Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Kuluvan vuoden kesällä tuli kuluneeksi 80 vuotta lentokoneteollisuuden ja ilmailutoiminnan käynnistymisestä silloisen Kuoreveden kunnan Hallinkankaan alueella. Talvisodan alla kenraali Mannerheim tutustui Keljossa olleeseen Veljekset Karhumäen lentokonekorjaamoon, jossa huollettiin myös ilmavoimien koneita. Mannerheimin vierailun jälkeen Karhumäelle ehdotettiin toiminnan moninkertaista laajentamista sekä siirtämistä uuteen paikkaan, jonne tulisi rakentaa myös lentokenttä. Veljekset Karhumäki Oy oli valmis yhteistyöhön ja Kuoreveden Halinkangas valittiin useamman vaihtoehdon joukosta uudeksi toimipaikaksi.

Työt etenivät nopeasti. Tulevan lentokentän alue raivattiin, aloitettiin tehdastilojen rakentaminen, käynnistettiin asuinalueiden rakentaminen ja muut toimenpiteet, jotta alue olisi valmis uuden teollisuudenalan tarpeisiin. Myös valtion Lentokonetehdas sijoittui alueelle vuonna 1940 rakentaen suuret lentokonehallit. Samana vuonna myös osa Tampereen Ilmailuvarikosta siirtyi osastoksi Halliin. Lentokenttä saatiin käyttökuntoon vuoden 1940 kesällä ja ensimmäiset koneet laskeutuivat kentälle saman vuoden heinäkuussa, jolloin kolme Viima-konetta tuli Veljekset Karhumäelle peruskorjaukseen.

Ilmailuteollisuuden myötä väkiluku kasvoi nopeasti. Vuonna 1939 Kuorevedellä oli noin 2 500 asukasta ja vuotta myöhemmin siirtoväki huomioiden jo noin 5 000.

Juhlavuonna lentokoneteollisuus sekä siviili- ja sotilasilmailu jatkuvat Hallissa aktiivisena. Karhumäen lentokoneteollisuus jatkui Valtion lentokonetehtaana, sitten Valmetin toimintana ja nyt pitkät perinteet omaava teollisuudenala on osa Patria-konsernia. Yhteistyö puolustusvoimien kanssa jatkuu myös edelleen. Ilmavoiminen koneita huolletaan Hallissa.

Ilmailun merkkivuotta juhlistetaan to 8.10.2020 klo 14 Draken muistomerkillä järjestettävällä tilaisuudella, joka on kaikille avoin. Ohjelmassa kuullaan juhlapuhe ja vihitään juhlavuoden kunniaksi valmistettu pronssilaatta. Tapahtumassa esiintyy myös Ilmasotakoulun soittokunta. Tilaisuus päättyy ylilentoon. Juhlapaikalla on jo klo 13 alkaen sotilaskotiauto.

Juhlatapahtuman järjestävät yhteistyössä Puolustusvoimat, Jämsän kaupunki, Finavia, Patria Aviation Oy, Veljekset Karhumäki Oy, Lentotekniikan kilta ja Lentovarikon kilta.

Lisäksi muistutus koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta. Mikäli on vähäisiäkin sairauden oireita, niin jää kotiin. Huomioi tilaisuudessa turvavälit (1-2 m) ja noudata yskimis- ja niistämisohjeita ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Noudata ajantasaisia viranomaisohjeita ja suosituksia.

Lisätietoja:
Lentovarikon kilta ry Veikko Parviainen
puh. 050 362 0275

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn