Rantapirtin lämmin tunnelma lumoaa kävijänsä

Edessä on todellinen talven riemumaa, kuin postikorttimaisema, johon kuuluu lempeä lumisade, kimaltava hanki ja iltapäivän matala aurinko. Rantapirtillä tapahtuu usein monenlaista mielenkiintoista juttua, ja niin tälläkin kertaa. Nimittäin nyt koeajetaan juuri tehty jäärata sekä uudet menopelit.

Karting-autoja Rantapirtillä

ERM Eventsin kartingautot ovat uusi juttu Rantapirtillä, ja niillä voidaan huristella jääradalla.

– Nämä ovat kartingautoja, ja nyt niillä pääsee hurjastelemaan jäällä. Tämä on meillä uutta, nyt on toinen talvi kun jäärata on käytössä, mutta nyt autojen lisäksi ajamaan pääsee myös kartingia, Timo Niinimäki selventää ja etsii kuskeille varusteita valmiiksi. Ja sehän on selvää, että myös mies itse istuu pian ratin taakse.

Vauhdin hurman mahdollistaa Timon pitkäaikainen ystävä Esko Reiners ja hänen yrityksensä ERM Events, joka tekee Rantapirtin kanssa tiiviisti yhteistyötä. Sen yksi merkki on pihassa uutuuttaan kiiltelevä ralliauto Toyota GR Yaris.

Timo tunnetaan Koskenpäällä sijaitsevan Kievari Rantapirtin isäntänä, joka pyörittää vaimonsa Pirjo Niinimäen kanssa varsinaista monitoimikeskusta. Majoituksen ja ravintolapalveluiden lisäksi on valtavasti toimintaa, kuten melontaa, moottorikelkka- ja mönkijäsafareja, frisbeegolfia, ralliautoilua, koiravaljakkoajelua, erilaisia saunakokemuksia ja nyt myös jääkartingia.

– Joskus asiakkaiden kanssa lähdetään vaikka pilkille, retkiluistellaan ja potkukelkkaillaan, laitetaan tulet ja syödään, kerrotaan tarinoita. Ei aina tarvita moottorivoimia.

Olutta ja elämyksiä

Ennen koronapandemiaa yli 90 prosenttia asiakkaista saapui ulkomailta. Tälläkin hetkellä heitä toki on, mutta selvästi vähemmän. Timo kertoo, että muutama päivä ennen haastattelua saksalainen firma toi väkeään Rantapirtille saunomaan ja ruokailemaan, syömään lähellä tuotettua ruokaa. Lähiruoka on Timolle suorastaan sydämen asia.

– Tarjoamme lähiruokaa niin paljon kuin mahdollista.

Timo tunnustautuu olutharrastajaksi, joka mielellään tuo tarjolle myös pienpanimoiden antimia. Rantapirtiltä löytyykin yli 70 erilaista olutta. Myös Koskenpään makuja on tarjolla, nimittäin hyllyssä on jyväskyläläisen Hiisi-panimon lager, jonka vilja on peräisin Koskenpään Räihän tilalta.

– Voi siis sanoa, että todellinen lähiolut, Timo nauraa.

Koronan tuomiin haasteisiin on pitänyt sopeutua, ja paljon on kiinni asenteesta. Koskapa lamaantuminen ja voivottelu ei auta, on pitänyt miettiä jotain uutta. Rantapirtillä se tarkoittaa muun muassa ruokapalvelua Koskenpään ikäihmisille. Timo vie ruoka-annokset perille asti asiakkaille, ja myönteistä palautetta on tullut tulvimalla.

 

Siperianhusky Reiska pääsi tervehtimään isäntäänsä.

Timo Niinimäki ja huski-koira

Koiravaljakkoajelut ovat erittäin suosittu ohjelmanumero, joka hurmaa kaikenikäisiä. Timolla on yli 30 siperianhuskyä, ja ennen kuin ehdin kysyä, saan vastauksen:

– Kyllä, tunnen jokaisen koiran nimen ja persoonan, nämä ovat yksilöitä kaikki. Itse asiassa erotan ne toisistaan pelkän äänen perusteella.

Erityisyytenä on palvelun yksilöllisyys, johon Timo panostaa.

– Siitä on tullut paljon kiitosta, että suunnittelen ajelun aina asiakkaan mukaan, perhekeskeisesti. Osallistujat ovat tuttuja keskenään, usein perhe tai kaveriporukka, joka pääsee jakamaan yhdessä hienon kokemuksen. Tunnelman luominen on meille tärkeää ja olemme saaneet paljon kiittävää palautetta juuri lämminhenkisyydestä.

Hyvä lapsuus

Historiasta kiinnostuneelle Timolle tarinat ja seudun historia ovat tärkeitä, ja niitä mielellään kerrotaan vieraille. Miehen omat juuret ovat syvällä Koskenpään maaperässä, itse asiassa sukutila ulottuu aina 1700-luvulle saakka.

Timon isä Esko Niinimäki keksi tynnyrisaunan 1950- ja 1960 -lukujen vaihteessa, ja ensimmäinen tynnyrisauna komeilee yhä Rantapirtin mailla.

Rantapirtin tynnyrisauna

Rantapirtin syntytarina juontaa vuoteen 1968, jolloin Timon vanhemmat laittoivat kievarin pystyyn. Isä Esko Niinimäki keksi tynnyrisaunan, joka oli eräänlainen sysäys kaikelle.

– Olen syntynyt 1959, joten muistan tuon ajan. Täällä sitä pyörittiin kaikessa mukana, hyvä lapsuus, paljon oli tekemistä. Kuusivuotiaana ajoin jo traktoria.

Leirintäaluetoiminta oli alkanut aiemmin, 1964, ja pienestä saakka Timo on viihtynyt ihmisten parissa. Itse asiassa kielitaito alkoi jo karttua, kun poika hääräsi ulkomaalaisten asiakkaiden apuna ja rohkeasti yritti aina puhua englantia. Joten voidaan sanoa, että Timo todella on kasvanut työhönsä.

Timo otti vetovastuun Rantapirtistä 1983, eikä ratkaisua tarvinnut miettiä hetkeäkään. Mikään muu vaihtoehto ei edes käväissyt mielessä.

– Tämä on monipuolista työtä, tykkään valtavasti. Parasta on kun näen miten asiakas nauttii.

Musiikkia ja rallia

Vaikka musiikki onkin kuulunut elämään lapsesta asti, ei työura ammattimuusikkona kiinnostanut edes nuorempana. Kuusivuotiaana Timo sai ensimmäisen palkkansa muusikkona esiintyessään Yleisradiossa.

– Isän innoittamana aloitin soittamisen joskus viisi-kuusivuotiaana, ensin pianolla, myöhemmin mukaan tuli klarinetti, saksofoni ja basso. 14-vuotiaana olin bändissä ja kiertämässä keikkapaikoilla tanssimusiikkia soittamassa. Sitä tuli tehtyä oikeastaan koko nuoruus.

Musiikki on yhä tärkeää, ja muusikkokavereita on paljon. Myös ralliympyröissä on monta ystävää, sillä alusta saakka Rantapirtti on ollut mukana rallikuvioissa. Yhteistyötä on tehty lukuisten kuskien kanssa vuosien saatossa. Myös asiakkailla on ollut 1980-luvulta saakka mahdollisuus päästä kokemaan vauhdin hurma ralliauton kyydissä.

Timo korostaa, ettei tee työtä yksin, vaimo ahertaa yhtä lailla yrityksen eteen. Rinnalla on myös hyvä henkilökunta ja useita yhteistyökumppaneita. Pirtin seinältä voi ihailla yhden työntekijän, Lilli Salmisen kädenjälkeä taidenäyttelyn muodossa.

– Lilli on todella taitava, hänen akryylimaalauksiaan ja lyijykynätöitään kävijät ihmettelevät jatkuvasti, ja niitä menee kaupaksi hyvällä tahdilla, Timo kehuu.

Presidentin kamera

Jämsässä, tarkemmin sanottuna Koskenpäällä, Timo on asunut koko ikänsä, ja viihtynyt erinomaisesti. Kaupungin sijainti on suorastaan loistava; isoista kaupungeista ei ole pitkä matka, mutta rauha on silti omanlaisensa. Taivas ilman valosaastetta keskellä luontoa, nuotion loimussa on henkeäsalpaava.

– Pidän myös siitä, että täällä ihmiset tuntevat toisensa. Ja tietenkin tämä luonto, onhan se upea. Myös Jämsän historia ja perinteet ovat kiinnostavia. Jämsän historiakirjat on koluttu tarkkaan. Myös asiakkaille kerron näitä juttuja, eli luon samalla kuvaa paikkakunnastamme.

Timo määrittelee itsensä ennen kaikkea koskenpääläiseksi, ja on ylpeä aktiivisesta kylästään. Eräs hauska anekdootti on pakko kertoa:

– Presidentti Martti Ahtisaari kävi puolisonsa kanssa Koskenpäällä, ja vieraili myös koululla. Ahtisaari lahjoitti koulun valokuvauskerholle kameran. Vuosia myöhemmin Eeva Ahtisaari kävi Rantapirtillä, ja kertoi miten kouluvierailu oli jäänyt hyvän tunnelman vuoksi pariskunnan mieleen, oli kuulemma paras koulu jossa olivat vierailleet. Paljastui myös, että lopulta presidentti joutui maksamaan kameran omasta pussistaan, kun Valtioneuvoston kansliassa todettiin, ettei moinen lahjoitus kuulu heidän piiriinsä.

Muitakin tarinoita riittäisi vaikka kuinka, sillä Rantapirtti on tulvillaan muistoja, sattumuksia ja kohtaamisia. Timolle viimeinen kysymys, mitä Jämsä hänelle merkitsee, on helppo.

– Jämsä on koti.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Read also