Ympäristön ytimessä

Piia Tikka muutti takaisin Jämsään, eikä päätöstä ole tarvinnut katua. Moni asia täällä on hyvin, esimerkiksi luonto tarjoaa upeat mahdollisuudet liikkumiseen. Piia tekee työtä ylitarkastajana ympäristöasioiden parissa Pirkanmaan ELY-keskuksessa.

Tehtaan Päiväkahville kauniina elokuisena torstaina istahti Piia Tikka, jämsäläinen paluumuuttaja, joka on viihtynyt Tehtaalla viime keväästä saakka. Kun hän alkaa kertoa työstään, ymmärtää nopeasti että nyt ollaan tärkeiden teemojen äärellä, ympäristöasioiden ytimessä. Piia on Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja.

– Toimin ympäristöyksikössä, vastuualueena on vesilain ja ympäristösuojelulain mukaiset tehtävät sekä vesistön säännöstelyyn liittyviä tehtäviä. Käytännössä kirjoitan lausuntoja ja vastauksia lupien tarpeesta sekä lupakäsittelyyn, ja joskus teen maastotarkastuksia. ELY valvoo saatuja vesi- ja ympäristölupia. Vesilaki on vahvinta aluettani, siitä minulla on eniten kokemusta. ELY toimii säännöstelijän roolissa valtion vesitalouslupien noudattamisessa.

Piia Tikka, tehtaan päiväkahvit 24.8.2023

AVIn kautta ELYyn

Lukiossa Piia tykkäsi etenkin matematiikasta, ja lukion jälkeen hän suuntasikin opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon. Ensin valintana oli teknis-luonnontieteellinen, joka myöhemmin vaihtui energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmaan. Diplomi-insinööriksi  valmistumisen jälkeen Piia oli töissä Tammelan kunnan vesistökunnostukseen liittyvissä projekteissa.

– Sen jälkeen olin seitsemän vuotta töissä aluehallintovirastossa ympäristöylitarkastajana, kunnes aloin miettiä että jotain muuta voisi tehdä. ELYssä aukesi vesilain valvojan paikka, jota päätin hakea. Ja nyt olen ollut elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa töissä viitisen vuotta. Olen ollut virkamiehenä valtiolla siis pian 12 vuotta, ja hyvin olen viihtynyt.

Nykyisessä tehtävässään Piia arvostaa mielenkiintoisia aiheita ja monipuolisuutta – työtehtävät vaihtelevat ja itseään pääsee myös kehittämään ja haastamaan. Vaikka vesilaki ei juurikaan muutoksia ole viime aikoina kokenut, ympäristönsuojelulaki kyllä on, joten omaa osaamista ja tietoutta joutuu päivittämään. Lain tulkinnassa kuitenkin jokainen tapaus on aina erilainen. Myös yhteistyötä eri yksikköjen, kuten luontoyksikön, kanssa tehdään.

– Omalla työllä on merkitystä, kyllä tässä tuntee tekevänsä tärkeää työtä. Ympäristö kiinnostaa monellakin tavalla, luonto ja siellä liikkuminen on aina ollut minulle tärkeää. Liikuntaa olen harrastanut lapsesta saakka.

Piia Tikka 24.8.2023 Tehtaan Päiväkahvit

Tuntuu että olen saanut tämän kautta itselleni varsinaisten kollegojen rinnalle toisen työyhteisön, joka koostuu mielenkiintoisista, eri alojen osaajista ja ammattilaisista.

Juoksua Alpeilla, pyöräilyä Himoksella

Liikunta on tärkeä osa Piian elämää. Hänet voi tavata lähimaastossa liikkumassa niin suksilla, pyörällä tai juosten. Ja itse asiassa myös monet muut maastot ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi.

– Kesällä olin Saksan Alpeilla ultrajuoksukilpailussa, matkana tosin vain 69 kilometriä. Aiemmin tuli juostua paljon pidempiäkin matkoja, kuten 164 kilometrin kisoja. Nykyään tämä on lähinnä sellaista itseä vastaan kisailua. Mutta jotain kiehtovaa siinä äärimmäisessä fyysisessä väsymyksessä ja henkisessä haastamisessa on, siellä pitää aina välillä käydä, Piia hymyilee.

Vaikka aktiivisin kilpaura onkin takana, yleensä mielessä siintää aina seuraava tapahtuma johon osallistua. Kilpaa on menty sukset jalassa, pyörällä polkien sekä juosten. Piian kohdalla fillarointi ei ole ollut ihan vain kevyttä sunnuntairullailua, vaan kilpailtu on pyörän selässä SM-mitaleille saakka, ja kisoja on kierrelty ulkomaillakin monet. Viimeisin on elokuussa täällä kotikonnuilla erinomaisella menestyksellä pyöräilty Himos Epic MTB.

– Se oli mukava tapahtuma, täällä on aivan loistavat mahdollisuudet maastopyöräilyyn, on monenlaista maastoa ja vaihtelevia reittejä. Ja ylipäätään Jämsä on luonnossa liikkujalle aivan loistava paikka, itse käyn juoksemassa muun muassa Pukinvuoren poluilla sekä Himoksella, siellä saa hyvin tehtyä ylämäkitreenejä.

Piia Tikka 24.8.2023 Tehtaan päiväkahvit

Jämsä Tehdas tarjoaa toisen työyhteisön

Piia perheineen muutti Tampereelta Jämsään helmikuussa 2023, ja loppujen lopuksi päätös muuttaa Jämsään oli aika helppo. Omat vanhemmat asuvat täällä, ja etenkin omakotitalojen hinnat houkuttelivat.

– Joo kyllä talojen hinnat ovat täällä aivan eri luokkaa kuin Tampereella. Jämsän rauhallisuus viehätti myös, sekä tietenkin luonto ja liikkumismahdollisuudet. Aiemmin kun asui täällä, ei sitä oikein edes hoksannut miten hienot mahdollisuudet täällä on, nyt tajuaa että Jämsässä on aivan huikean hienot reitit hiihtoon, maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun. Eikä ole ruuhkaa, saa mennä ihan rauhassa.

Myös Jämsän palvelut saavat kiitosta; kaikki on sujunut hyvin. Lapsikin sai päiväkotipaikan juuri sieltä päiväkodista mihin toivottiin. Palvelut ovat lähellä, ja kaupungin sijainti on oivallinen – Piia tekee pääosin töitä etänä Jämsästä käsin, mutta käy kerran viikossa Tampereella toimistolla, ja matkat sujuvat näppärästi junalla.

Iso merkitys on ollut myös Jämsä Tehtaalla, jonka Piia löysi googlaamalla.

– Olen viihtynyt Tehtaalla mainiosti. Tuntuu että olen saanut tämän kautta itselleni varsinaisten kollegojen rinnalle toisen työyhteisön, joka koostuu mielenkiintoisista, eri alojen osaajista ja ammattilaisista. Ja tietenkin puitteet työnteolle ovat tosi hyvät, kaiken kaikkiaan ihan mahtava paikka.

Piia Tikka 24.8.2023 Tehtaan päiväkahvit

Artikkelin on tuottanut Ketterien kokeilujen yhteisöalusta -hanke, jonka toimintaa rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen liiton logo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää tarinoita Tehtaan arjesta