Madaamit valtaavat Nysän

Lapsiperheen idylli ja äitien kaikkitietävä viisaus saavat kyytiä Kuoreveden teatterin uudessa näytelmässä Madaamit. Rohkea komedia tuo iloa syksyyn.

Kuoreveden teatteri

Madaamit

 

Kuoreveden nuorisoseurantalon valot pilkottavat kutsuvina harmaana arki-iltana. Mukava puheensorina kuuluu jo eteiseen, asusteita ja ääniä testaillaan, käsikirjoitusta selaillaan. Alkamassa on 11.11. ensi-iltaan saapuvan Madaamit-näytelmän harjoitukset, joita olen saanut tulla kameran kera seuraamaan.

Tuomas Parkkisen kirjoittama komedia pureutuu vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja sukupolvien kahnauksiin varsin mielenkiintoisella tavalla. Pariskunta saa lapsen, ja saman tien tulvii neuvoja ja kommentteja sieltä sun täältä, sillä tietenkin kokeneemmat äidit tietävät kaiken paremmin. Parisuhde ja suvun sopu ovat koetuksella.

– Tässä nauretaan monille käsityksille ja ajatuksille mitä äitiydestä on, ja samalla rikotaan aiheeseen liittyvää kiiltokuvaa. Suut puhutaan puhtaiksi ja annetaan palaa, ohjaaja Maria Telén kertoo.

Rohkea näytelmä vaatii näyttelijöiltä paljon. Maria kehuukin Kuoreveden sakkia innostuneeksi ja heittäytyväksi, ja se että ihmiset tuntevat toisensa jo ennestään, auttaa asiaa. Näytelmässä meno on paikoitellen melkoisen reteää, ja näyttelijöiden keskinäinen luottamus on tärkeää. Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille.

– Uskon, että mielipiteitä ja ajatuksia katsomossa herää, ja sehän on hyvä. Ja komediaa tässä tehdään, oikein sopivaa tunnelmaa näin pikkujoulukauteen.

Maria näki Madaamit vuonna 2010 Kokkolassa kaverinsa ohjaamana, ja jo silloin se jäi mieleen. Kun sitten myöhemmin pohdinnassa oli Kuorevedelle näytelmä, ehdotti Maria Parkkisen käsikirjoitusta. Alun perin sen piti olla esityksessä vuosi sitten, mutta korona sotki suunnitelmat. Maria iloitsee kuitenkin siitä, että työryhmä on pysynyt koko ajan samana.

Ainoassa miesroolissa on Paavo Pohja, joka lähti mukaan Marian houkuttelemana. Miesnäkökulma on itse asiassa hyvin oleellinen tarinan kannalta.

– Viime kesänä olin mukana Katsotaan kalenterista -näytelmässä, ja olen kyllä tykännyt tästä Kuoreveden meiningistä. Mäntässä olen näytellyt jo aiemmin, pääosin sisänäytelmissä. Tämä Jaakon rooli on mielenkiintoinen, mutta haastava myös.

 

Viime kesän näytelmästä on tuttu myös Laura Aronen, joka kertoo että roolia varten on saanut kaivella itsestään ihan uusia puolia.

– Joo tässä on saanut mennä myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Mutta mukavaa tätä on ollut tehdä, tuttu ja hyvä porukka kasassa.

Lauran teatteriharrastus alkoi teini-iässä Mäntässä, mutta väliin on mahtunut myös taukoa. Kuoreveden nuorisoseura Nysän riveissä takana on kaksi kesää ja nyt vuorossa on ensimmäinen sisänäytelmä.

Nysän lavalla nähdään myös tosielämän äiti ja tytär: Minna Hietala ja pian 16 vuotta täyttävä Anni Hietala. Anni aloitti teatterin parissa 7-vuotiaana, ja itse asiassa tällä on ollut vaikutusta siihen, että äiti palasi tauon jälkeen teatterin maailmaan.

– Annia tänne aina kuskailin, ja siitä se ajatus lähti. Nysän toiminnassa olin itsekin mukana lapsena, mutta asuin tässä välissä yli 30 vuotta muualla. Suloiseen myrkynkeittäjään tulin mukaan pari vuotta sitten. On hienoa näytellä tyttären kanssa, olen oppinut häneltä paljon, Minna tunnustaa.

Harjoitusten perusteella voin paljastaa, että luvassa on kutkuttavaa, karkean sukkelaa komediaa, joka herättää ajatuksia. Äitiyttä ei tosiaan tarkastella vaaleanpunaisin silmälasein, vaan nyt uskalletaan mennä myös nurjalle puolelle.

Tavallisten esitysten lisäksi on muutama erikoisilta, mikä on tarkoitettu vain täysi-ikäisille. Ne toteutetaan ennakkovarauksilla, ja tarjolla on myös jouluinen noutopöytä. Yksi illoista on jo loppuunmyyty, joten kysyntä on ollut vilkasta. Eikä ihme; ajatus pikkujouluporukoille suunnatuista erikoisilloista on hauska.

Madaamit

Käsikirjoitus: Tuomas Parkkinen

Ohjaus: Maria Telén

Rooleissa: Paavo Pohja, Satu Nieminen, Maili Jokinen, Minna Hietala, Laura Aronen ja Anni Hietala

 

Ensi-ilta perjantaina 11.11. klo 18

Muut esitykset:
la 12.11. klo 18,

ti 15.11. klo 18,
pe 18.11. klo 18,

la 19.11. klo 18,
ti 22.11. klo 18,

pe 25.11. klo 18,
la 26.11. klo 18,

ti 29.11. klo 18,
pe 2.12. klo 18,

la 3.12. klo 16 erikoisilta K18 LOPPUUNMYYTY,
ma 5.12. klo 16 erikoisilta K18,

pe 9.12. klo 18

http://www.nysa.fi/teatteri.html

Liput 20 € sis. väliaikatarjoilun
Lippujen ennakkovaraukset: teatteri@nysa.fi tai p. 044 5369338

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös