Kirjasto
Tuija Lehtinen: Piitkä jäähy
Otava, 2011
esitellyt 8.6.2012 Juulia Särkivuori
(kesätöissä pääkirjastossa 4.-17.6.)
  
15-vuotias Roope Kopra muuttaa ”kaikkien blondivitsien äidin” eli äitinsä Pamelan sekä tämän juntin miesystävän Orvon mukana Savoon. Hän on aiemmin asunut isänsä luona uusperheessä, mutta Roopen toinen toistaan pahempien mokailujen vuoksi isä naisystävineen lyö hanskat tiskiin. Niinpä Roope joutuu lähtemään äitinsä mukaan käymään ysiluokkaa toiselle paikkakunnalle, jossa Roopen tekemisiä valvoo myös kummisetä Seppo, joka on ammatiltaan poliisi.
   
Roope ei kaipaa takaisin Espooseen isänsä luokse, mutta hän joutui jättämään taakseen myös kartingradan ja vauhdin hurman: moottoriajoneuvot ovat tiukasti kiellettyjä maalla vietettävän jäähyn ajan. Kaipuu radalle ei hellitä, joten Roope alkaa harkita erilaisia vaihtoehtoja ratin taakse palaamiseen.
  
Roopen mukana kulkee samasta naapurustosta löytynyt Jorse, joka vääntelee Rubikin kuutiota suorastaan pakkomielteisesti, sekä vaihteleva joukko muita kaupungin asukkaita: naapurin maanvaivat Nyyti ja Manu sekä erikoinen joukko luokkakavereita, kuten kaunis mutta tyhjäpäinen Oona, pupuhullu Karla sekä partiolainen Siiri.
 
Piitkä jäähy on taattua Tuija Lehtisen tasoa: nuorten maailman kuvaus, mielenkiintoiset henkilöhahmot sekä päähenkilön ajatusmaailma eivät varmasti jätä ketään kylmäksi. Vaikka asetelma kuulostaa tutulta, kirja ei kuitenkaan tunnu kuluneelta. Tätä edesauttaa Roopen tutuilta kuulostavien ongelmien, ajatusten ja ihmissuhteiden lisäksi kirjailijan käyttämä eloisa kieli: Roopen ajoittain raskailta kuulostavat sanavalinnat ovat todellisuudessa nykypäivän nuorten käyttämää arkikieltä.
  
Kirja oli helppo ja nopea lukea loppuun saakka. Lisäksi siitä löytyi huumoria, joten varmasti niidenkin, joiden ei yleensä tule tartuttua kirjoihin, tulisi luettua kirja helposti loppuun. Nauramatta tämän kirjan lukemisesta ei kuitenkaan selviä, sen verran elävästi Roope kuvaa elämänsä ylä- ja alamäkiä – etenkin jälkimmäisiä. Vaikka elämä potkii päähän, humoristinen ote säilyy. Paljon syvällisyyttä tästä kirjasta ei löydy, mutta kevyemmästä lukemisesta pitävät nuoret pitävät siitä varmasti.
 
Roopen elämän aiemmista vaiheista voi lukea Lehtisen Karting Team Vintiöt- sarjasta.
  
  
  

Jaa artikkeli

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn