Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Jämsän kaupunginkirjasto kysyi kuntalaisilta toiveita uudesta kirjastosta heinä-elokuussa. Vastauksia tuli yli 80. Asiakasraatiin ilmoittautui 43.

- Yli 40 osallistujaa on meille mieluinen yllätys. On hienoa, että uusi kirjasto kiinnostaa näin paljon, toteaa kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen.

"Kun kirjasto tulee keskelle kaupunkia, niin toivoisin sen olevan pala Oodia."

Vastauksissa näkyy selvästi Helsingin uuden keskustakirjasto Oodin vaikutus. Lukuisissa vastauksissa toivotaan mallin ottamista siitä. Seppolan koulun tontille rakennettavaan kirjastoon toivotaan rauhallista työtilaa, väljää oleskelutilaa, kokoontumistilaa, erilaisia soppeja, lukunurkkauksia, pienryhmätilaa, leikkihuoneita ja etätyöpisteitä.

Toiveena on matalan kynnyksen tilat. Esteettömyys korostuu ja eri ikäryhmien huomioiminen. Aukioloista toivotaan laajoja ja luonnollisesti omatoimikirjastoa, joka olisi auki aamusta yöhön. Kirjaston yhteyteen halutaan kaupungin neuvonnalle nykyistä pidemmät aukioloajat. Toivottiinpa sinne Kelan, verottajan, postin ja apteekin pistettäkin.

Kuten ennenkin, monen asiakkaan toive on, että kirjaston yhteydessä olisi kahvila.

"Paljon kirjoja isossa salissa jossa ollaan kirjojen ympäröiminä."

Samalla myös "perinteisen" kirjastopalvelun toivotaan jatkuvan. Aineistovalikoimalta halutaan kattavuutta. Moni kannattaa panostusta etenkin lasten- ja nuorten aineistoihin. Osa vastaajista haluaa, että kirjasto keskittyy enemmän aineistoihin tapahtumien sijaan. Lukemisen edistäminen katsotaan hyvin tärkeäksi tehtäväksi. Vastauksissa esiintyy huolta, että määrärahaa aineistosta nipistetään. Osa vierasti "oodimaisuutta" ja painotti sen sijaan käytännöllisiä tiloja, jossa panostetaan opasteisiin ja aineiston sijoitteluun.

Tapahtumia toivotaan kuitenkin laajalti: mm. kirjailijavierailuita, konsertteja, pop up -myyntiä, luentoja, elokuvia. Taidenäyttelyitä sekä taidelainaamoakin esitettiin, kuin myös konserttisalia. Harrastustiloille tuntuu olevan kysyntää. Uuteen rakennukseen haluttiin myös tilat judon, nyrkkeilyn ja ompelun harrastajille. Uusi kirjasto nähdään hyvänä paikkana erilaisten harrastusmahdollisuuksien esittelemiseen ja opastamiseen.

Muutama vastaaja ihmetteli, miksi uusi kirjasto rakennetaan, kun tilat Jämsänkoskella ovat olemassa. Tieto uudisrakennuksesta ei selvästikään ole tavoittanut kaikkia kuntalaisia.

Jämsän pääkirjastoa suunnitellaan entisen Seppolan koulun alueelle. Neuvottelut toteutuksesta jatkuvat tiiviisti WasaGroupin kanssa. Kaupungin tilojen optimaalisin sijainti olisi rakennuksen 1. kerroksessa, jossa olisivat kirjaston lisäksi keskustan nuorisotilat sekä kaupungin infopiste.

lisätietoja:
kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen
040 8321 123
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn