Kirjasto
Chris Cleave: Little Been tarina
Gummerus, 2011.
esitellyt 3.8.2012 Tommi Tapiainen
   
Kun kirjan nimenä on Little Been tarina, tietää jokainen mistä kirja kertoo. Sehän kertoo Little Been tarinan. ”Useimmiten minä toivon, että olisin Britannian punta enkä afrikkalaistyttö. Kaikki ilahtuisivat nähdessään minut.”
  
Näin hän aloittaa tarinansa. Little Beeon juuri päässyt pois Englannissa olevasta Blackhillin säilöönottoyksiköstä, jossa pidetään laittomia maahanmuuttajia. Paluu Nigeriaan olisi varma kuolemantuomio, joten on keksittävä keino jolla pysyä Euroopan kamaralla.
  
Mahdollisuudet ovat heikot. Little Bee tietää tasan kaksi englantilaista, jotka on kohdannut kotimaassaan. Andrew ja Sarah elävät omaa kompleksista elämäänsä, jota värittää aviokriisi. Andrew on masentunut ja Sarah kipuilee kahden miehen loukossa. Lomamatka Nigeriaan vain pahensi asioita. Sinne rannalla jäi paitsi keskinäinen luottamus, myös Sarahin toisen käden keskisormi.
  
Ja sittenpä tarinat yhdistyvät, kun Sarah ja Little Bee kohtaavat. Sen enempää ei kannata kertoa. Lopun voittekin lukea itse.
  
Chris Cleave on kirjoittanut paitsi tunteikkaan, erittäin taitavan tarinan maailmojen ja kohtaloiden kohtaamisesta. Kieli on sujuvaa ja taidokasta. Englannin vivahteet tulevat hyvin esiin. Opettamiseen tai maailmanparantamiseen Cleavella ei ole tarvetta. Loppusanoissa Cleave kertoo romaaninsa lähteet avoimesti ja teos vaikuttaakin asiallisesti taustoitetulta.
 
Sanna-Reeta Meilahden taiteilema kansi on mieleenpainuva. Jos ette muista tekijää tai nimeä, sekin riittää että sanoo kannen olevan keltaviolettinen.
  
  
 

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn