Paununkoulu

Jämsän kaupunki on mukana lokakuussa Jyväskylässä avattavassa Yrityskylässä. Kolmivuotisen sopimuskauden kustannukset ovat noin 25 000 euroa. Sen lisäksi tulevat oppilaiden matka- ja eväskustannukset.

Talous ja nuoret TATin kehittämä Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta.

”Myös jämsäläisille oppilaille mahdollistuu tämä hieno toiminnallisen oppimisen kokonaisuus, jossa voidaan yhdistää eri oppiaineita. Matkakaan ei ole pitkä. Toimintakonseptiin kuuluu myös opettajien kouluttaminen”, toteaa määräaikainen opetusjohtaja-opistojen rehtori Sini Käkönen.

“Uuden Yrityskylän avautuminen on sinnikkään alueellisen yhteistyön tulosta ja erinomainen osoitus siitä, että Keski-Suomessa on tahtoa panostaa nuorten työelämä- ja taloustaitoihin”, kommentoi Yrityskylän johtaja Kaisa Koistinen.

Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaiset simuloivat yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä kansainvälisten markkinoiden pyörteissä.

Keskisuomalaiset työnantajat mukana Yrityskylässä

Yrityskylä Keski-Suomen toimintaa tukevat kuntien ja kaupunkien lisäksi yritykset ja säätiöt sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Varmistuneita yhteistyökumppaneita ovat Lidl, Martela, Mustankorkea, Neste Ralli (Akk Sports), Nordea, OP Koti, Valtra ja Yle. Yrityskumppanien avulla oppilaat pääsevät simuloimaan yhteiskunnan ja yritysten toimintaa aitojen esimerkkien kautta.

Yrityskylän oppimiskokonaisuus perustuu opetussuunnitelmaan

Yrityskylän oppimiskokonaisuus koostuu opettajien koulutuksesta, oppimateriaalista sekä toiminnallisesta päivästä Yrityskylän oppimisympäristössä. Vaasan yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan Yrityskylä parantaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten talousosaamista.

Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan ja saa palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa.

Varsinaiseen Yrityskylä-päivään johdattelee opettajien koulutuksen lisäksi oppimateriaali, jota käydään läpi oppitunneilla. Oppilaat tutustuvat muun muassa talouden perusasioihin, kuten veroihin ja palkkaan sekä yksityisen ja julkisen palvelun eroihin. Lisäksi oppilaat tekevät työhakemuksen ja hakevat haluamaansa ammattiin Yrityskylässä.

Yrityskylä Yläkoulu on nopeatempoinen pelillistetty oppimisympäristö, jossa simuloidaan yrityksen kansainvälistä toimintaa. Yhdeksäsluokkalaiset tuottavat ja myyvät yhden yrityksen tuotetta kansainvälisille markkinoille digitaalisen pelin avulla, joka ohjaa aktiivisesti myös kasvotusten käytäviin neuvotteluihin. Oppimateriaalin avulla yhdeksäsluokkalaiset ymmärtävät yritysten roolin globaalissa maailmassa sekä tunnistavat omia vahvuuksiaan mielenkiinnon kohteidensa kautta.

Yrityskylä toimii Yrityskylä Keski-Suomen avautumisen myötä jo 11 paikkakunnalla tavoittaen noin 80 prosenttia kuudesluokkalaisista ja 65 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista. Toimintaan voivat osallistua kaikki sellaiset luokat, joiden kotikunnat ovat tehneet sopimuksen Yrityskylän kanssa.

Ilmoittautuminen Yrityskylään aukeaa keväällä 2020. Yrityskylä Keski-Suomen sijainti Jyväskylässä vahvistuu myöhemmin.

Talous ja Nuoret TAT ry. on itsenäinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys. Sen rahoituksesta vastaavat mm. Teollisuuden ja Työnantajain keskusliiton säätiö, yritykset, kunnat,opetus- ja kulttuuriministeriö, Sitra, Elinkeinoelämän keskusliitto, eri säätiöt.

Lisätiedot:
Kaisa Koistinen
Yrityskylän johtaja, Talous ja nuoret TAT
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 530 3969

Sini Käkönen
Jämsän määräaikainen opetusjohtaja-opistojen rehtori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 7514 731

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn