Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Jämsän kaupunki ja Petäjäveden kunta hakevat Vesuri ry:ltä avustusta Wanhan Witosen melontareitin kunnostukseen ja melontareitin infra-rakenteiden uusimiseen.

Tarkoituksena on Wanhan Witosen melontareitin varrelle rakennettujen taukopaikkarakenteiden, kuten laiturien, laavujen, pöytäryhmien, opasteiden ja muiden rakennelmien kunnostaminen ja uusiminen. Lopputuloksena on turvallinen ja houkutteleva melontareitistö kauniissa kulttuurimaisemissa, jonka varrella on sopivan välimatkan välein levähtämiseen, ruokailuun ja yöpymiseen tarvittavat laadukkaat taukopaikkarakenteet.

Mikäli hankkeelle avustus myönnetään, se toteutetaan Jämsän kaupungin ja Petäjäveden kunnan yhteishankkeena. Hanketta hallinnoi ja sen toteutuksesta vastaa kaupungin työllistämisyksikkö. Matkailusihteeri Päivi Nironen pitää melontareitin kunnostukseen saatavaa avustusta tärkeänä asiana seudun matkailulle.

– Wanha Witonen on erittäin suosittu ja valtakunnallisestikin yksi Suomen parhaista matkailullisista melontareiteistä. Paikalliset yhdistykset järjestävät reitille melontaretkiä ja tapahtumia, joten reitillä on myös nuoriso- ja liikuntapalvelujen näkökulmasta runsaasti virkistyskäyttöä. Melontareitin kehittäminen tukee koko Keski-Suomen matkailua, Nironen vakuuttaa.

Reitistön varrelle rakennetut taukopaikat sijoittuvat kahden kunnan ja usean maanomistajan maille.  – Ensiarvoisen tärkeää on yhteistyö maanomistajien kanssa. Luvat taukopaikkojen kunnostukseen tulee luonnollisesti kysyä maanomistajilta. Alustavien keskustelujen perusteella suurin osa maanomistajista suhtautuu hankkeeseen myötämielisesti, Nironen kertoo.

Reitistö tulee parantamaan Jämsän ja Petäjäveden matkailullista vetovoimaa ja houkuttelee alueelle uusia matkailijoita ja retkeilijöitä ulkomaita myöten. Hankkeen aikana on tarkoitus löytää yhteisöllinen ratkaisu reitistöjen ylläpidon järjestämiseksi siten, että jatkossa taukopaikkojen ja opasteiden ylläpito on hyvin organisoitua, säännöllistä ja riittävää. Jatkuva ylläpito on tarpeen, jotta reitistö pysyy matkailuimagollisesti edustavassa kunnossa palvellen melojia ja retkeilijöitä kiitettävästi.

Arkkitehti Eliel Saarisen maalaamasta Wanhan Witosen setelistä nimensä saanut melontareitti on noin 75 kilometriä pitkä vesistöreitti. Reitti alkaa Petäjävedeltä, kulkee koko Jämsän halki ja päättyy Päijänteelle. Reitin varrella on koski-, joki- ja järvi- osuuksia sekä paljon kulttuurinähtävyyksiä, luontonähtävyyksiä ja matkailupalveluja.

Lisätietoja:
matkailusihteeri Päivi Nironen p.050 577 1903

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn