12-15 vuotiaiden rokotuksiin voi varata nyt ajan puhelimitse

Koronarokotteita tarjotaan nyt myös kaikille 12–15 -vuotiaille lapsille ja nuorille
Jämsän liikuntahallin rokotuspisteellä seuraava walk-in rokotuspäivä perjantaina 13.8. klo 12.00-17.00
Rokotusaikoja myös edelleen hyvin varattavissa

 Valtioneuvosto on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että rokotuksen voivat saada kaikki 12 vuotta täyttäneet. Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax- rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus, lomakkeeseen pääset tästä. Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Ottamalla rokotuksen nuori voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia.

Tutkimuksissa rokotteiden haittavaikutukset ovat olleet nuorilla samankaltaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Yleisimmät havaitut haitat olivat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipu ja punoitus, päänsärky ja kuume. mRNA-rokotteen saaneilla on havaittu erittäin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksia. Tapauksia on havaittu erityisesti nuorilla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen, ja oireet ovat alkaneet 14 päivän sisällä rokotuksesta. Oireet ovat valtaosassa tapauksia olleet samoja kuin sydänlihastulehduksissa yleensä, ja potilaat ovat toipuneet hyvin. THL ja Fimea selvittävät parhaillaan, kuinka yleisiä nämä tulehdukset ovat rokotetuilla ja rokottamattomilla Suomessa.

THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden lasten koronarokotuksista torstaina 12.8. kello 17.30–18.30. Lisätietoja ja linkki tilaisuuteen

12-15 vuotiaiden rokotuksiin ajan voi varata nyt puhelimitse Jämsän liikuntahallin rokotuspisteelle. Suunnitteilla on myös rokotuspäiviä kouluilla jatkossa. Tiedotamme näistä tarkemmin erikseen.

Ensimmäisen koronarokotuksen voi saada myös ilman ajanvarausta – Jämsän liikuntahallin rokotuspisteellä seuraava walk-in rokotuspäivä pe 13.8. klo 12.00-17.00.

Henkilökunta opastaa oikealle rokotuspisteelle saapuessa. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai Kela-kortti).

Suosittelemme edelleen ensisijaisesti ajanvarausta, jotta vuoroaan ei tarvitse odottaa. Rokotusaikoja on tällä hetkellä hyvin tarjolla ja varattavissa viikoille 32-33. Koronarokotusten ajanvaraus on avoinna kaikille 16 vuotta täyttäneille jämsäläisille sähköisesti tai puhelimitse. 12-15 -vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotuksiin ajanvaraus on toistaiseksi mahdollista vain puhelimitse.

Sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä. Ohje sähköiseen ajanvaraukseen löytyy täältä. 

Koronarokotusneuvonta ja ajanvaraus:

Jämsä ja Koskenpää p. 040 7560 744 (arkisin klo 9-15)
Kuorevesi ja Länkipohja p. 040 8461 218 (ma-to 9-15, pe 9-14)

Myös Pihlajalinna terveyssovelluksen kautta voi edelleen olla yhteydessä erilaisissa rokotukseen liittyvissä kysymyksissä Lue lisää terveyssovelluksesta .

Tehosterokotuksista

THL on linjannut, että alueellisen rokotustilanteen mukaan annosväliä on mahdollista aikaistaa, mutta ei alle 8 viikkoon. Suositeltu annosväli on edelleen 12 viikkoa ja tehosterokotusaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä automaattisesti 12 viikon päähän. Tämä on hyvä huomioida jo rokotusaikaa varatessa. Tehosterokote annetaan samassa paikassa kuin ensimmäinen rokote. On erittäin tärkeää ottaa molemmat rokotteet. Toinen rokoteannos vahvistaa elimistön kykyä suojautua erityisesti virusmuunnoksia vastaan.

Tehosterokotuksen ajan voi siirtää pakottavasta syystä.

Jämsän Terveys Oy:n tiedote (pdf)

Titta Frantsila                                                         Sisko Tiirinen
Johtava ylilääkäri                                                  Palvelujohtaja
Jämsän Terveys                                                     Jämsän Terveys

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös