jate

Varsinkin hyötyjätteiden palauttamisessa kannattaa ennakoida ruuhkat ja tuoda hyötyjätteet jätepisteille hyvissä ajoin ennen joulua tai vasta selkeästi pyhien jälkeen. Kaupungin ylläpitämät aluekeräyspisteet tyhjennetään poltettavan jätteen osalta kerran viikossa perjantaisin. Joulun aikaan poikkeuksellisesti tyhjennysajat ovat ke 23.12.2020 ja seuraavan kerran to 31.12.2020. 

JOULUPAPERIT, -NAUHAT JA KARTONGIT SEKÄ MUOVIT
Perinteiset joulupaperit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Lahjapakettien nauhat kuuluvat poltettavaan jätteeseen.
Litistä kartonki- ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen, näin pakkauksia mahtuu enemmän keräyssäiliöihin. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit kuuluvat kartonginkeräykseen ja sisällä oleva muovikenno muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.
Pakkausmuovi esimerkiksi muovikääreet tai luumumarmeladipurkit voi laittaa tyhjinä muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

KINKUN RASVA
Ota joulukinkun paistinrasva talteen. Kiikuta se keräyspisteeseen 18.12.2020 - 8.1.2021. Keräyspisteet ovat Jämsässä K-Citymarket Jämsä, Punalantien puoleinen parkkialue, Jämsänkoskella K-Market Viljan piha sekä Neste Jämsänkosken piha.

Ohje:
Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki, ei lasia, muovi tai metalliastioita
Kaada rasva varovasti purkkiin
Sulje purkki esimerkiksi teipillä
Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se keräyspisteeseen.

Voita laittaa liemen jäähtyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Älä laita missään tapauksessa kinkunrasvaa viemäriin. Kinkunluut joko biojäteastiaan tai poltettavaan jätteeseen.

KYNTTILÄT JA JOULUVALOT
Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä, ei saa laittaa keräyslasiin. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

JOULUKUKAT
Kuihtuneet joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Joulukukkien muovikääreet käyvät muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet ja laita ne poltettavaan jätteeseen tai säilytä seuraavaan vuoteen.

TINAT
Kaikki tinat niin vanhat lyijypitoiset kuin uudetkin tinat tulee viedä jäteasemille niiden aukioloaikoina. Mikäli käytät vanhoja lyijypitoisia tinoja, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta.

RAKETIT
Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita poltettavaan jätteeseen. HUOMIO! PALAUTA RÄJÄHTÄMÄTTÖMÄT RAKETIT TAKAISIN MYYNTIPISTEESEEN.

JOULUKUUSET
Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa. HUOMIO! JOULUKUUSIA EI SAA VIEDÄ JÄMSÄN KAUPUNGIN EIKÄ RINGIN HYÖTY- TAI ALUEKERÄYSPISTEISIIN.

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn