Ilmakuva

english
Vanha keskustaJämsä oli keskiajalla Hämeen pohjoisin hallintopitäjä. Alueeltaan se oli paljon nykyistä laajempi, sillä siihen kuuluivat Jämsän lisäksi Jämsänkoski, Koskenpää, pääosa Korpilahtea ja Muurametta sekä osa Säynätsaloa ja Petäjävettä. Tästä alueesta käytettiin nimitystä Suur-Jämsä. Suur-Jämsän asutuksen keskipiste oli nykyinen Jämsän kirkon seutu.

Ensimmäinen kuntakokous Jämsässä pidettiin vuonna 1866 ja sitä pidetään Jämsän kunnallisen itsehallinnon perustamisvuotena.

Vanhan emäpitäjän alueet alkoivat itsenäistyä 1860-luvulla, jolloin Suur-Jämsä supistui Jämsän, Jämsänkosken ja Koskenpään käsittäväksi alueeksi. Tämä, ns. Vanhan Jämsän aikakausi ulottui vuoteen 1926 saakka.

IlmakuvaVanha Jämsä hajosi kunnallisesti vuoden 1926 alusta, jolloin emäpitäjästä erkanivat Koskenpää ja Jämsänkoski. Tällöin muodostunut Jämsä eli omana alueenaan vuoteen 2001 saakka.

2000-luvulla kuntajakomuutokset laajensivat jälleen Jämsän aluetta tiheään tahtiin. Vuoden 2001 alusta Jämsän kaupungista ja Kuoreveden kunnasta muodostettiin uusi Jämsän kaupunki. Vuoden 2007 alusta Jämsään liitettiin osa Längelmäkeä ja vuoden 2009 alusta palautui ns. Vanhan Jämsän aluekin takaisin yhteen, kun Jämsän kaupungista ja Jämsänkosken kaupungista muodostettiin yksi uusi kaupunki. Kaupungin nimenä säilyi Jämsä. 

Kuntaliitokset 2000-luvulla

  • 2001 Jämsän kaupunki ja Kuoreveden kunta yhdistyivät ja muodostettiin uusi kaupunki, jonka nimeksi tuli Jämsä.
  • 2007 osa Längelmäen kuntaa liitettiin Jämsään kaupunkiin.
  • 2009 Jämsän kaupunki ja Jämsänkosken kaupunki yhdistyivät ja muodostettiin uusi kaupunki, jonka nimeksi tuli Jämsä.

Jämsän historiasta lisää Museo24 kulttuuriperintösivusto -sivustolla.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn