Paununkoulu

Julkaistu: 06.08.2020
Viimeksi päivitetty: 06.08.2020

Elokuun alettua lapsia on varhaiskasvatuksen piirissä enenevässä määrin. Esiopetus käynnistyy 17.8.2020.

Korona-pandemiasta johtuen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on laadittu ohjeet toiminnan käytännön järjestelyihin liittyen. Ohjeet on laadittu yhteistyössä varhaiskasvatuksen alue-esimiesten, varhaiskasvatusjohtajan, sivistystoimialan hallinnon, kaupungin hallintoylilääkärin, Jämsän Ateria- ja puhtauspalveluliikelaitoksen ja logistikon kanssa.

Järjestelyissä kiinnitetään huomiota hygieniaan ja turvallisuuteen. Toiminta toteutetaan päiväkotien ja perhepäivähoidon tavanomaisissa tiloissa ja ympäristöissä.
Tilanne koronaepidemian suhteen on Jämsässä rauhallinen. Uusia tapauksia ei ole todettu alueella viime kevään jälkeen. Koronavirus ei kuitenkaan ole kadonnut, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä hygieniaan ja tartunnoilta suojautumiseen.

Ohjeet perustuvat Opetushallituksen antamaan ohjeistukseen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 4.8. antamiin suosituksiin.

Erityisen tärkeää on huomioida, että varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ei pidä tulla sairaana tai oireisena. Huoltajan vastuulla on huolehtia siitä, että lapsi jää kotiin, jos hänellä on pienimpiäkin oireita. Oireisten tulee hakeutua herkästi koronavirustestiin. Testiin pääsee ensisijaisesti ottamalla yhteyttä omaan terveysasemaan tai virka-ajan ulkopuolella Jämsän Terveyden päivystykseen. Ohjeissa korostetaan käsihygienian sekä yskimis- ja niistämishygienian merkitystä OKM ja THL ovat suosituksissaan tarkentaneet allergiaoireista johtuvia menettelytapoja.

Ohjeissa otetaan kantaa mm. päiväkotien ja perhepäivähoidon arjen toimintatapoihin, joilla pyritään ehkäisemään viruksen leviämistä. Osa ohjeista on hyvinkin yksityiskohtaisia, esim. miten toimitaan, jos lapsi sairastuu esiopetus- tai hoitopäivän aikana. Osa ohjeista tarkennetaan yksikkökohtaisesti, esim. lasten yhteisesti käytössä olevien välineiden käyttö ja puhdistaminen.
Käytänteet muuttuvat muun muassa niiltä osin, että isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä, jos väljyys- ja hygieniatekijöitä ei voida huomioida. Vanhempainillat järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä hyödyntämällä tai pienempinä tapahtumina ulkona. Esimerkiksi esioppilaiden vanhemmille tarkoitetut infoillat järjestetään ensisijaisesti ulkona.

Jämsän kaupungin hallintoylilääkäri on 5.8. antanut hygieniaohjeet. Ohjeiden mukaan koulu- ja esiopetuskuljetusten ajaksi suositellaan, että koululaiset ja esioppilaat käyttävät kankaista suojusta (esimerkiksi huivia), joka peittää nenän ja suun. Tämä vähentää pisaroiden leviämistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelee parhaillaan maskien käyttöä koskevaa suositusta. Suosituksen valmistelu on vielä keskeneräinen. Suosituksen antamisen jälkeen hallintoylilääkäri tulee antamaan tarkentavat ohjeet asiasta.

Tartuntatautitilanne voi muuttaa nopeastikin viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia. Tästä seuraa, että Jämsän kaupungin ohjeet päivittyvät ja tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Tiedotamme muutoksista.

Tutustu ohjeeseen tästä: https://www.jamsa.fi/palvelut/kasvatus-ja-koulutus
Jämsän kaupunki toivottaa turvallista alkavaa toimintakautta 2020-2021. Tervetuloa varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen

Lisätietoja: varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen, p. 040 507 9571

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn