Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Ikään katsomatta hyvinvointia tuottaa toimivat peruspalvelut sekä hyvät harrastusmahdollisuudet. Palvelujen osalta erityisen hyvänä nähdään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimivuus sekä henkilöstön ammattitaito. Myös päiväkotien ja koulujen hyvää kuntoa arvostetaan.

Terveyspalvelut koetaan toimivina. Harrastuksissa järjestöjen rooli on merkityksellinen. Monet seurat järjestävät varsinkin liikunnan puolella paljon toimintaa kaikenikäisille. Seurakunta on tärkeä toiminnan järjestämisessä erityisesti lapsille, nuorille ja ikäihmisille.

Jämsää pidetään turvallisena ja hyvänä paikkana asua ja elää, koska esimerkiksi asumiskustannukset ovat maltilliset. Luonto tuottaa hyvää mieltä ja asumisen väljyyttä arvostetaan. Ikäihmiset tuovat esille yhteisöllisyyden, naapuri- ja vapaaehtoisapua löytyy.

Hyvinvointia synnyttäviksi nähdyt tekijät ovat samalla myös sitä uhkaavia tekijöitä. Tämä piirtää näkymää eriarvoistumisesta. Kaikilla ei mene yhtä hyvin. Palveluiden osalta nousee esille vahvasti kysymys, saavatko ja jaksavatko kaikki hakea tarvitsemiaan palveluita, sanoo kehittämispäällikkö Hannele Rahkonen.

Lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia eniten uhkaavaksi tekijäksi nähtiin perheen tai lasten huoltajien ongelmat, joihin kuuluvat esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmat, työttömyys, toimeentulon pulmat ja vanhemmuuden puuttuminen, jopa väkivalta.

Kaikilla lapsiperheillä ei mene hyvin. On vanhempia, joiden voimavarat ovat vähäisiä ja lasten olemiseen tai tekemisiin ei puututa, mikä aiheuttaa edelleen ongelmia, kertoo Rahkonen kyselyn tuloksista.

Nuorille suurinta huolta aiheuttavat päihteet, erityisesti huumeet ja tupakka sekä niiden helppo saatavuus. Mielenterveysongelmat huolettavat myös. Työikäisen väestön kohdalla työttömyys on suurin huoli.

Työ on valtavan merkityksellinen ihmisen elämässä, koska se tuo rytmiä ja merkitystä. Tämä osaltaan vähentää esimerkiksi päihteiden käyttöä ja ennaltaehkäisee mielenterveyden ongelmia, joista myös oltiin huolestuneita, pohtii Rahkonen.

Ikäihmisille suurin huolenaihe on yksinäisyys, jota korona-aika on lisännyt. Huolta aiheuttaa myös kotona selviytyminen voimavarojen heiketessä sekä palvelujen saatavuus erityisesti vähävaraisilla sekä maaseudulla asuvilla. Niillä vanhuksilla asiat ovat hyvin, joilla on Jämsässä perhettä tai läheisiä auttamassa.

Kesäkuussa tehty hyvinvointikysely oli osa nykytilan kartoitusta, johon tietoa haetaan lisäksi mitatusta tiedosta sekä kaupungin hyvinvointiryhmän kokemuksesta. Kyselyssä oli 249 vastaajaa. Hyvinvoinnin edistämistyö jatkuu syksyllä tavoitteiden asettamisella sekä toimenpiteiden pohtimisella. Kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi hyvinvointikertomus tulee joulukuussa.

Jämsäläiset pääsevät osallistumaan tavoitteiden asettamiseen syksyllä. Koronatilanteen niin salliessa, tavoitteena on järjestää mm. työpajoja, toteaa hyvinvointityötä koordinoiva Rahkonen.

Lisätiedot: kehittämispäällikkö Hannele Rahkonen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 040 571 2088

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn