jate

LAHJAPAKKAUKSET

Perinteiset joulupaperit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon. Myös lahjanauhat ja pakkausmuovit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten.

Litistä kartonki ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen. Keräyskartongista valmistetaan uutta kartonkia.

KINKUN RASVA

Ota joulunkinkun paistinrasva talteen. Kiikuta se keräyspisteeseen 20.12.2018–7.1.2019, joka löytyy K-Citymarketin pihasta Jämsästä

Ohje:

  • Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
  • Kaada rasva varovasti tölkkiin (äläkä hyvä ihminen polta itseäsi).
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen.

Voit laittaa liemen jähmettyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Älä laita missään tapauksessa kinkunrasvaa viemäriin. Kinkunluut joko biojäteastiaan tai poltettavaan jätteeseen

KYNTTILÄT JA JOULUVALOT

Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien puhtaat foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

JOULUKUKAT

Joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet.

TINAT

Lyijypitoisten uudenvuodentinojen myynti kiellettiin maaliskuun lopussa 2018. Kotoa vielä löytyvät tinat kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Ne tulee toimittaa jäteasemalle. Mikäli kuitenkin käytät varastoihin jääneet tinat, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta.

Korvaa uudenvuoden tinat mehiläisvahalla. Mehiläisvaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulatat mehiläisvahaa kuten tinaa, huomioi, että leimahtaminen tapahtuu kuumalla liedellä nopeasti. Turvallisinta on sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa: silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

RAKETIT

Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita poltettavaan jätteeseen. HUOM! PALAUTA RÄJÄHTÄMÄTTÖMÄT RAKETIT TAKAISIN MYYNTIPISTEESEN.

JOULUKUUSET

Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa. HUOM! JOULUKUUSIA EI SAA VIEDÄ JÄMSÄN JÄTEHUOLTO LIIKELAITOKSEN HYÖTY- TAI ALUEKERÄYSPISTEISIIN.

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn