Paununkoulu

Esiopetus- ja koulukuljetuksissa noudatetaan Jämsän kaupungissa 14.5.2020 alkaen Jämsän hallintoylilääkärin antamaa ohjeistusta koskien kuljetusten järjestämistä ja kuljetuksessa matkustamista. Tähän perustuen kuljetuksia väljennetään jossain määrin varotoimenpiteenä. Väljentämisellä tarkoitetaan, että kyydissä on yhtä aikaa normaalia vähemmän oppilaita. Tällä pyritään välttämään tarpeetonta lähikontaktia oppilaiden välillä. Väljentäminen voi tapahtua esimerkiksi vuorojen määrää tai kaluston kokoa kasvattamalla taikka koulukuljetusten aikatauluja muuttamalla.

Kuljetukset järjestetään mahdollisimman normaalin aikataulun mukaisesti. Taksien ja linja-autojen reiteissä voi kuitenkin olla muutoksia väljentämisestä johtuen, muutosten osalta kuljetuksen tuottaja ilmoittaa koteihin tarkan kuljetusaikataulun. Linja-autolla vuoroliikenteessä kulkevien oppilaiden osalta ilmoitetaan erikseen, mikäli linja-auto ei kulje normaalin aikataulun mukaisesti tai kuljetus järjestetään toisella tavalla.

Huoltajia pyydetään tavanomaisen tapaan ilmoittamaan myös kuljetuksen suorittajalle, mikäli oppilas ei käytä kuljetusta. Ilmoittaminen on välttämätöntä koulukuljetusreittien sujuvuuden kannalta. Kuljetusten suunnittelu on vielä väljennysperiaatteessa johtuen keskeneräinen. Asiasta tiedotetaan 11.5 alkavalla viikolla suoraan koteihin.

Jämsän kaupungin hallintoylilääkäri on antanut 6.5.2020 hygieniaohjeen opetusta koskevana. Sitä noudatetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Ohjeessa on kuljetuksiin liittyvää ohjausta:

Pandemiatilanne on siinä vaiheessa, että lähiopetukseen voidaan jälleen palata. Koronavirus ei kuitenkaan ole kadonnut, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä hygieniaan ja tartunnoilta suojautumiseen. Tämä tarkoittaa, että koululaisia tulisi ohjeistaa pesemään kädet kouluun lähtiessä sekä erityisesti kun he tulevat ulkoa sisään, aina wc-käynnin, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. Kasvojen koskettelua tulisi välttää ja kanssaihmisiin pitää mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä.

Varotoimenpiteenä koulukyytejä jossain määrin väljennetään. Koulukyytien ajaksi suosittelen laittamaan lapsille kankaisen suojuksen (esimerkiksi huivin), joka peittää nenän ja suun. Tämä vähentää pisaroiden leviämistä. Kyydissä ollessa tulisi myöskin välttää turhaa kommunikointia, koska pisaroita leviää aina myös puhuessa. Ja mikä tärkeintä, lasta ei tule päästää kouluun, mikäli hänellä on hengitystieinfektion oireita (pelkkä tukkoinen nenä ei vielä ole toki hengitystieinfektion oire).

Mikäli lapsi kuuluu riskiryhmään, ja tarvitset siitä lääkärintodistuksen, ole yhteydessä hoitavaan lääkäriin kouluterveydenhuollossa, terveysasemalla tai lastenpoliklinikalla. Yleisesti ottaen vaikea koronavirustauti on lapsilla äärimmäisen harvinainen, eikä hoitotasapainossa oleva perussairaus (esimerkiksi astma) lisää riskiä, joten perussairauden vuoksi tarve koulusta poisjäämiselle on vähäinen.

Lisätietoja kuljetusjärjestelyjen osalta:
logistikko Joona Nurmi, p. 0400 506 811

Hygieniaohjeen osalta:
hallintoylilääkäri Jyri Moilanen, p. 040 617 5215

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn