Kirjasto
Jasmin Darznik: Iranilainen tytär
Like, 2011
esitellyt xx.xx.2012 Elina Jokinen
   
Iranilainen tytär kertoo mieleenpainuvasti naisen elämästä Iranissa, islamin ja patriarkaalisen
vallan maailmassa. Samalla se kuvaa äidin ja tyttären suhdetta ja vaikeutta sopeutua elämään kahden maailman, Iranin ja suvaitsevaisen Yhdysvaltain välillä.
  
Jasmin on syntynyt Iranissa, mutta viettänyt kuitenkin elämänsä Amerikassa. Isänsä kuoleman jälkeen hän löytää häävalokuvan, jossa olevaa miestä ei kuitenkaan tunnista. Äiti ei ensin suostu kertomaan asiasta mitään, mutta alkaa myöhemmin lähettää Jasminille kasetteja, joissa kertoo pikku hiljaa hämmentävästä elämästään ja sen tapahtumista.
 
Kaseteissa kerrotaan isoäiti Kobran kovasta elämästä ja lujasta tahdosta selviytyä koettelemuksista islamin sääntöjen muovaamassa yhteiskunnassa. Lilin oma elämä on myös rankkaa: nuori tyttö naitetaan väkivaltaiselle miehelle eikä kukaan ole kertonut elämän tosiasioita. Pian Lilillä on vauva sylissä ja elämä ihmeteltävänä.
 
Lopulta edessä on avioero ja luopuminen rakkaasta lapsesta, joka islamin sääntöjen mukaan kuuluu aina isälle. Onneksi elämä tuo eteen saksalaisen Johannin ja Jasmin saa alkunsa. Jasmin ei kuitenkaan tiedä Iranissa olevasta siskopuolestaan eikä äitinsä rankasta elämästä ennen kuin alkaa kuunnella tämän tarinoita kaseteilta.
 
Tämä on vangitseva tarina toisenlaisesta elämästä, johon me olemme tottuneet: säännöistä ja laeista, jotka määräävät elämää, halusit tai et. Ja ennen kaikkea se on tarina vahvoista naisista, jotka kuitenkin selviävät elämän karikoista.
   
   

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn