Näin lajittelet joulunajan jätteet

Hyötyjätteiden palauttamisessa kannattaa ennakoida ruuhkat ja tuoda hyötyjätteet jätepisteille hyvissä ajoin ennen joulua tai vasta selkeästi pyhien jälkeen.

Joulupaperit, -nauhat, kartonki ja muovit

Perinteiset joulupaperit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Lahjapakettien nauhat kuuluvat poltettavan jätteeseen.

Litistä kartonki- ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen, näin pakkauksia mahtuu enemmän keräyssäiliöihin. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit kuuluvat kartonginkeräykseen ja sisällä oleva muovikenno muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

Pakkausmuovi esimerkiksi muovikääreet tai luumumarmeladipurkit voi laittaa tyhjinä muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

Kinkun rasva

Ota joulunkinkun paistinrasva talteen. Vie se keräyspisteeseen 16.12.2022-8.1.2023. Keräyspiste on K-Citymarket Jämsän Punalantien puoleisella parkkialueella.

Ohje:

Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki (huom. ei lasi-, muovi- tai metallipurkkeja)
Kaada rasva varovasti tölkkiin.
Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se keräyspisteeseen.
Voit laittaa liemen jähmettyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Älä laita missään tapauksessa kinkunrasvaa viemäriin. Kinkunluut joko biojäteastiaan tai poltettavaan jätteeseen.

Alumiinivuoat ja -foliot

Huuhdo kevyesti ruoantähteet pois astioista. Alumiinivuoat ja -foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

Kynttilät ja jouluvalot

Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

Joulukukat

Kuihtuneet joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Joulukukkien muovikääreet käyvät muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet ja laita ne poltettavaan jätteeseen tai säilytä seuraavaan vuoteen.

Tinat

Kaikki tinat niin vanhat lyijypitoiset kuin uudetkin tinat tulee viedä jäteasemille niiden aukioloaikoina. Mikäli käytät vanhoja lyijypitoisia tinoja, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta.

Raketit

Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita poltettavaan jätteeseen.
Huom! Palauta räjähtämättömät raketit takaisin myyntipisteeseen.

Joulukuuset

Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa.
Huom! Joulukuusia ei saa viedä Jämsän kaupungin hyöty- tai aluekeräyspisteisiin.

 

 

Lisätietoa:

Jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti, p. 040 182 0446 (tavoitettavissa 23.12. asti ja 2.1. lähtien)

Ympäristöinsinööri Jonna Yli-Karjanmaa, p. 040 828 3856 (tavoitettavissa 23.12. asti)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös