Kirjasto

syytettyjen saliHilary Mantel: Syytettyjen sali
Teos, 2012
esitellyt 25.3.2013 Tommi Tapiainen

”Boleynit ovat tarjolla, ja paistiveitsi on hänen kädessään.”

Syytettyjen sali jatkoi Susipalatsin tiellä. Se voitti Britannian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Bookerin, vuonna 2012. On hyvinkin paljon mahdollista että mahdollinen jatko-osa tuottaa Hilary Mantelille vielä kolmannenkin pystin.

”Hyväntahtoisuuden mahla virtaa suonissani, ja joskus se tulvii yli.”

Tapaamme jälleen hänet. Hän on Thomas Cromwell, kuningas Henrik VIII:n tärkein avustaja. Olemme 1530-luvulla kuninkaan hovin salaisissa elämässä, joissa uusi päivä on eilistä ihmeellisempi.

”Muista Cromwell, että vaikka olet kuninkaan neuvostossa, et ole syntyäsi herrasmies. Sinun on syytä puhua vain kun sinua puhutellaan, ja muuten annat olla. Älä sekaannu ylempiesi asioihin.”

Tarjolla on kolmiodraamaa, juonitteluja ja vallanhimoa. Henrikin ensimmäinen vaimo tekee kuolemaa. Avioliitto on mitätöity. Mutta monille Katariina on kuningatar isolla koolla. Toinen vaimo Anne Boleyn ei onnistu synnyttämään kuninkaalle miesperijää. Rooma on edelleen sotajalla katolisen uskon hylännyttä kuningasta vastaan.

Thomas Cromwell on tämän kaiken keskellä. Omasta mielestään hän on siinä tahtomattaan, että hän on vain muitten sätkynukke, mutta tällä nukella on kaikki langat käsissään. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa eikä Cromwellkaan voi olla varma asemastaan.

Hilary MantelHilary Mantel kuvaa äärimmäisen hienosti piinaavaa tunnelmaa. Syytettyjen salissa kuninkaan hahmo alkaa saada väheksyttäviä piirteitä. Lähipiirikin alkaa epäillä kruununpään toimien järkevyyttä. Jokaisella on selustansa turvattavana. Mantel kuvaa Cromwellin aidosti inhimillisenä, mutta myös äärettömän laskelmoivana.

”Ranskalaisen teloittajan palkkio on yli kaksikymmentäkolme puntaa, mutta se ei liene toistuvaismaksu.”

Kirjan pääosaan tulee Anne Boleyn, joka halutaan raivata tieltä jotta kuningas saisi uuden vaimon. Lapsilykky olisi varmasti parempi neitsyen kanssa. Pääosassa ovat myös erikoiset hahmot. Se selviää katsomalla kirjan alussa olevaa henkilölistausta. Cromwellin talon jälkeen listataan ”kuolleet”. Niinpä niin, historiallinen romaani kertoo historiasta, erityisesti ajasta ja vaikuttimista ennen sitä.

Syytettyjen sali on mestarillinen teos, jossa ei ole kuolleita hetkiä – vain ihmisiä.

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn