Kirjasto
Maria Vuorio: Kuningattaren viitta ja muita kiperiä kysymyksiä
kuvittanut Virpi Talvitie
Tammi, 2011
esitellyt 4.4.2012 Liisa Toivola
  
Ihmeellinen on elämä
 
 
Maria Vuorio on kirjoittanut monta hienoa lasten- ja nuortenkirjaa. Tässä uusimmassa on lyhyitä, hauskoja tarinoita, joissa pohditaan mm. itsensä hyväksymistä. Tarinassa ”Sammakko katsoo peiliin” nuorella rupisammakolla on paha ongelma, sillä sen ihossa ei ole ensimmäistäkään rupea tai näppylää ja se kuvittelee siksi jäävänsä ilman ystävää.
 
”Kiperiä kysymyksiä” –tarinassa nuori onkimato ihmettelee: ”mikä minä olen?” ja saa äitinsä hämmästymään. Eipä ole aiemmin tullut miettineeksi matojen ajatusmaailmaa. Tarinassa Odotus pohditaan tulitikkujen elämän tarkoitusta.
 
Nimitarinassa ”Kuningatteren viitta” kerrotaan, kuinka suomalaisessa museossa oli kaikkien nähtävillä ainutlaatuinen 700 vuotta vanha Tanskan kuningattaren viitta, joka oli kudottu joutsenten untuvista. Ja miten käykään: viittaan pesiytyy sukupuuttoon kuolleeksi luultu harvinainen hyönteinen ja pian viitasta on jäljellä vain riekaleet. Hirvittävä hetki on edessä, kun seuraavana päivänä pitää tanskalaisille selittää, mihin viitta on kadonnut. Lukijan mieleen tulee tuttu tunne siitä, kun joku asia menee peruuttamattomasti pieleen ja huomenna koittaa tilinteko: ”kunpa tänään olisi jo huominen… kunpa tämä päivä olisi eilinen.”
  
Tämä kirja sopii monenikäiselle lukijalle. Kirja laittaa lukijan pohtimaan arkielämän ihmeellisyyksiä, tiedon ja kuvitelman eroa ja ystävyyden merkitystä.
 
 
  

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn