Julkaistu: 26.08.2020
Viimeksi päivitetty: 26.08.2020
Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 26.8.2020 siirtää toimivaltaansa siten, että toimialajohtaja päättää ajalla 1.8.2020–31.12.2020 perusopetuslain 20 a § mukaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä. Toimivallan delegointia on käsitelty koulunjohtajakokouksessa, kaupunginjohtajan ja sivistyslautakunnan puheenjohtajan kanssa.
Perusopetuslakia on muutettu (521/2020) lisäämällä siihen 20 a §, joka on väliaikaisesti voimassa 1.8.2020–31.12.2020. Muutoksen tarkoituksena on ehkäistä koronaviruksen (COVID-19) leviämistä, lieventää siitä koituvia haittoja, turvata perusopetuslain mukaisen opetuksen turvallinen järjestäminen sekä varmistaa oppilaan oikeus saada opetusta. Perusopetuslain väliaikaisella muutoksella mahdollistetaan, että opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin.
Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymistä koskeva päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan, ja sitä voidaan opetuksen järjestäjän päätöksellä jatkaa, mikäli tartuntatautilain mukaisia päätöksiä ja niissä asetettuja rajoituksia olisi edelleen välttämätöntä jatkaa. Opetuksen järjestäjän päätös poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä voi koskea esimerkiksi yksittäistä koulua tai kaikkia opetuksen järjestäjän kouluja tai toimipisteitä.
Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena etäyhteyksiä hyödyntäen. Opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen vain tilanteessa, jossa se on välttämätöntä eikä opetuksen järjestämisessä pystytä noudattamaan tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä tai kun opetustilat joudutaan sulkemaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain 58 §:n nojalla. Opetuksen järjestäjän tulee poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä koskevassa päätöksenteossa ja valmistelussa noudattaa tartuntatautilain mukaisiin päätöksiin mahdollisesti sisältyviä ehtoja.
Ennen päätöksentekoa opetuksen järjestäjän on mm. kuultava koulun oppilaskuntaa ennen oppilaiden asemaan olennaisesti vaikuttavia päätöksiä.
–Poikkeukselliset opetusjärjestelyt siten kuin lainsäätäjä on asiasta lausunut ovat poikkeuksellisia ja edellyttävät lääketieteellisiä ja tartuntatautien torjumiseen liittyviä perusteluja. Tästä seuraa, että päätös järjestelyihin siirtymisestä tulee tosiasiallisesti tehdä nopeasti, jotta sillä voidaan ehkäistä tehokkaasti tartuntataudin leviämistä. Päätöksenteko pääsääntöisesti kerran kuussa kokoontuvassa lautakunnassa ei ole toimiva tähän nopeaa ratkaisua vaativaan tilanteeseen, toteaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Matti Similä.
Muuna kuin lähiopetuksena toteutettava opetus voi vaarantaa haavoittuvammassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumisen. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät siten koske:
esiopetuksen oppilaat
perusopetuksen vuosiluokkien 1–3 oppilaita,
erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita,
pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita sekä
valmistavan opetuksen oppilaita.
Jämsän kaupungin hallintosäännön poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen linjaukset ja suunnitelma ovat valmistelussa ja niistä tiedotetaan erikseen.
Lisätietoja:
sivistyslautakunnan puheenjohtaja Matti Similä,
p. 040-869 3443
sivistystoimenjohtaja Leena Kilpeläinen
p. 0400 542 062