asuinymparisto

 

Saanko kaataa lahon puun omalta pihalta taajama-alueella?

Omalta tontiltaan puun kaatamiseen ei tarvita lupaa, mikäli toimenpiteen voi katsoa olevan vähäinen. Vähäiseksi toimenpiteeksi puun kaato voidaan katsoa yleensä silloin, jos puut eivät ole maisemakuvauksellisesti merkittäviä (esim. jalot lehtipuut tai vanha mänty) tai asemakaavassa suojeltuja puita ja naapurit ovat antaneet toimenpiteelle suostumuksensa.
https://www.jamsa.fi/palvelut/asuminen/asuinymparisto/puiden-kaataminen

Kaataako kaupunki puita vuokratonteiltaan?

Kaupungin omistamalla vuokratontilla kiinteistön haltija huolehtii tontin puustosta ja kaataa/kaadattaa puut, sekä tarvittaessa hakee maisematyöluvan.

Mihin voin viedä pensasaidan tai kaadetun puun risujätteen?

-

Leikkaako kaupunki tonttini kohdalta tien pientareelta nurmikon?

-

Tuleeko kaupunki hävittämään vieraslajit omalta tai vuokratontiltani?

-

Miten saan hävitettyä jättiukonputket ja jättipalsamit ja mihin jätteeseen kasvijäte kuuluu? 

Jättiukonputken hävittämisessä on noudatettava erityistä varovaisuutta, ettei tule ihokosketusta kasviin. Käteen esim. vahvat rukkaset, mistä ei mene kasvin hennot piikit läpi. Kasvin ollessa kukintavaiheessa, tulee kukinto leikata pois ja hävittää polttamalla, ettei siemen jää itämiskelpoiseksi.  
Jos varsi on paksu tai kasvi on korkea, se kannattaa leikata esim. viikatteella matalaksi ja ruiskuttaa tai sivellä glyfosaatti pohjaisella torjunta-aineella siten, että aine tulee leikatun kannon leikkauspintaan. Siitä aine imeytyy kasvin juuristoon heikentäen kasvin elinolosuhteita.
Torjunta-ainetta ei tule ruiskuttaa muualle ympäristöön!
Torjunta-aineen käyttöseloste kannattaa lukea huolellisesti ja noudattaa annettuja ohjeita.

Jättiukonputken leikatut lehdet ja varret voi kompostoida tai polttaa tai jättää kasvupaikalle, jos ei siitä ole esteettistä haittaa. 

Jättiukonputki vaatii usein useamman käsittelykerran. Yksittäisiä, nuoria kasveja voi myös yrittää kaivaa juurineen ylös, mutta suuret yksilöt ovat hankalia kaivettavia. Kannatta muistaa, että jos kasvi on jo kukkinut ja siementänyt aikaisemmin, niin siementaimia nousee usean vuoden ajan samoilla paikoilla. Jättiputkien siemenet säilyttävät itävyytensä usean, jopa 20-30 vuoden ajan.

Jättipalsamin saa varmimmin kitkemällä juurineen tai niittämällä alimman lehtiparin alapuolelta hyvissä ajoin jo ennen kukintaa. Jos kasvi ehtii kukintavaiheeseen, levittää se siemenet ja työn saa aloittaa käytännössä alusta. Oikea-aikaisuus on tärkeää, ennen kukintaa!  

Voinko raivata tonttini reunalta kaupungin alueelta risukkoa?

Risukkoa saa raivata oman tontin kohdalta, kun huolehtii itse risujätteistä.

linkki palautepalveluun http://kartta.jamsa.fi/palaute

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn