Yhteisö on avain tulevaan

Jämsä Tehtaan yhteisöviestijä oli mukana kurkistamassa tulevaisuuteen, kun Koskelo Salissa tiistaina 31.1. järjestettiin tulevaisuustyöpaja. Kohti tulevaisuuden työtä -hankkeen organisoimassa tilaisuudessa ideoitiin ja keskusteltiin osaamisesta ja työstä, ja saatiin käyttää myös mielikuvitusta.

Koskelossa järjestetyn työpajan alustajana ja pajan vetäjänä toimi visionäärinen tulevaisuuden ennakoija Cristina Andersson, joka kuljetti innokkaan joukon kaupungin työntekijöitä, Gradia Jämsän väkeä sekä muita yhteistyökumppaneita ja yrittäjiä mahdollisten skenaarioiden maailmaan.

Yhteinen halu

Cristina korosti yhteisön ja yhteisöllisyyden merkitystä, sitä tosiasiaa että ihmisten yhteinen halu rakentaa ja kehittää on avainasemassa.

– Yhteisö on paikan pitovoima, ne ihmiset ketkä täällä nyt ovat, heillä on se yhteisvoima viedä asioita eteenpäin. Pitovoimasta kasvaa vetovoimaa, Cristina tiivisti. Tärkeää on myös halu kertoa asioista muille, viedä viestiä eteenpäin.

Jämsä Tehtaan ajatusmaailmaan tämä totisesti osuu ja uppoaa, sillä yhteisö on alusta saakka ollut toiminnan ytimenä. Tehtaalle tullaan paitsi tekemään työtä, myös jakamaan ajatuksia, kokemuksia ja ideoita. Tänne onkin jo muodostunut toimiva, lämminhenkinen porukka, joka ottaa mielihyvin vastaan uusia käyttäjiä.

Tulevaisuustyöpaja 31.1.2023 - Cristina Andersson

Yhteisö on paikan pitovoima

Cristina Andersson

Etätyötä ja tekoälyä

Jämsän tulevaisuutta visioitiin monin tavoin, ja yksi vahvasti esiin nousevista asioista oli etätyö ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Ehkä tässä voisi olla valttikortti laajemminkin: tule Jämsään asumaan ja työskentelemään, vaikka työpaikka sijaitsisi kuinka kaukana tahansa. Ja tämä aihealuehan meillä on jo erinomaisesti hallussa!

Myös kielitaidon merkitys, liikkumisen helpottuminen, koulutuksen moninaistuminen, tekoäly ja ennakoimisen tarpeen kasvu olivat käsiteltyjä aiheita.

Iloa luvassa

Ryhmätöinä syntyi hahmoja, jotka elävät Jämsässä vuonna 2030. Luovuus kukki toden teolla, ja jos näitä tyyppejä katsoo niin tulevaisuus näyttää kyllä kiehtovalta. Tässä heistä muutama: 16-vuotias Ilo, jonka perheeseen kuuluu muun muassa robottilemmikki, ja joka käyttää tekoälyä hyväkseen monin tavoin, muun muassa ystäväpiirin rakentamisessa.

Patricia puolestaan muutti juuri perheineen Jämsään työn perässä. Koneinsinööriksi kouluttautuneen naisen työ löytyy Hallista Patrialta. Matkat sujuvat kätevästi vaikkapa automaattibussilla, ja harrastuksiin kuuluu virtuaalimetsästys. Puoliso työskentelee 3D-teknologian parissa etänä. Saa nähdä, millaisia Iloja ja Patricioita vielä Jämsän raitilla tullaankaan kohtaamaan!

Ja kuten Cristina sanomansa kiteytti, ei ole mitään esteitä sille, etteikö Jämsä voisi olla menestystarina.

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta