Kirjasto

Kaj Korkea-aho: Tummempaa tuolla puolentummempaatuollapuolen
Teos & Schildts & Söderströms, 2012
esitellyt 24.1.2013 Tommi Tapiainen

"On niin helppo unohtaa, että asiat joita itse pitää vieraina tai etäisinä ovat jollekulle toiselle todellisuutta."

Neljä miestä Pohjanmaalla. Mitä muuta siitä tulisikaan mieleen kuin Antti Tuurin romaanin pohjalta tehty elokuva? Kaj Korkea-aho romaanissa Tummempaa tuolla puolen nuo miehet ovat suomenruotsalaisia. He osaavat juoda, kirota ja riidellä keskenään, mutta siihenpä yhtymäkohdat jäävätkin.

Alussa kaikki on hyvin. Kylä valmistautuu alkukesän kohokohtaan, juoksutapahtumaan. Aurinko paistaa, kaikki ovat onnellisia. Mutta sitten tapahtuu kummia. Maaliin tulleet väittävät että yksi kilpailija oikaisi. Eihän se voi olla totta, eihän nyt pappi niin tekisi. Lopullisesti iloisen tunnelman pilaa tieto että lähellä on tapahtunut kuolonkolari.

Benjamin on opettaja, jonka kihlattu Sofie kuolee auto-onnettomuudessa. Sofien veli Loke on änkytyksestä kärsivät tv- ja radiojuontaja. Christoffer naputtelee gradua kotiseutunsa kansanrunouteen kuuluvasta myytistä. Simon on pappi.

Sofien hautajaiset kerää entiset ystävykset yhteen. Välien selvittelyjen lisäksi kukin selvittelee omaa suhdettaan ja olemustaan. Benjamille paljastuu Sofien salaisuudet, jotka romuttavat kuvan onnellisesta parisuhteesta. Loken änkytys estää häntä työelämässä. Lapsuuden kokemukset tulevat uudestaan pintaan siskon kuoleman myötä. Christoffer on rekisteröimässä parisuhdettaan Andreaksen kanssa ja epäilee onko tekemässä oikean ratkaisun. Simon on menettänyt uskonsa ja katuu nuoruuden ihanteitaan.

"Meidän alallamme me puhumme ruumiista, sielusta ja hengestä kuin ne olisivat kolme erillistä elementtiä, vaikka ne tietysti kuuluvat yhteen. Ne kuuluvat yhteen jopa hyvin tiukasti. Ei ole valitettavasti kovin luterilaista kuunnella ruumiistaan, mutta se lähettää koko ajan viestejä, siitä huolimatta että sitä hyvin harvoin kuunnellaan. Uskon että ruumis voi turvautua varsin äärimmäisiin menetelmiin, jos sillä on jotakin oikein tärkeää sanottavaa."

korkea-ahoKaikkeen tähän kirjailija kutoo mukaan myyttisen olennon Raamtin, jolla peloteltiin ihmisiä ennen ja pelotellaan edelleen. Tuo tumma hahmo, varjo tuntuu seuraavan heitä kuin hai laivaa. Mutta mikä lopulta se ihmisen mieltä piinaava juttu? Onko se ulkoinen vai sisäinen?

Korkea-aho näkee paljon vaivaa rakentaakseen tarinasta muhkean. Valinta on toimiva. Hahmot ovat täyteläisiä niin luonteiltaan kuin elämäntapahtumiltaan. En tiedä ovatko he tavallisia ihmisiä epätavallisissa tilanteissa vai toisin päin. Joka tapauksessa, heidän taustoistaan lukee mielellään.

Lopuksi kirjailija sitoo solmut yhteen. Itse en olisi kaivannut erityistä yhteenvetoa, enemmän olisin toivonut avointa loppua. Mutta ehkäpä he elivät elämänsä onnellisesti loppuun asti.

Tummempaa tuolla puolen –romaanissa liikutaan taitavasti hämärän molemmin puolin. Siinä kerrotaan mm. siitä miten kaikki ei ole meidän omissa käsissämme ja samalla siitä että ehkä olemme lopulta parempia kuuntelemaan muita kuin itseämme.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn