Paununkoulu

Julkaistu: 28.05.2020
Viimeksi päivitetty: 28.05.2020

Koronaepidemia asetti koulutyön kevättalvella uusien tilanteiden eteen. Käsityön etäopetusta suunnitellessaan Juokslahden koulun opettajat Pekka Koivuniemi ja Heidi Mäkelä joutuivat hylkäämään monta ideaa, jotta esimerkiksi turvallisnäkökulma voitaisiin varmistaa. Pekka Koivuniemi esitti tällöin harkittavaksi vuosikymmeniä sitten toteuttamaansa työtapaa. Runsaat 30 vuotta sitten muumien ollessa lasten suosiossa kehitettiin Haukiputaalla muumiaiheinen askarteluidea, joka jalostui silloisen luottamusoppilaskokouksen kautta kotona pienryhmissä tehtäväksi työksi.

Muumit ovat jälleen pinnalla, joten samaa perusideaa päätettiin hyödyntää. Oppilaille jaettiin perusmateriaalit: ohjeet, muumitalo, vanerilevy, värejä ja muuta pientarviketta. Luonnosta sai kerätä lisää. Aikaa annettiin suunnitteluun kolme viikkoa. Tehtävä annettiin 4., 5. ja 6. luokan oppilaille.

Muumitalot valmistuivat ja lapset saivat muistoksi töistä kuvatun julisteen. Suunnitelmissa ollutta näyttelyä ei poikkeusoloissa voitu toteuttaa. Työt onnistuivat hienosti ja lapset olivat mukana innostuneesti. Poikkeavasta lukukaudesta saatiin mieleenpainuva muisto.

Kevään myötä päättyy myös Pekka Koivuniemen jo 1970-luvulla alkanut opetustyö. Työvuosiin mahtuu 10 vuoden jakso rehtorina ja opettajan työtä Jämsässäkin monilla eri kouluilla.

Pitkän työuran päättyessä on näköalaa kertynyt koulutukseen ja lapsiin. Koulutuksen kehittämisessä jo uransa alussa mukana olleena Koivuniemi arvostaa kehittämistyötä, vaikka toteaakin hienovaraisesti, että aina uudistukset eivät ole ehkä täysin onnistuneet – mutta niistäkin on opittu. Comenius-projekteissa pääsi tutustumaan eurooppalaiseenkin koulutukseen ja kotiin palatessa sai aina todeta, kuinka hienon koulujärjestelmän olemme yhteistyössä luoneet, sanoo Koivuniemi. Lapset ovat periaatteessa samoja lapsia eilen ja tänään. Suomalaisen koulun resursseista täytyy huolehtia, jotta jatkossakin voidaan varmistaa korkeatasoisen opetuksen tarjoaminen.

Koronaepidemia pakotti koulumaailman digiloikkaan. Pitkään työssä olleille sopeutumisaika oli liian lyhyt, sillä kaikkien hyötyjen poimiminen vaatii omaakin opiskelua. Digitaalisuudesta huolimatta perustyö, eli oppilaan lähiopetus on edelleen tärkeintä. Digitalisaatiossa ja etäopetuksessa on paljon hyvää, olisi paikallaan koota etäopetuksen hyvät kokemukset ja toimintatavat talteen, ajattelee Koivuniemi.

Hauskoina ja myös mieltä lämmittävinä muistoina opettajavuosilta on tullut viestejä nyt 50 vuotta täyttäviltä oppilailta, jotka arvostavat aikanaan saatuja opetuksia ja ohjeita – jotakin on siis tehty oikein.

Viimeinen kevät on ollut poikkeusoloista huolimatta hienoa aikaa, on voinut kokea opettajuutta parhaimmillaan, kun on pystynyt nostamaan lapsesta esiin innostusta ja luovuutta. Edelleen on hienoa myös kokea, että opettajiin luotetaan, tiivistää koko opettajauraansa arvioiden Pekka Koivuniemi.

Jämsän kaupunki kiittää Pekka Koivuniemeä pitkästä työurasta Jämsän koululaitoksessa ja toivottaa elämysrikkaita vapaavuosia.

Lisätietoja
perusopetuksen rehtori Tuija Huikuri
puh. 040 702 8379

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn