Koti on paras paikka

Ann-Nina Vainio viihtyy Jämsän Tervasmäessä, ja nauttii kaikenlaisesta puuhailusta kodissa sekä pihalla. Lähes koko ikänsä kaupungin vuokra-asunnoissa asunut jämsäläinen arvostaa turvallista ja rauhallista asumista.

Jo ulkona huomaa, että Ann-Nina Vainio kunnioittaa kotiaan. Piha on laitettu nätiksi, on lyhtyjä ja ovikoriste, kukkia ja siisti porraspieli. Kaikesta näkee, että tämä on koti, eikä mikä tahansa asunto.

– Kyllä, tykkään laitella kotia ja pihaa, sisustaa ja miettiä kivoja yksityiskohtia, Ann-Nina kertoo Tervasmäessä sijaitsevassa rivitaloasunnossaan. Kiinteistö Oy Jämsänmäen omistamassa kaksiossa hän on asustellut noin kuusi vuotta, mutta itse asiassa takana on lähes koko elämän mittainen kokemus vuokra-asumisesta.

– Olen syntynyt Porissa, ja muuttanut Jämsään jo kaksivuotiaana. Lähestulkoon koko elämäni ajan olen asunut Jämsän kaupungilla vuokralla, lapsuuteni ja nuoruuteni kerrostalossa, sitten luhtitalossa ja nyt rivitalossa. Eikä mitään valittamista, hyvin on sujunut. Hetken aikaa omistin asunnon, mutta myin sen pois, ei se ollut mun juttu.

 

Siistit pihat ja nurkat

Tervasmäessä Ann-Nina on asunut jo yhteensä 12 vuotta, ja kun kuusi vuotta sitten edessä oli asunnon vaihto, oli toiveissa pysyä samalla asuinalueella.

– Viihdyn täällä tosi hyvin, ja siskoni asuu omakotitalossa ihan lähellä, joten ehkä sekin on vaikuttanut asiaan. Viehättävä alue, omassa rauhassa mutta ei liian kaukana keskustasta.

Ann-Nina asuu rivitalon päädyssä, ja se on suuri syy siihen miksi hän asuntoon alun perin ihastui. Toiveissa oli rivitalo, ja rauhallinen päätykaksio reilunkokoisella takapihalla oli unelmien täyttymys. Tarjolla olisi ollut kaksi muutakin vaihtoehtoa, mutta niitä ei tarvinnut enää mennä edes katsomaan.

Ann-Nina on asunut Jämsän kaupungilla vuokralla lähes koko elämänsä ajan, ja on ollut tyytyväinen asumismuotoon.

Koti on juuri sopivan kokoinen Luna-koiran ja Pikku-Kisu -nimisen kissan kanssa asustavalle jämsäläiselle. Kaikesta huomaa, että esteettistä silmää on, ja kotia ja pihapiiriä on hoidettu lämmöllä.

– Tykkään touhuta kaikenlaista, ja olen aina pitänyt siitä että paikat ovat kunnossa, siivousalalla työskentelevä Ann-Nina paljastaa. Myöskään takapihaa ei olla jätetty retuperälle, vaan ihan päinvastoin: kuistilla on vaikka mitä kaunista, löytyy terassikalusteet, päivänvarjo, valoja ja tietenkin kukkia. Siellä vietetään kesäisin mielellään aikaa, esimerkiksi puutarhajuttuja puuhaillen.

Ann-Nina hoitaa mielellään myös yhteisiä piha-alueita ja tiloja, ja kertoo että Jämsänmäki suhtautuu toiveisiin ja ideoihin myönteisesti.

– Ehdotin saunatupaan uusia verhoja vanhojen kulahtaneiden tilalle, ja oli mukavaa kun siihen suostuttiin heti. Talvella laittelin kanervia yhteiseksi iloksi, ja kesäisin muita kukkia. Kaupunki toimittaa mullat ja muut, ja minä hoidan toteutuksen. Kivaa puuhaa.

 

Vakaata asumista

Ann-Nina tunnustautuu koti-ihmiseksi, jolle oma rauha on tärkeää. Nykyinen koti tuntuu lähestulkoon täydelliseltä, vaikka joskus mieleen hiipii haave omasta saunasta. Talon saunavuorot toimivat kuitenkin ihan hyvin, joten pääasia että saunomaan ylipäätään pääsee.

Jämsänmäen kanssa yhteistyö on toiminut kaikin puolin, eikä Ann-Nina näe mitään syytä vaihtaa asumismuotoaan.

– Onhan se helpottavaa, että kaupunki vastaa isoista asioista, ja huoltoyhtiö hoitaa hommat, vaikka olen kyllä sellainen, että yritän aina ensin suoriutua asioista omin päin. Kerran olen vissiin joutunut sähköongelmien takia soittamaan huoltoyhtiöön. Tämä on huoletonta asumista, jos vaikka hella tai jääkaappi hajoaa, vuokranantaja korjaa tilanteen, mukava kun ei tarvitse itse kantaa huolta. Minulle on myös aina ollut tärkeää se, että pääsääntöisesti kaupungin vuokra-asuntoihin ovat lemmikit tervetulleita.

Pikku-Kisu on 4-vuotias kissa, joka päätyi Ann-Ninan hoiviin oikeastaan sattumalta.

Jämsänmäen vuokralaisena Ann-Nina arvostaa etenkin turvallisuudentunnetta ja tasaisuutta, sitä että ei tarvitse jännittää esimerkiksi asunnon yllättävää myymistä. Asuminen on pitkäaikaista ja vakaata.

Jämsässä lähes koko ikänsä elänyt nainen ei ole koskaan vakavissaan harkinnut poismuuttoa seudulta. Jämsä on juuri sopiva, kooltaan sekä sijainniltaan.

– Täällä on kaikki mitä tarvitsen, en kaipaa mitään muuta. Paljon hyviä ulkoilureittejä koiran kanssa liikkumiseen, ja mukavia uimapaikkoja. Lunan kanssa käydään usein kesäisin esimerkiksi Rapulammella.

Myös peruspalvelut saavat kiitosta, ja monimuotoisuus; toisaalta on rauhaa, mutta myös menoa ja meininkiä, jos niitä haluaa. Himos tuo paljon eloa alueelle, ja vaikka Ann-Nina ei itse festareilla käykään, on niiden tuoma eloisuus ja värikkyys hyvä asia. Valinnan varaa siis on.

– En oikeasti keksi ainuttakaan syytä, miksi muuttaisin pois Jämsästä. Ja nyt mulla on aivan ihana koti jossa viihdyn, se on maailman tärkein paikka.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös