Moni toimiala hyötyy Jämsän 55 miljoonan euron matkailutulosta

Juuri ilmestyneen valtakunnallisen matkailutulo- ja työllisyysraportin mukaan Jämsän välitön matkailutulo oli viime vuonna 55 miljoonaa euroa. Matkailun kokonaisvaikutukset nousevat 76,84 miljoonaan euroon.

Matkailijoiden jättämä tulo hyödyttää Jämsässä laajaa joukkoa palveluntuottajia ja yrityselämää. Suurin hyötyjä on majoitus- ja ravintolatoiminta, jonka osuus välittömästä matkailutulosta on 24 miljoonaa euroa. Lähes yhtä suuri potti eli 20 miljoonaa euroa on polttoaineen myynnin ja vähittäiskaupan osuus. Virkistys- ja muihin palveluihin matkailijat jättivät 10 miljoonaa ja liikennepalveluihin kaksi miljoonaa. Tutkimuksen toteutti Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy. Tutkimustulokset on koottu vuoden 2022 aineistoista.

Jämsässä matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli 4,67 prosenttia ja osuus toimialojen työllisyydestä 5,03 prosenttia. Matkailun välitön työllisyysvaikutus on 236 henkilötyövuotta.

Jämsän matkailutulo oli 2721 euroa asukasta kohden. Jyväskylään matkailu toi rahaa 1539 euroa per asukas.

Viime vuonna Jämsässä yöpyi 272 552 kotimaista ja 22 765 ulkomaalaista matkailijaa. Ala on toipunut hyvin koronavuodesta 2020, jolloin rekisteröityjen kotimaisten yöpyjien määrä jäi 187 343 kävijään ja ulkomaalaisia turisteja oli 19 715. Koronaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna kotimaisten yöpyjien määrässä on runsasta kasvua, mutta ulkomaisten matkailijoiden määrä ei ole noussut aiemmalle tasolleen. Sama suuntaus näkyy myös muualla Keski-Suomessa.

– Matkailutoimialan merkitys palveluyhteiskunnassa kasvaa, ja tutkimus osoittaa, että Himos-Jämsä ympärivuotisena matkailualueena on merkittävä. Meidän tulee edelleen vahvistaa tuotteiden ja palveluiden tarjontaa, digitaalista ostettavuutta sekä matkaketjujen kestävää saavutettavuutta, sanoo Jämsän kaupungin matkailu- ja markkinointijohtaja Ulla Haggrén.

 

Valtakunnallisesti katsottuna vuosi 2022 näyttäytyi lähes kaikilla tutkimukseen osallistuneilla alueilla kasvun vuotena, jonka aikana matkailu palautui koronan jäljiltä. Matkailijoiden tuoma välitön matkailutulo on kasvanut sekä Keski-Suomessa että Jyväskylässä viime vuosina yli 16 prosenttia. Keski-Suomessa välitön matkailutulo oli viime vuonna 385,5 miljoonaa euroa, josta Jyväskylän osuus hiukan yli 219 miljoonaa euroa. Kun huomioidaan matkailun kerrannaisvaikutus muille toimialoille, oli matkailun kokonaisvaikutus Keski-Suomessa 537 miljoonaa euroa ja Jyväskylässä 306 miljoonaa euroa.

 

Lisätiedot:

Matkailu- ja markkinointijohtaja Ulla Haggrén, p. 040 526 1393

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös