Kaksoistutkinto ja urheiluvalmennus ovat toimiva yhdistelmä

Vili Haromo suorittaa kaksoistutkintoa ja on urheiluvalmennuksessa: ”Yhteistyö toimii hienosti”

Koulupäivä Jämsän lukiolla on takana, ja illalla vuorossa on jääkiekkojunioreiden valmennusta. Mutta koskapa omia treenejä ei tänään ole, ehtii Vili Haromo hetkeksi istahtamaan Jämsänkosken KukkaWalon kahvilassa. 17-vuotias Vili suorittaa kaksoistutkintoa ja on mukana urheiluvalmennuksessa, joten vapaa-aikaa ei liikoja ole.

– En ole kokenut tätä yhdistelmää lainkaan liian raskaaksi. Kouluissa ollaan joustavia, ja aikataulut on saatu hyvin soviteltua. Yhteistyö toimii kaikin puolin hienosti.

Peruskoulun jälkeen Vili aloitti lukiossa, mutta homma ei tuntunutkaan hyvältä. Jääkiekon pelaaminen ajoi opiskelun ohi, ja Vili päätti keskeyttää lukio-opinnot. Asiasta tuli puhetta silloisen valmentajan, Veli-Pekka Luoman kanssa, jolla olikin mielenkiintoinen ehdotus.

– Veli-Pekka on Gradia Jämsän matkailupuolen opettaja, ja hän kertoi millaista opiskelu siellä on. Sehän alkoi kiinnostaa toden teolla. Veli-Pekka selitti myös kaksoistutkinnosta, ja niin päätin suorittaa matkailualan opinnot sekä ylioppilastutkinnon. Ja toki halusin mukaan urheiluvalmennukseen, jääkiekko on kuitenkin iso osa elämääni.

Kotakahvilaa ja vanhojentansseja

Päätös on ollut oikea, ja etenkin mahdollisuus venyttää opinnot neljään ja puoleen vuoteen on ollut jämsänkoskelaiselle Vilille toimiva ratkaisu. Urheilulle jää tarpeeksi tilaa, eikä omaa jaksamista tarvitse vetää niin tiukille; joskus ehtii myös pelailla pleikkarilla ja hengailla kavereiden kanssa.

 

Opiskelija Vili Haromo

Kaksoistutkinnossa ei käydä koko lukion oppimäärää läpi, vaan ainoastaan niiden aineiden kurssit, jotka on aikomus kirjoittaa. Viime lukuvuoden Vili keskittyi ammattiopintoihin, ja oli muun muassa mukana järjestämässä opiskelijoiden kotakahvilaa. Muiden tapahtumien toteuttamisen korona käytännössä esti täysin. Tänä lukuvuonna vuorossa on lukio-opintoja, mikä tarkoittaa sitä että helmikuussa edessä on vanhojentanssit.

Matkailupalveluiden tuottajaksi valmistuvan Vilin toiveissa on tehdä tulevaisuudessa töitä alaan liittyen, mahdollisesti ulkomailla.

– Olisihan se hienoa perustaa oma yritys jossain ulkomailla. En osaa sanoa mikä se maa olisi, mutta Brasilia on yksi suosikkejani.

Matkustelu ylipäätään kiehtoo, ja seuraavaa ulkomaan matkaa odotetaan jo kovasti. Korona on tuonut tähänkin omat haasteensa, mutta ajatuksissa olisi ensi kesänä lähteä reissuun, ehkäpä kavereiden kanssa.

Jääkiekon hurmaa

Gradia Jämsän urheiluvalmennuksessa on mukana tavoitteellisesti treenaavia nuoria, jotka opiskelevat joko Gradialla tai lukiossa, tai suorittavat Vilin tavoin yhdistelmäopintoja. Tällä hetkellä Vili on ainut jääkiekkoilija, joten lajikohtaisia treenejä ei valmennukseen sisälly.

– Olen yleisvalmennuksessa, ja meidän perustreenit ovat olleet hyviä, meillä on siis yhteisiä harjoituksia, esimerkiksi lihaskuntoa ja fysiikkaa. Urheiluvalmennus on oikein mainio juttu, koulu suhtautuu urheiluun ymmärtäväisesti ja joustavasti.

Lätkä on ollut Vilin elämässä mukana pienestä saakka. Isä pelasi, joten jäähalleilla tuli notkuttua mukana monet kerrat. Kaksivuotiaana pojalla oli luistimet jalassa, ja kuuden vanhana hän oli jo joukkueessa. Kipinä oli syttynyt, eikä palo lajia kohtaan ole himmentynyt.

Nykyään Vili on hyökkääjä Koillis-Pirkan Kiekossa, mänttäläisessä kakkosdivisioonassa pelaavassa edustusjoukkueessa. Kaksi aiempaa kautta Vili pelasi Jämsänkosken Ilveksen edustuskakkosessa, mutta nyt tie vei Mänttään korkeamman sarjatason takia.

– Mukava porukka, ottivat minut, joukkueen nuorimman, hyvin vastaan.

Jääkiekko on ollut niin kauan tärkeä osa elämää, että on vaikea eritellä mikä siinä kiehtoo, ja saa kerta toisensa jälkeen kaukaloon.

– Se on vain niin ainutlaatuinen fiilis. En ole mistään muusta saanut vastaavaa tunnetta. Kun treenien jälkeen on hiki, väsynyt ja joka paikkaan sattuu, on olo uskomattoman hieno.

Jämsä riittää

Urheilijana Vili on valmis katsomaan kuinka pitkälle rahkeet riittävät, eikä mieleen ole hiipinyt koskaan ajatus lopettamisesta. Sitä ei vielä tiedä minne tulevaisuus kuljettaa, mutta nyt Jämsässä on hyvä olla ja asua. Isompiin kaupunkeihin kuten Tampereelle on kuitenkin lyhyt matka, joten sijainti on erinomainen.

– Mun tarpeisiin tämä on tällä hetkellä ihan riittävä paikka, palveluita ja harrastusmahdollisuuksia on tarpeeksi.

Nuorempana Vili harrasti kavereiden kanssa scoottausta, ja nyt hän iloitsee siitä miten harrastajille löytyy pumptrack-rataa ja Jämsänkoskellakin on Nesteen takana oma ”parkkinsa.” Myös jalkapalloiluun on hyvät kentät, puhumattakaan lenkkimaastoista. Myös Himos tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia liikkumiseen, ja Myllymäen frisbeegolf-rata saa kehuja.

Esiin nousevat myös Jämsänkosken nuorisotila Köpis, jossa Vilin pikkuveli viihtyy, sekä kirjasto. Lukion kurssikirjoja on lainattu kirjaston valikoimista, sekä useita vanhempia dvd-elokuvia.

– Kaikista mieluiten vietän vapaa-aikaa jäällä hikoillen. Tai kuntosalilla. Jämsänkosken Pressi on oikein hyvä sali, siellä on kaikki mitä treeniin tarvitsen.

Vaikka seudun jääkiekkotoiminta on kutistunut viime aikoina ja joukkueita on vähemmin, on junioritoiminta vireää. Vili toimii apuvalmentajana Jämsänkosken Ilveksen U9 -joukkueessa, mikä tarkoittaa yhdeksänvuotiaita ja sitä nuorempia kiekkoilijoita.

– Siellä on hauska meininki, lapsilla riittää virtaa ja sitä iloa on mukava seurata.

Niin ja vielä yksi juttu:

– Jämsänkosken jäähallissa on paras jää millä olen koskaan luistellut. Siellä on niin kylmä, että jää pysyy kunnossa, se on kova ja liukuu hyvin. Ja on siellä kuntosalikin. Ihan paras jäähalli.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Suominen

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue myös