Ilon kautta luontoon

Raija Kastell-Blomille valokuvaus on väylä ilmentää omia tuntemuksia ja ajatuksia, kertoa luonnon upeista yksityiskohdista ja ihmeistä. Näyttely Huomaamaton Kauneus kuljettaa kesäisiin tunnelmiin.

Yksityiskohdat, pisarat pienillä terälehdillä, perhosen siipien hento väri tai valon osuminen kukintoon pysäyttävät katsomaan tarkemmin. Kuvissa on omanlaisensa tunnelma, yhtä aikaa tuttu ja taianomainen. Raija Kastell-Blomin näyttely Jokilaakson Luontaispuodin Kammarissa esittelee 12 valokuvaa, jotka johdattavat ajatukset kesään. Näyttely on auki 31.1.2023 saakka.

– Ehkä nämä kertovat kaipuusta kesään, mutta ennen kaikkea nämä kertovat rakkaudesta luontoon.

Huomaamaton Kauneus on Raijan ensimmäinen näyttely, mutta sosiaalisessa mediassa hänen teoksiaan on voinut ihastella jo aiemmin. Etenkin lähikuvat kiehtovat koskenpääläistä, joka tunnustaa että on pienestä asti mönkinyt luonnossa lähelle tarkastelemaan kaikkea mahdollista. Halu tutkia ja tarkkailla, katsoa kunnolla, pitää yhä otteessaan. Myös valokuvaaminen alkoi jo nuorena.

– Ostin rippilahjarahoillani kameran. Jo silloin kuvasin ennen kaikkea luontoa.

Raija Kastell-Blom

Kuvaaminen jäi vuosiksi sivuun, kunnes 2000-luvun alussa moni asia muuttui. Tuli uupuminen, ja markkinointi- ja myyntiala sekä pääkaupunkiseutu saivat jäädä taakse. Raija muutti perheineen Koskenpäälle.

– Luonnon läheisyys vaikutti minuun suuresti, ja luontoyhteydestäni tuli vahva. Myös luovuus heräsi; käsillä tekeminen ja valokuvaus astuivat vahvasti elämääni. Jos toisilla on pöytälaatikkorunoja, minulla oli pöytälaatikkokuvia. Toden teolla kuvaamisesta innostuin kuitenkin vasta myöhemmin, kun ystäväni kehotuksesta lähdin opiskelemaan vuonna 2020 luontokuvausta Otavan opistoon Paavo Hamusen oppiin. Vuoden kestävät opinnot olivat todella antoisat.

Koulu toi ennen kaikkea varmuutta kuvaamiseen, sekä kameran käsittelyyn.

– Nyt tiedän, miten saan kamerastani kaiken irti, eikä kuvaustilanteessa tarvitse huolehtia asiasta, Raija iloitsee, ja kertoo nykyään kantavansa kameraa mukanaan lähes aina, sillä koskaan ei voi tietää mitä kiinnostavaa tulee vastaan.

Aina ei kameran kanssa tarvitse itse liikkua, vaan oikeastaan päinvastoin. Kuvauskojuissa nainen on viihtynyt tuntikausia.

– Se on mielenkiintoista! Meillä on myös oma kuvauskoju, etenkin lintuja olen kuvannut siellä paljon. Karhuja, susia ja lintuja olen kuvannut Kuusamossa.

Raija Kastell-Blom valokuvaamassa

Kuva: Marja Reponen

Valokuvaus luovine tekniikoineen on se keino, jolla ilmentää omia tuntemuksia ja ajatuksia luonnosta. Siihen on liittynyt valtavasti oivaltamisen iloa ja innostusta. Raija kertoo miten vihdoin valokuvaus on se väylä jolla oman vision saa esiin. Luovan tekniikan käytöstä löytyy hyvä esimerkki Kammarin seinältä: eräässä teoksessa taustalla on käsitelty makrokuva jääonkalosta, jonka päälle on liitetty pupu ja pupun päälle on maalattu akryyleilla.

– Joo, tämänkaltainen maalaamisen ja valokuvan yhdistäminen kiehtoo nyt kovasti. Luultavasti mun seuraava näyttely koostuu nimenomaan tästä tekniikasta.

Kuten Kammarin näyttelystäkin välittyy, on Raijan kuvien ydin luonto. Sen merkitys on paljon syvempi kuin pelkkä kuvauskohde. Kun Raija aikoinaan kouluttautui luonnonvaraneuvojaksi, asia avautui entistä vahvemmin.

– Luonto innostaa ja inspiroi, mutta myös vahvistaa ja auttaa jaksamaan. Hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat, ja haluan tuoda sitä kaikkea hyvää esiin, ilman saarnaamista ja syyllistämistä. Toivon että muutkin näkisivät, miten upeita asioita luonto on täynnä, koettaisiin luonto ilon kautta.

Uusi vuosi on tuonut mukavaa myllerrystä Raijan elämään. Nimittäin Tmi Raijan Tupa starttasi nyt tammikuussa, ja yrityksen kotisivut, verkkokauppa ja sosiaalisen median sivustot ovat rakenteilla.

– Kaikki pohjaa luontoon ja luontokuviin. Kuvien lisäksi suunnitteilla on audiovisuaalista sisältöä, käsitöitä ja ekologisesti valmistettuja puu- ja luukoruja ja muita palveluita kuten kuvauskojujen vuokrausta. Missioni on tuottaa hyvinvointia luontokuvien avulla ja siihen liittyen olen rekisteröinyt tavaramerkin PHOTOWELLNESS.

Raija Kastell-Blomin luontokuvia näyttelyssä

Raijan kuvamaailmaan voi kurkistaa tammikuun ajan Kammarissa, ja on näyttelyssä mukana tarjontaa muillekin aisteille.

– Jotta kokemus olisi näyttelyvieraalle mahdollisimman rentouttava, on näyttelytilassa käytetty pieni määrä puhdasta, eteeristä öljyä. Uskon tuoksuihin ja niiden vaikutukseen hyvinvoinnin lisääjänä, Raija hymyilee.

Raija Kastell-Blomin näyttely Huomaamaton Kauneus Luontaispuodin Kammarissa 31.1.2023 saakka.

Raija Kastell-Blom lampaiden kanssa

kuva: JB-Photo

Lisätietoja: Raija Kastell-Blom, puh: +358 41 517 0008 raija.kastellblom@icloud.com

https://www.instagram.com/raikastell/

 

 

Teksti: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös