Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelutuotannon kehittämiseen tähtäävä selvitys on tehty kevään aikana. Loppuraportti on esitelty kaupunginhallituksen iltakoulussa 18.5. Selvityksen teki Nordic Healthcare Group. Sitä varten mm. haastateltiin ohjausryhmää, joka koostui viranhaltijoista sekä sote-lautakunnan puheenjohtajasta ja kahdesta kaupunginhallituksen edustajasta.

Kokouksessaan 1. kesäkuuta kaupunginhallitus evästi sosiaali- ja terveyslautakuntaa, että "raportin pohjalta on tehtävä tulevan vuoden talousarvio sekä ohjelma, jossa esitetään mitattavat tavoitteet, tehtävät päätökset ja toimeenpantavat muutokset.

Lautakunnan on esitettävä ohjelman osille vastuut vähintään tasoilla lautakunnan itse tehtävä tai kaupunginhallituksen kautta tehtävä. Tärkeimpänä seikkana toimenpiteitä esitykseen valittaessa pidetään vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta."

Hallitus korostaa, että kriteereiden osalta tehdään maakunnallista yhteistyötä.

Raportissa todetaan, että palveluiden kokonaistilanne on hyvä. Erityisesti nostetaan esiin erikoissairaanhoidon poikkeuksellisen hyvä tilanne. Kokonaiskustannukset ovat vertailukuntien tasolla. Haasteena ei ole niinkään palvelutuotanto, vaan kyky rahoittaa palvelut tulevaisuudessa.

Säästöehdotuksia osoitetaan mm. vammaispalveluihin sekä perhepalveluihin. Suuri osa palveluista kuuluvat subjektiivisiin oikeuksiin. Jokainen säästöehdotus arvioidaan tarkasti. Jämsässä on panostettu ennaltaehkäiseviin palveluihin, joka näkyy erityisesti avopalveluissa korkeampina kustannuksina. Samoin esille nousee kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten osuus.

Kehittämiskohteitakin vinkataan. Asiakasohjauksen merkitys korostuu. Palveluiden kustannuksia ja vaikuttavuutta tulisi seurata tarkemmin. Palvelusopimusta Jämsän Terveyden kanssa pidetään onnistuneena. Siitä nostetaan esiin hyötyjä ja tulevia haasteita. Etäpalveluihin ja yhteistyön kehittämiseen kannustetaan.

Kaupunginhallitus merkitsi maanantain 1.6. kokouksessaan loppuraportin tiedokseen. Seuraavaksi se menee sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn.

Loppuraportin yhteenveto (PDF)

Lisätietoja:
Jämsän kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Erkki Kainulainen, p. 040 514 5879, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Nordic Health Group
Olli Tolkki, p. 040 0339 195, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,
Henry Pesonen, p. 050 5300 548, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn