
Ukraina info
Miten auttaa
Auta Jämsään saapuneita pakolaisia lahjoittamalla tarpeellista ja hyväkuntoista tavaraa, tai tulemalla mukaan SPR:n vapaaehtoiseksi. Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut, että ukrainalaisille tarjolla olevan yksityiskiinteistön tiedot voi toimittaa esimerkiksi SPR:n kautta. Punainen Risti auttaa Ukrainan kriisistä kärsiviä ihmisiä Ukrainassa, sen naapurimaissa ja Suomessa.
SPR Jämsän Facebook-sivu
Ajantasaista tietoa, millaista lahjoitustavaraa Jämsään saapuneet pakolaiset tarvitsevat, ja mihin sitä voi toimittaa.
Jämsän SPR Facebookissa Ulkoinen linkkiTule mukaan vapaaehtoiseksi
Punainen Risti järjestää mm. Kotoutumisen tukena -koulutuksen sekä lyhyempiä kursseja, jolloin voit olla mukana Arjen apu -toiminnassa.
Ilmoittaudu vapaahehtoiseksi Ulkoinen linkkiLahjoita: Punainen Risti
Hätä Ukrainassa on nyt valtava. Tuellasi Punainen Risti jakaa apua; ruokaa, lääkkeitä, suojaa. Voit lahjoittaa apua Ukrainan kriisin uhreille.
Punainen Risti lahjoitus Ulkoinen linkkiKeskusteluapua lapselle, läheiselle tai itselle
-
Ukrainan kriisin kaltaiset tapahtumat järkyttävät meitä kaikkia. Asian uutisointi mediassa hämmentää ja pelottaa erityisesti lapsia ja nuoria. Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi erityisen tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa.
Lapsia ja nuoria tulee myös suojella sotauutisten tulvalta – asioilta, jotka tapahtuvat toisaalla mutta järkyttävät myös meitä.
Tukea tähän työhön on saatavissa neuvoja mm.- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetti [ulkoinen linkki]
- Opetushallituksen julkaisemat ohjeet [ulkoinen linkki]
- UNICEFin ohjeita vanhemmille [ulkoinen linkki]
-
Mikäli kriisi ahdistaa sinua ja tarvitset keskusteluapua, voit soittaa valtakunnalliseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen: 09-2525 0111. Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuorokaudessa. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea.- MIELI ry:n Kriisipuhelin [ulkoinen linkki]
- Kirkon keskusteluapu [ulkoinen linkki]
Ohjeita ja lisätietoja
-
Kodeissa on yleisesti hyvä varautua pitämällä yllä riittävää kotivaraa. Kotivara tuo turvaa erilaisissa häiriötilanteissa, kuten vesi- ja sähkökatkoksissa tai sairastumisen aikana. Kotona olisi hyvä olla kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa sekä kannellisia astioita veden säilyttämiseen. Kotona kannattaa myös pitää huolta siitä, että kotoa löytyy tarvittavia lääkkeitä ja käteistä rahaa sekä muuta omassa arjessa välttämätöntä.
Pankit kehottavat myös pitämään pienen määrän käteistä saatavilla, jos pakkiyhteyksiin tulee hetkellisiä katkoksia.
- Martat – Kotivaran muodostaminen [ulkoinen linkki]
Säteilyturvakeskus toteaa verkkosivuillaan, ettei tilanne Ukrainassa ainakaan toistaiseksi vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. STUK suosittelee, että joditabletteja on kotona osana kotivaraa, mutta Ukrainan tilanteen takia niitä ei ole tarvetta erikseen hankkia. Joditabletteja ei tule koskaan ottaa ”kaiken varalta”, sillä liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Joditableteista on tällä hetkellä apteekeissa pulaa, mutta niitä toimitetaan niihin lisää jatkuvasti. Mikäli tarvetta joditablettien ottamiseen Suomessa ilmenisi, viranomaiset antaisivat nopeasti erillisen määräyksen niiden ottamisesta.
-
Hybridivaikuttaminen on valtion poliittiseen järjestelmään kohdistuvaa ulkovaltojen vihamielistä vaikuttamista. Hybridivaikuttamista voi esiintyä myös monessa muussa muodossa ja on tärkeää, että kunnat tunnistaisivat mahdolliset yritykset tähän ja ilmoittavat asiasta matalalla kynnyksellä ao. viranomaisille.
Jämsän kaupunki tarkistaa, että kunnan suojaustoimenpiteet ovat ajantasaisia ja ylläpidettyjä ja varautuminen häiriötilanteisiin ja uhkamalleihin on kyberturvallisuuskeskuksen ohjeistuksen mukaista. -
Jämsässä ei ole yleisiä väestösuojia, mutta Jämsän alueelta löytyy n. 196 väestönsuojaa. Kaikki väestösuojat ovat joko asuinrakennus- tai työpaikkasuojia. Muista väestönsuojista vastaavat rakennusten omistajat ja haltijat. Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä mitään sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräysten antamista.
Väestönsuojiin suojautuminen ei ole monessa vakavassakaan tilanteessa ensimmäinen toimenpide, vaan väestö siirretään ensisijaisesti turvallisemmalle alueelle.
- Lisätietoja pelastustoimen sivuilta [ulkoinen linkki]