jate

Näin lajittelet joulunajan jätteet!

Varsinkin hyötyjätteiden palauttamisessa kannattaa ennakoida ruuhkat ja tuoda hyötyjätteet jätepisteille hyvissä ajoin joulua tai vasta selkeästi pyhien jälkeen. Kaupungin ylläpitämät aluekeräyspisteet tyhjennetään poltettavan jätteen osalta kerran viikossa perjantaisin. Joulun aikaan poikkeukselliset tyhjennysajat to 23.12.2021 ja seuraavan kerran pe 31.12.2021.

JOULUPAPERIT, - NAUHAT JA KARTONKI SEKÄ MUOVIT
Perinteiset joulupaperit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Niitä ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Lahjapakettien nauhat kuuluvat poltettavan jätteeseen.

Litistä kartonki ja pahvipakkaukset. Pakkaa tiiviisti sisäkkäin ja toimita kartonginkeräykseen, näin pakkauksia mahtuu enemmän keräyssäiliöihin. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit kuuluvat kartonginkeräykseen ja sisällä oleva muovikenno muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

Pakkausmuovi esim. muovikääreet tai luumumarmeladipurkit voi laittaa tyhjinä muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen.

KINKUN RASVA
Ota joulunkinkun,  kalkkunan-, kalan tai kasvisten paistinrasva talteen. Kiikuta se keräyspisteeseen. Keräyspisteet ovat Jämsässä K-Citymarket Jämsä, Punalantien puoleinen parkkialue, Jämsänkoskella K-Market Viljan piha sekä Neste Jämsänkosken piha.

Ohje:

  • Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki, ei lasia, muovia tai metallia
  • Kaada rasva varovasti tölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se keräyspisteeseen.

Voit laittaa liemen jähmettyneenä myös biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Älä laita missään tapauksessa kinkunrasvaa viemäriin. Kinkunluut joko biojäteastiaan tai poltettavaan jätteeseen.

ALUMIINIVUOAT JA -FOLIOT
Huuhdo kevyesti ruoantähteet pois astioista. Alumiinivuoat ja -foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

KYNTTILÄT JA JOULUVALOT
Muoviset hautakynttilät kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Lasiset hautakynttilät ovat palamatonta jätettä. Hautakynttilöiden metalliset hatut kuuluvat pienmetalliin. Myös ulkotulien foliot sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret ovat pienmetallia. Paristokäyttöiset led-kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun ja tulee viedä jäteasemille.

JOULUKUKAT
Kuihtuneet joulukukat kuuluvat biojätteeseen. Joulukukkien muovikääreet käyvät muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Poista kukka-asetelmista koristeet ja laita ne poltettavaan jätteeseen tai säilytä seuraavaan vuoteen.

TINAT
Kaikki tinat niin vanhat lyijypitoiset kuin uudetkin tinat tulee viedä jäteasemille niiden aukioloaikoina. Mikäli käytät vanhoja lyijypitoisia tinoja, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta.

RAKETIT
Siivoa käytetyt, sammuneet ja jäähtyneet raketin jäännökset ja laita poltettavaan jätteeseen. HUOM! PALAUTA RÄJÄHTÄMÄTTÖMÄT RAKETIT TAKAISIN MYYNTIPISTEESEN.

JOULUKUUSET
Joulukuuset kerätään erilliskeräyksenä taajama-alueella omien jätepisteiden vierestä. Tulisijallisissa talouksissa kuusen voi polttaa. HUOM! JOULUKUUSIA EI SAA VIEDÄ JÄMSÄN KAUPUNGIN HYÖTY- TAI ALUEKERÄYSPISTEISIIN.

 

 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn