jate

JOULUPAPERIT, - NAUHAT SEKÄ KARTONGIT JA MUOVIT
Perinteiset joulupaperit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Lahjapakettien nauhat kuuluvat poltettavan jätteeseen.

Litistä kartonki ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen, näin pakkauksia mahtuu enemmän keräyssäiliöihin. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit kuuluvat kartonginkeräykseen ja sisällä oleva muovikenno muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

Pakkausmuovi esim. muovikääreet tai luumumarmeladipurkit voi laittaa tyhjinä muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. PVC-muovit kuuluvat poltettavaan jätteeseeen. PVC-muovia merkitään nuolikolmion sisällä numerolla 03, mutta aina tunnusta ei löydy.

KINKUN RASVA
Ota joulunkinkun paistinrasva talteen. Kiikuta se keräyspisteeseen 21.12.2019–7.1.2020, joka löytyy K-Citymarketin pihasta, Punalantien puoleiselta parkkialueelta Jämsästä.

Ohje:

  • Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki, ei lasia, muovia tai metallia
  • Kaada rasva varovasti tölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen.

Voit laittaa liemen jähmettyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Älä laita missään tapauksessa kinkunrasvaa viemäriin. Kinkunluut joko biojäteastiaan tai poltettavaan jätteeseen

KYNTTILÄT JA JOULUVALOT
Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien puhtaat foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

JOULUKUKAT JA JOULUKUUSEN KORISTEET
Kuihtuneet joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Joulukukkien muovikääreet käyvät muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet ja laita ne poltettavaan jätteeseen tai säilytä seuraavaan vuoteen. Joulukuusen pallot ja kimallenauhat kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

TINAT
Lyijypitoisten uudenvuodentinojen myynti kiellettiin maaliskuun lopussa 2018. Kotoa vielä löytyvät tinat kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Ne tulee toimittaa jäteasemalle. Mikäli kuitenkin käytät varastoihin jääneet tinat, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta.

RAKETIT
Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita poltettavaan jätteeseen. HUOM! PALAUTA RÄJÄHTÄMÄTTÖMÄT RAKETIT TAKAISIN MYYNTIPISTEESEN.

JOULUKUUSET
Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa. HUOM! JOULUKUUSIA EI SAA VIEDÄ JÄMSÄN JÄTEHUOLTO LIIKELAITOKSEN HYÖTY- TAI ALUEKERÄYSPISTEISIIN.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn