Jämsän Keskuskatu kesällä 2020

Torstaina kokoontuneen äkillisen rakennemuutoksen työryhmän (ÄRM) tilannekatsauksessa nousivat esille Jämsän alueen rahoitukseen liittyvät kysymykset. Kuluneiden viikkojen aikana toimenpiteitä on kohdistettu Jämsä-pakettiin kuuluvien hankkeiden valmisteluun, paperitehtaan työntekijöiden neuvontaan sekä yritysyhteistyöhön.

Alueellinen rahoitustuki

Valtioneuvoston aiemmin julkaisema kehysriihen Jämsä-paketin rahoituksen kohdentaminen aiheutti huolta työryhmässä. Jämsän seudulle luvatusta rahoituksesta on epäselvyyttä.

– TEMin mukaan alueellisen elvytyspaketin määrärahaa ei ole varsinaisesti korvamerkitty Jämsälle. Rahoitus on osoitettu koko Keski-Suomen alueelle. Tarkempaa kohdentamista alueelle priorisoivat Keski-Suomen liitto ja ELY-keskus. Rahoitusta tarkastellaan matkan varrella useampaan kertaan sen mukaan, kun tarpeet kirkastuvat, työ- ja elinkeinoministeriön Jarkko Tonttila selventää.

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste toivoo eri osapuolilta vahvaa vaikuttamistyötä, jotta Jämsän seudulle luvattu rahoitus toteutuu.
– Tämä on vakava paikka, niin meille kuin koko maakunnalle. Työryhmälle yllätyksenä tullutta tulkintaa emme mitenkään voi hyväksyä, toteaa kaupunginjohtaja Hanna Helaste.

Työryhmän kokouksen jälkeen pääministerin esikunnasta saadun tiedon mukaan aiempaan budjettiriihen kirjaukseen ei Jämsän osalta ole tullut jälkeenpäin muutoksia. Budjettiriihen linjauksen mukaisesti Jämsän alueelle edelleenkin kohdennettaisiin rahoituksellista tukea 8,7 milj. euroa.

Yritysyhteistyö ja työllistäminen

Keski-Suomen TE-toimiston Caius Forsberg kertoi käynnistetyn aktiivisen yritysyhteistyön tavoitteina olevan muun muassa Jämsän alueen elinvoiman turvaaminen ja kehittäminen, etsiä mahdollisesti irtisanottavalle työvoimalle uusi työnantaja ja estää uusien työpaikkojen menetys.

ÄRM-ryhmän toimijoiden listalla kartoitettavia yrityksiä on lähes 400. Joukko koostuu niin paikallisista kuin muuallakin toimivista alihankintayrityksistä. Yrityksiltä tiedustellaan investointisuunnitelmia, rekrytointi-ja koulutustarpeita sekä muita palvelutarpeita.

TE-toimiston asiantuntijoiden henkilökohtainen palvelu Kaipolan tehtaalla jatkuu edelleen.
– Palvelua on käytetty vaihtelevasti, työkykyyn ja ammatinvalintaohjaukseen liittyvät asiat ovat korostuneet. Uuteen työhön siirtyminen on ollut ykkösvaihtoehto ja toisena täydennyskoulutus, TE-toimiston Minna Orrainen kertoo.

Äkillisen rakennemuutoksen työryhmään osallistuu Jämsän kaupungin keskeisistä toimijoita sekä UPM:n Kaipolan, Keski-Suomen liiton, Keski-Suomen TE-toimiston, Ely-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön ja Gradian edustajia sekä jämsäläiset kansanedustajat. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 15.10.2020

Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Hanna Helaste p. 0400 742 751

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn