Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Jämsän kaupunki on avannut merkittäviä suunnitteluun ja rakentamiseen tarvittavia lähtöaineistoja avoimen datan periaatteilla uuden verkkopalvelun kautta. Jämsän alueella toimivat eri sidosryhmät voivat jatkossa ladata aineistoja mm. rakennushankkeiden lähtötiedoiksi tai uusien palveluiden taustalle.  Lisäksi kaupunki on hankkinut palvelun, jonka kautta mm. kartta- ja paikkatietoaineistoja voidaan hyödyntää suoraan esimerkiksi suunnitteluohjelmistoissa tietoverkon ylitse. Palvelun tarjoamisen taustalla on myös laki, joka velvoittaa paikkatietojahallinnoivia viranomaisia tiettyihin velvoitteisiin. Palveluiden toteuttajana toimi tamperelainen paikkatieto- ja analytiikkapalveluihin erikoistunut yritys Ubigu Oy.


Laki paikkatietoinfrastruktuurista 421/2009 edellyttää kunnan hallussa olevien paikkatietojen saattamista yhteiskäyttöön tietoverkon kautta. Lain tarkoituksena on parantaa viranomaisten hallussa olevien paikkatietoaineistojen saatavuutta ja käyttöä luomalla yhtenäinen paikkatietoinfrastruktuuri ja saattamalla sen palvelut yleisesti käytettäviksi.

Avoin data on ns. raakadataa, joka on lisensoitu avoimen datan lisenssillä. Avoimesta datasta saa lisätietoa esimerkiksi avoindata.fi -sivustolta.


Avoimien tiedostomuotoisten vektoriaineistojen jakeluun pystytettiin karttapalvelu, jonka kautta asiakas voi tilata aineistoja ostoskoriperiaatteen mukaisesti täysin ilmaiseksi. Toinen palvelu tarjoaa lain velvoitteiden mukaisesti kartta- ja paikkatietoaineistoja rajapintapalveluna tietoverkon ylitse. Rajapintapalvelua voidaan hyödyntää erilaisilla paikkatieto- ja suunnitteluohjelmistoilla. Taustalla oleva lainsäädäntö ei kuntien osalta velvoita kovinkaan monen aineiston julkaisua, mutta periaatteellisella tasolla rajapinta-ajattelu tehostaa kuntien toimintaa ja tuo kustannushyötyjä, jotka ulottuvat valtakunnalliselle tasolle saakka, kertoo Marko Kauppi Ubigu Oy:stä. 

Uudet palvelut tulevat vähentämään rakentamiseen liittyvien lähtötietojen hankintaan kuluvaa aikaa sekä turhia aineistojen irrotuskuluja, niin asiakkaan kuin kaupungin näkökulmasta. Pitää kuitenkin muistaa, että edelleen on mahdollista tilata räätälöityjä karttatuotteita maksua vastaan, kaupungin paikkatietoinsinööri Markku Nieminen kertoo.

Kaupungin avoimen datan aineistot ovat kenen tahansa ladattavissa sellaisilla käyttöoikeuksilla, joka mahdollistaa aineistojen täysin ilmaisen käytön esimerkiksi liiketoiminnassa tai yksityiskäytössä. Palveluun tullaan julkaisemaan jatkossa myös muita viranomaisaineistoja saataville, jotka ovat hyödyllisiä mm. kaupunkisuunnittelua tehdessä, lisää kaupungin maankäyttöinsinööri Rainer Nyholm.

Karttapalvelussa tällä hetkellä ladattavia aineistoja ovat kantakartta, ajantasa-asemakaava ja kiinteistöraja-aineistot, jotka ovat saatavilla kahdessa eri suunnittelukäyttöön tarkoitetussa vektorimuodossa. Aineistojen koordinaatisto on Jämsän alueella käytettävä ETRS-GK25FIN -koordinaattijärjestelmä.

Avoimien tiedostomuotoisten aineistojen latauspalvelu löytyy osoitteesta:
http://paikkatieto.jamsa.fi/tp/kartta

Lisätietoja ja rajapintapalveluiden yhteysosoitteet löytyvät osoitteesta:

http://www.jamsa.fi/palvelut/kaavoitus-ja-rakentaminen/kartat-ja-mittaus/kartasto-ja-paikkatietopalvelut

Rajapintapalveluista ja latauspalvelusta voi kysyä lisätietoja osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn