Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Jämsän kaupungin varhaiskasvatus yhdessä Jämsän Ateria- ja Puhtauspalvelut -liikelaitoksen kanssa sai kunniamaininnan Vuoden ruokakasvattaja -kilpailussa. Voiton historian ensimmäisessä kisassa vei Kumpulan koulukasvitarha Helsingistä. Palkinnon myöntää Ruokatieto.

Kunniamaininnan perustelut: "Jämsän kaupungissa on tehty pitkäkestoisesti ja laaja-alaisesti yhteistyötä lasten ruokakasvatuksessa osana varhaiskasvatusta, mikä antaa sysäyksen ruokakasvatuksen oppimispolun toteutumiselle jo varhain. Yhteistyötä on tehty määrätietoisesti ja strategisesti vanhempien ja ruokapalvelun osaajien kanssa."

Työstä on vastannut varhaiskasvatuksessa erityisesti varhaiskasvatuksen alue-esimies Jaana Mäntynen ja ruokapalvelupäällikkö Merja Nieminen.

Lasten hyvinvointi on keskeinen asia varhaiskasvatuksessa. Olemme olleet mukana valtakunnallisessa Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa -hankkeessa vuosina 2011–14. Siitä saakka Sapere-ruokakasvatusmenetelmä on ollut keskeinen osa varhaiskasvatuksen arkea, joka huomioidaan mm. vuosittain talousarviosuunnitelmassa yhtenä toimenpiteenä varhaiskasvatuksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö ja tiedottaminen ovat keskeinen osa ruokakasvatusta. Kaikille varhaiskasvatuksessa aloittaville perheille jaetaan SAPERE Jämsän varhaiskasvatuksessa opas. Perheiden kanssa käytävissä vasukeskusteluissa huomioidaan Sapere ja ruokakasvatus yhtenä painopistealueena. Yhteistyö ruokapalvelukeskuksen kanssa on avainasemassa ruokakasvatuksen onnistumisessa.

Varhaiskasvatuksessa ja ruokahuollossa on yhteisiä, erilaisia teemaviikkoja ja koulujen puolella toteutetut lasten toiveruokaviikot ovat laajentuneet myös varhaiskasvatukseen. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota mm. hävikkiruuan määrään ja miten sitä voitaisiin vähentää.

Jämsäläisten lisäksi kunniamaininnan saivat maitotilan emäntä Liisa Vuorela Koskenojan tilalta Kurikasta sekä ruokapalvelutyöntekijä Rea Vierula Lapinjärven kirkonkylän koulusta. Palkinnon saajaksi saatiin yhteensä 29 ehdotusta, joissa näkyivät ruoan arvostus ja ruokakasvatuksen tärkeys.

Ruokatieto edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta-merkkiä. Yhdistyksen 330 jäsentä edustavat ruokaketjua pellolta pöytään tuottajia, suuria ja pieniä elintarvikevalmistajia sekä kauppaa.

Lisätietoja:
ruokapalvelupäällikkö Merja Nieminen, puhelin 040 8377 581
varhaiskasvatuksen alue-esimies Jaana Mäntynen, puhelin 040 7122 650

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn