nyt kun opinnot alkoivat, oli itsestään selvää suunnata tänne. Pystyn keskittymään paremmin, koska täällä ei ole mitään häiriötekijöitä ympärillä.

Mihin kaikkeen Suvin opinnot vielä tulevat johtamaan, jää nähtäväksi. Verkkokauppaa odotellessa!

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta