eResepti

Asiakkaat saavat ennen ensimmäistä sähköistä reseptiä henkilökunnalta tietoa sähköisen reseptin käytöstä. Paperireseptin tilalle annetaan potilasohje, josta näkee lääkkeen nimen ja annostelun.

Lääkkeen voi hakea mistä tahansa apteekista. Apteekki katsoo reseptikeskuksesta, mitä lääkkeitä on määrätty ja toimittaa lääkkeet. Tätä varten on mukana oltava kela-kortti. Sähköisellä reseptillä hakematta olevien lääkkeiden määrän näkee toimitetun lääkepakkauksen tarrasta tai sen voi käydä katsomassa osoitteessa www.kanta.fi. Omien tietojen katseluun tarvitaan pankkitunnukset. Samoilta sivuilta löytyy myös lisätietoja asiasta.

Toinen henkilö voi hakea lääkkeet apteekista Kela-kortilla. Uusittaessa reseptejä toisen henkilön puolesta apteekissa tai terveydenhuollossa, tarvitaan reseptin uusimiseen erillinen kirjallinen suostumus. Tämän vuoksi esimerkiksi kaikilta kotihoidon asiakkailta tullaan keräämään suostumukset, jotta henkilöstö voi asioida asiakkaan puolesta. Suostumuslomakkeita saa terveydenhuollon toimipisteistä ja apteekeista. Reseptejä muutetaan sähköiseen muotoon samaan tahtiin, kun ne muutenkin vanhenevat. Ensimmäisellä kerralla asiakkaan on henkilökohtaisesti käytävä terveydenhuollon toimipisteessä ja annettava reseptit henkilökunnalle. Vanhat paperireseptien uusimislaatikot ovat käytössä huhtikuun loppuun saakka. Paperiset reseptit kelpaavat edelleen apteekeissa eli kiirettä sähköisen reseptin käyttöönottoon ei ole. Asiakkaiden on hyvä alkuvaiheessa varautua ruuhkiin terveysasemien vastaanotoilla.

Hyvä tietää

 • Tietokonetta ei tarvita sähköisellä reseptillä määrättyjen lääkkeiden ostamiseen tai reseptien uusimiseen.
 • Sähköisellä reseptillä määrätyt lääkkeet voi noutaa mistä tahansa apteekista Suomessa.
 • Vanhat paperireseptit käyvät yhä apteekeissa. Ne muutetaan sähköisiksi terveysasemilla uusimisen yhteydessä.
 • Sähköistä reseptiä ei ole pakko ottaa vaan lääkäri kirjoittaa asiakkaan niin halutessa paperisen reseptin.
 • Sähköinen resepti otetaan käyttöön yksityisillä terveysasemilla sekä yksityisissä työterveyshuollon yksiköissä viimeistään huhtikuussa 2014.
 • Sähköinen resepti ei mene hukkaan, vaan sen tiedot säilyvät tallessa Reseptikeskuksessa.
 • Kuka tahansa ei pääse katsomaan sähköisen reseptin tietoja. Reseptitietojen katselusta jää aina merkintä tietokantaan, jonka perusteella pystytään selvittämään tietojen katselijan henkilöllisyys.
 • Sähköinen resepti lisää lääkehoidon turvallisuutta. Lääkäri näkee potilaan suostumuksella kaikki sähköisellä reseptillä määrätyt lääkkeet ja pystyy näin tarkistamaan, että ne sopivat yhteen eikä käytössä ole samaa lääkettä eri nimillä.

Kun ensimmäisen kerran vaihdat paperireseptejä sähköiseen muotoon, toimi näin

 1. Ota paperireseptisi mukaan ja mene omalle terveysasemallesi.
 2. Mene vastaanottotiskille paperireseptien kanssa.
 3. Hoitaja käy kanssasi läpi nykyiset reseptisi. Samalla hoitaja katsoo, mitkä lääkkeet ovat loppumassa ja mitkä reseptit haluat muuttaa sähköiseen muotoon. (Huom. Terveysasemalla ei voida uudistaa yksityisen lääkärin määräämiä reseptejä.)
 4. Hoitaja kertoo sinulle sähköisestä reseptistä ja pyytää suostumuksesi siirtää reseptisi sähköiseen muotoon.
 5. Annettuasi suostumuksesi, reseptitiedot tallennetaan valtakunnalliseen Kelan ylläpitämään reseptikeskukseen.
 6. Noutaessasi lääkkeitäsi apteekista, voit pyytää apteekista tulosteen sinulle määrätyistä sähköisistä resepteistä. Tulosteesta näet lääkkeiden nimet ja reseptien voimassaoloajan.
 7. Samat tiedot näet myös reseptikeskuksesta kirjautumalla palveluun www.kanta.fi sivuilla.

 

Lisätietoja / yhteystietoja / tarkempaa tietoa terveyspalveluista http://www.jamsanterveys.fi/

Jaa sosiaalisessa mediassa