Kirjasto
Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
WSOY, 2012
esitellyt 17.9.2012 Tommi Tapiainen
 
"Ja sitten."
 
Kirjailija Gaute Heivoll palaa kotiseudulleen tutkimaan synnyinvuotensa outoja tapahtumia. Vuoden 1978 alkukesällä etelänorjalaista kylää terrorisoi tuhopolttojen sarja: kahdeksan taloa paloi maan tasalle.
 
Tarina voisi alkaa klassisesti: Olipa kerran kaksi poikaa, jotka sattuivat syntymään samassa kylässä. Heivoll kastetaan kesäkuun alussa, päivä sen jälkeen kun Johanna Vatnelin talo on palanut. ”Tuossa paloi silloin kun sinut kastettiin, isä sanoi, ja sen vuoksi tulipalot tuntuivat jotenkin liittyvän myös minuun.”
 
Ensimmäinen tulipalo syttyy toukokuussa. Paikallinen vpk sammuttaa sen. Kaikki ovat onnellisia, että kukaan ei vahingoidu. Ihmetellään vain mistä palo sai alkunsa. Sitten syttyy uudestaan, ja uudestaan. Jonkun täytyy sytyttää paloja tahallaan. Mutta kuka niin hullu voisi olla? Se ei kylläkään ole kirjan tärkein anti.
 
 
”Ei, isä, hän sanoi rauhallisesti. Hän hymyili sydämellisesti kaikille. Minusta ei ole tullut yhtään mitään.”
 
1950-luvun lopussa Alma ja Ingeman saavat pojan, Dagin. Dag on maailman kiltein poika. Isä on palopäällikkö. Dag on nähnyt kahdesti talon palavan. Palon sisältä kuuluu ääniä, joita muut eivät kuule: valituksia, haukuntaa, kirkasta laulavaa ääntä. Lukiossa Dag alkaa muuttua. Hän ei olekaan enää paras kaikessa. Hän ei saakaan täydellisiä arvosanoja. Kun Dag palaa armeijasta, hänessä on mennyt jotain rikki. Hän alkaa valvoa öisin, puhuu itsekseen, mutta vaikenee muille.
 
”Jos vain asettuu miettimään kaikessa rauhassa, alkaa vähitellen ymmärtää. Lopulta asia tuntuu itsestään selvältä. Niinhän ihminen tekee. Vaihtoehtoja ei ole. Sitä vain kiertelee keräämässä palasia esiliinaan.”
    
19023-gaute-heivollGaute Heivoll haastattelee paikallisia ja yrittää koota sirpaleita yhteen. Samalla hän nivoo tarinan omaan elämäänsä. Miten toisesta pojasta tuli menestynyt kirjailija ja toisesta tuhopolttaja?
  
Kirjassa on valtavan vahva ja latautunut tunnelma. Kieli on kaunista, jopa runollista, vaikka tarina itsessään on karu ja rujo. Vanhempien rakkaus ainoaa lastaan kohtaan on kaunista, mutta myös hyvin surullista luettavaa. Kun toisen mieleen ei pääse, ellei toinen sitä avaa. Siksipä kirjailijakin jättää lukijalla mietittävää sanomalla: ”Ja sitten.”
 
Norjassa Etten palaisi tuhkaksi ilmestyi vuonna 2010 ja voitti maan suurimman kirjallisuupalkinnon. Kun kirjaa lukee Suomessa vuonna 2012, tulee väkisinkin mieleen Anders Behring Breivik.
 
 
 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn