Luento Raamatun muutosten vaietusta historiasta pääkirjastossa

Paavo Huotari kertoo, miten Raamattu on muovautunut aikojen saatossa. Luento pidetään Jämsän pääkirjaston monitoimitilassa torstaina 7. joulukuuta kello 17.30. Luennolla on vapaa pääsy.

Huotari on julkaissut yhdessä Ville Mäkipellon kanssa teoksen Sensuroitu : Raamatun muutosten vaiettu historia (Otava, 2023). Mäkipelto on työskennellyt aiemmin Jämsän seurakunnassa kesäteologina. Kiitelty teos on juuri valittu tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi.

Ilmoittaudu luennolle ennakkoon työväenopiston sivuilla.

Raamattua on pidetty muuttumattomana Jumalan sanana. Kautta aikojen pyhän kirjan lauseita on valjastettu politiikan ja vallankäytön perusteiksi. Raamatun kertomukset pulpahtavat pintaan myös täysin maallisissa yhteyksissä. Kiinnostavimpia ovat ne muokkaukset, joita tehtiin tekstiin harkiten joko uskonnollisten tai poliittisten tarkoitusperien palvelemiseksi.

Raamattu on muovautunut jatkuvasti kirjurien käsissä. He tekivät sekä inhimillisiä virheitä että tietoista muokkausta. Esimerkiksi monijumalaisuutta sensuroitiin ja naisten asemaa häivytettiin. Lisäksi Raamattu muuttuu aina, kun sitä käännetään uusille kielille.

Huotari kertoo Raamatun käsikirjoitusten rikkaasta historiasta tieteellisellä otteella mutta kepeästi ja uusiin näkökulmiin haastaen.

Paavo Huotari tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa varhaisimmista raamatunkäännöksistä. Evankelis-luterilaisen kirkon pappina hän haluaa haastaa uskonnollisia yhteisöjä pohtimaan pyhien tekstien moninaisuutta.

Kirjailijan kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Teoksen nimenä Sensuroitu on menevä ja myyvä. Ehkä se olisi yhtä hyvin voinut olla Muokattu. Ei kait kenellekään enää tulee yllätyksenä, että Raamattu ei ole tipahtanut annettuna taivaasta. Olisimme mieluusti vieneet luennon seurakunnan tiloihin, mutta tällä kertaa aiheelle ei löytynyt sijaa majatalosta

kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös