Päihdepalvelut

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa Jämsän kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen.

 Päihdepalvelut hyvinvointialueen verkkosivuilla

Päihdepalveluja on saatavissa A-klinikalta, josta saa apua päihde- ja peliriippuvuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Päihdepalveluissa ei ole ikärajaa eikä lähetettä tarvita. A-klinikka toimii avohoidollisena erityispalveluyksikkönä. Hoitoon hakeudutaan ENSILINJAN kautta. Ohje Ensilinja ja Terapianavigaattori

A-klinikka on avoinna ajanvarauksella ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 14.15.
Osoite/yhteystiedot Sairaalantie 11, 42100 Jämsä
Puh. 040 712 2572.

Puhevammaiset, kuurot ja huonokuuloiset voivat varata vastaanottoajan tai
perua varatun ajan tekstiviestillä numeroon 050 433 8344.
Tekstiviestissä tulee olla lähettäjän koko nimi, henkilötunnus ja ajanvarauksen syy.

Valtakunnallinen päihdeneuvontapuhelin puh. 0800 900 45. Apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.

Valtakunnallinen myrkytystietokeskus puh. 0800 147 111. Vastauksia kysymyksiin, jotka koskevat ihmisten äkillisten myrkytysten ehkäisyä ja hoitoa. Myrkytystietokeskus on avoinna ympärivuorokauden ja soittaminen on maksutonta.

  • Ehkäisevän päihdetyön viikko 2022

    Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään viikolla 45. Viikon teema vaihtuu vuosittain ja tänä vuonna se on lääkkeiden väärinkäyttö. Kampanjaa koordinoi ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, jonka näkyvimpiä yhteistoiminnan muotoja ovat päihdepoliittinen vaikuttamistyö, kampanjatyö sekä koulutukset ja seminaarit. Verkostoa rahoittaa STEA. Kampanjan tarkoituksena on muistuttaa kansalaisia päihteiden käyttöön liittyvistä haitoista sekä tarjota tukea ja tietoa vaihtuvin teemoin.

    Jämsän kaupunki osallistuu kampanjaan tuomalla asiaa esille ja jakamalla siitä tietoa verkkosivulla ja Facebook -sivulla. Päihdeteemaa käsitellään myös yläkoulujen välituntitoiminnassa toiminnallisin menetelmin. Tältä sivulta löytyy myös paljon erilaisia sivustoja päihteiden käytön vähentämisen tai lopettamisen tueksi.

    Kampanjasivut löytyvät täältä:
    Ehkäisevän päihdetyön viikko 2022 (ept-verkosto.fi)

    Mitä tiedät lääkkeistä?

    Lääkkeet ovat tärkeä osa hyvinvointiamme. Lääkkeitä kuitenkin väärinkäytetään päihtymistarkoituksiin tai itselääkinnällisiin tavoitteisiin esimerkiksi omaa ahdistusta helpottamaan. Tässä visassa selvität, mitä sinä tiedät lääkkeiden väärinkäytöstä!

    Testaa, mitä tiedät lääkkeistä -visa

     

    Tipaton tammikuu -kampanja 2023

    Oletko pohtinut voisiko alkoholin tilalle löytyä uusia tottumuksia ja tapoja?

    Tipattoman tammikuun hyötyjä ovat esimerkiksi terveyden kohentuminen, rahansäästö, verenpaineen lasku, liikunnan lisääntyminen, unen laadun parantuminen, seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen, mielialan kohentuminen sekä stressihormonien määrän väheneminen.

    Tipattoman voi aloittaa milloin vaan, vaikka kesken kuukauden. Monet jatkavat sitä kuukauden jälkeenkin, sillä tästä putkesta ei ole haittaa.

    Jämsässä järjestetään mocktailbaari Raitin monitoimitilassa tiistaina 24. tammikuuta kello 17-19.

    Tipattoman tammikuun teematapahtuman tarkoituksena on herättää kiinnostusta alkoholittomia juomia kohtaan sekä mieltää ne vaihtoehdoksi baarissa tai saunaillassa alkoholillisen juoman rinnalle.

    Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille. Tarjolla on mocktaileja ja mocktailreseptejä sekä tietovisa.

    Tapahtuman järjestää Jämsän kaupunki yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa.

    Lisätietoja valtakunnallisesta kampanjasta: Tipaton – EPT-verkosto

     

    HAKEMATTA PARAS -kampanja

    HAKEMATTA PARAS – Ethän välitä alkoholia alaikäiselle! -kampanja kesän kynnyksellä muistuttaa, että on parasta olla hakematta alkoholia alaikäiselle. Aihe on ajankohtainen, sillä usein koulujen päättäjäisviikonloppuun kuuluu juhliminen. Joillekin nuorille siihen kuuluu myös alkoholi ja monesti se on myös nuoren ensimmäinen alkoholin käyttökerta. Nuorille helpoin tapa saada alkoholia on pyytää täysi-ikäinen henkilö ostamaan sitä heille. Usein tämä täysi-ikäinen henkilö on kaveri, tuttu tai perheenjäsen.

    67 % 15–29-vuotiaista suomalaisnuorista katsoo, että alle 18-vuotiaan on helppoa saada alkoholia. Tiedot käyvät ilmi vuonna 2022 toteutetusta Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä, jossa selvitettiin 15–29-vuotiaiden suomalaisten asenteita ja näkemyksiä päihteidenkäytöstä.

    Vanhemmat saattavat ajatella, että vanhemman hankkima tai kotona nautittu alkoholi on keino kontrolloida nuoren alkoholin käyttöä kodin ulkopuolella. Todellisuudessa tämä antaa vain nuorelle viestin, että nuorten alkoholin käyttö on sallittua ja hyväksyttyä.

    Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon alaikäinen nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhempien ostama alkoholi voi madaltaa nuoren kynnystä käyttää alkoholia kavereiden kanssa ja lisää riskijuomista.

    Perheessä on hyvä keskustella myös muiden, jo täysi-ikäisten, nuorten kanssa alkoholin välittämisestä alaikäisille sekä alkoholin mahdollisista seurauksista alaikäisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

    Monesti nuori pyrkii vetoamaan hakijan tunteisiin, osoittamalla kunnioitusta hakijaa kohtaan tai hakijan kieltäytyessä saatetaan hänet jättää ulkopuolelle.

    Toisaalta myös nuori saattaa kokea samankaltaista tunteisiin vetoamista ja ryhmäpainetta tilanteessa, jossa kaverit haluavat käyttää alkoholia ja itse ei haluaisi käyttää tai epäröi vielä valintaansa.

    Päihdevalinnoissa myös tunteiden hallinnalla on suuri merkitys. Katso animaatio hakijan houkuttelemisesta.

    Lisätietoja valtakunnallisesta kampanjasta: Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäiselle! – EHYT ry

Jaa sosiaalisessa mediassa